to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:30 | 19.09.2014

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Τουρκία: Ανοιχτά σύνορα για Κούρδους πρόσφυγες της Συρίας (φωτογραφίες)

Τα σύνορά της σε εκατοντάδες Κούρδους της Συρίας που διαφεύγουν της επέλασης των τζιχαντιστών στη βορειοανατολική Συρία άνοιξε εντέλει σήμερα το μεσημέρι η Τουρκία, όπως μεταδίδουν απ' ευθείας τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.


Φωτογραφίες ilhan tanir

Εκατοντάδες εκτοπισμένοι είχαν συγκεντρωθεί από χθες, Πέμπτη, στα σύνορα της Τουρκίας, με την Άγκυρα ωστόσο αρχικά να αρνείται να τους υποδεχθεί τους πρόσφυγες, προτιμώντας να τους παρέχει βοήθεια επί του συριακού εδάφους.

Νωρίτερα, πλήθος, περίπου 1000 Κούρδων της Συρίας, γυναικόπαιδα στην πλειονότητά τους, συγκεντρώθηκαν το πρωί στα σύνορα της Τουρκίας ζητώντας να εισέλθουν στη χώρα, μετά από την επέλαση του Ισλαμικού Κράτους που κατέλαβε 21 κουρδικά χωριά και πολιόρκησε κουρδική πόλη στη βόρεια Συρία. Ωστόσο, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας δεν τους επιτρέπουν να διασχίσουν τα σύνορα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, το πλήθος, ήταν καθισμένο πίσω από το συρματόπλεγμα που υψώνεται κατά μήκος των συνόρων απέναντι από το τουρκικό χωριό Ντικμετάς, 20 χιλιόμετρα από την κουρδική συριακή πόλη Άιν Αλ Άραμπ, γνωστή στα κουρδικά ως Κομπανί.

Η επίθεση των τζιχαντιστών στην Κομπανί προκάλεσε έκκληση των Κούρδων μαχητών προς τη νεολαία στην - κυρίως κουρδική - νοτιοανατολική Τουρκία να πάρει μέρος στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και πραγματοποιείται μερικές ημέρες αφ' ότου ο αμερικανικός στρατός δήλωσε πως η βοήθεια των Κούρδων της Συρίας θα χρειασθεί στη μάχη εναντίον των ισλαμιστών μαχητών.

Ο αριθμός των Κούρδων στα σύνορα έχει μειωθεί από τις περίπου 3.000 που ήταν το βράδυ της Πέμπτης, ωστόσο κι άλλοι φθάνουν πεζή από γειτονικά χωριά μεταφέροντας τα πράγματά τους σε σάκους, έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες.

Τούρκοι στρατιώτες οπλισμένοι σχημάτισαν μια γραμμή για να διατηρήσουν την ασφάλεια κατά μήκος των συνόρων, αλλά επέτρεψαν σε ντόπιους από την τουρκική πλευρά να πετάξουν από την άλλη πλευρά μπουκάλια νερού και σακούλες με ψωμί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)