to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:10 | 20.01.2014

πηγή: in.gr

Διεθνή

Τουρκικός νόμος εμποδίζει την παροχή ιατρικής βοήθειας σε τραυματίες διαδηλωτές

Παρά την κατακραυγή διεθνών οργανώσεων, η κυβέρνηση Ερντογάν έθεσε σε ισχύ έναν νόμο ο οποίος απαγορεύει την παροχή ιατρικής βοήθειας χωρίς έγκριση των αρχών.


 

Ο νόμος της κυβέρνησης Ερντογάν απαγορεύει στους γιατρούς να εργάζονται χωρίς άδεια εκτός των κρατικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Επισήμως, στόχος του είναι να εμποδίσει το άνοιγμα ιδιωτικών ιατρείων από γιατρούς του Δημοσίου.

Πολλοί όμως φοβούνται ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να επικαλεστεί το νόμο για να εμποδίσει την παροχή ιατρικής βοήθειας σε τραυματίες διαδηλωτές. 

Σύμφωνα εξάλλου με καταγγελίες του τουρκικού ιατρικού συλλόγου, η κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να εμποδίσει την περίθαλψη τραυματιών στις μαζικές περυσινές διαδηλώσεις, πολύ πριν ψηφιστεί ο νέος νόμος.

Στο εξής, οι γιατροί που παραβιάζουν το νόμο θα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως τριών ετών και πρόστιμα που μπορούν να πλησιάσουν το ένα εκατομμύριο δολάρια.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, στο μέτρο αντιδρά τώρα η οργάνωση Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PHR) με έδρα στις ΗΠΑ: «Η έγκριση ενός νόμου που ποινικοποιεί την επείγουσα περίθαλψη και τιμωρεί όσους φροντίζουν διαδηλωτές που τραυματίστηκαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εντάσσεται στο πλαίσιο της ανελέητης προσπάθειας του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν να φιμώσει τις φωνές που διαφωνούν» δήλωσε ο Βίνσεντ Ιαπόνικο της οργάνωσης.

Την ανησυχία του για την εξέλιξη είχε εκφράσει τον περασμένο μήνα ο ΟΗΕ, καλώντας την κυβέρνηση Ερντογάν να το ξανασκεφτεί: «Εφόσον λάβει έγκριση, [το μέτρο] θα έχει ανατριχιαστικές επιπτώσεις στη διαθεσιμότητα και προσβασιμότητα της επείγουσας περίθαλψης σε μια χώρα που είναι ευάλωτη στις φυσικές καταστροφές και δεν έχει ανοσία στις διαδηλώσεις» δήλωσε ο Άναντ Γκρόβερ, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην υγεία.

Η διαταγή για μη παροχή ιατρικής βοήθειας σε όσους το έχουν ανάγκη δείχνει εξάλλου να παραβιάζει τον ιατρικό όρκο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)