to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:02 | 18.11.2023

Πολιτική

Τον Δεκέμβριο φέρνει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

«Μέσα στον Δεκέμβριο θα παρουσιάσουμε το Σχέδιο Νόμου για τη δυνατότητα ίδρυσης Μη Κρατικών Πανεπιστημίων και στην Ελλάδα. Είναι προγραμματική μας δέσμευση και κίνηση εναρμόνισης με τα ευρωπαϊκά συμβαίνοντα» είπε ο Άκης Σκέρτσος σε συνέντευξη του - Κυρ. Πιερρακάκης: Θέλουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κύπρου


Μέσα στο Δεκέμβριο η κυβέρνηση ανοίγει το μεγάλο κεφάλαιο της παιδείας, προχωρώντας στις αλλαγές στη νομοθεσία, που θα επιτρέπουν τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα, όπως δηλώνει στη συνέντευξή του στο Liberal ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για την παρακολούθηση των κυβερνητικών πολιτικών, Άκης Σκέρτσος.

Ο Aκ. Σκέρτσος δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν εκλαμβάνει ως «λευκή επιταγή» το εκλογικό της ποσοστό, υπογραμμίζει ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα προχωρήσει ακόμη κι αν έχει πολιτικό κόστος και στέλνει το μήνυμα ότι όλοι κρίνονται από τους πολίτες, σχολιάζοντας συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών, που έγιναν αντικείμενο κριτικής το τελευταίο διάστημα.

Πιο αναλυτικά όπως είπε στη συνέντευξη του ο υπουργός Επικρατείας, η κυβέρνηση φέρνει εντός του Δεκεμβρίου το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Σημείωσε πως «μέσα στον Δεκέμβριο θα παρουσιάσουμε το Σχέδιο Νόμου για τη δυνατότητα ίδρυσης Μη Κρατικών Πανεπιστημίων και στην Ελλάδα. Είναι προγραμματική μας δέσμευση και κίνηση εναρμόνισης με τα ευρωπαϊκά συμβαίνοντα, ουσιαστικά πρόκειται για διόρθωση μια ιστορικής εκπαιδευτικής ανορθογραφίας. Παράλληλα, θα ενισχύουμε τα Δημόσια Πανεπιστήμια, η στήριξη των οποίων αποτελεί προτεραιότητα μας».

Ανέφερε επίσης πως τα επόμενα χρόνια αρχής γενομένης από το 2024 θα υπάρξει ένα μεταρρυθμιστικό σπριντ στην Υγεία , στην Παιδεία, στη Δικαιοσύνη με το νέο δικαστικό χάρτη με στόχο την επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης στα ευρωπαϊκά όρια και φυσικά στην περαιτέρω ψηφιοποίηση του κράτους όπως γίνεται πχ με την ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτων.

Κυρ. Πιερρακάκης: Θέλουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κύπρου

Την απόφαση της κυβέρνησης, δια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, «τα μη κρατικά πανεπιστήμια που θα ιδρυθούν στην Ελλάδα, ως παραρτήματα πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του εξωτερικού - σύμφωνα με τις δυνατότητες που παρέχει τόσο το Σύνταγμα όσο και το ενωσιακό δίκαιο- να χαρακτηρίζονται από υψηλά κριτήρια, τα οποία θα αποφασιστούν σε συνεννόηση με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης» διαμήνυσε ο Κυρ. Πιερρακάκης σε συνέντευξή του στην POLITICAL.

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε πως «θέλουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κύπρου, η οποία με τις κατάλληλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις αναδείχθηκε μέσα σε λίγα χρόνια σε περιφερειακό ακαδημαϊκό κέντρο, απελευθερώνοντας τις δυνατότητες του ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού της και προσελκύοντας καθηγητές και φοιτητές από άλλες χώρες».

Για την ριζική επίλυση του προβλήματος, που θα προκύψει μετά την σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι «όταν έρθει η ώρα της συνταγματικής αναθεώρησης θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλες τις παραμέτρους, ωστόσο αυτή τη στιγμή εκτιμούμε πως θα έχουμε ακόμη πιο έντονο ενδιαφέρον. Αυτή τη στιγμή επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην επικείμενη νομοθετική παρέμβαση και πιστεύουμε πως μέχρι να ανοίξει η συνταγματική αναθεώρηση η πρόοδος που θα έχουμε καταγράψει θα αποτελεί το καλύτερο επιχείρημα για να κάνουμε το επόμενο βήμα με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα προσελκύοντας ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον».

Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού είπε επίσης πως «τα δημόσια πανεπιστήμια παραμένουν η βασική μας προτεραιότητα και η ενίσχυσή τους αποτελεί κεντρική επιδίωξη. Η πρόοδος των δημόσιων πανεπιστημίων είναι θέμα αύξησης της χρηματοδότησης για υποδομές, για έρευνα και για τη φοιτητική μέριμνα, αλλά ταυτόχρονα είναι πρόοδος η μείωση της γραφειοκρατίας, η ενθάρρυνση της εξωστρέφειας, η επένδυση σε σύγχρονα αντικείμενα και προγράμματα σπουδών.

Όλα αυτά συγκροτούν μια ενιαία πρόκληση που συνοψίζεται ως “ελεύθερο πανεπιστήμιο”: ένα πανεπιστήμιο που θα διαθέτει τους αναγκαίους πόρους, λειτουργικές δομές, έμφαση στη γνώση και καινοτόμο προσανατολισμό».

Στην ίδια συνέντευξη τέλος ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε σε θέματα τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης αναλύοντας τις πρωτοβουλίες του υπουργείου, στην πολιτική των προσλήψεων στην εκπαίδευση και στην ένταξη των ψηφιακών μέσων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)