to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:30 | 18.11.2014

Πολιτική

Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ: Υπό την παρούσα κυβέρνηση κινδυνεύει ακόμα και η μνήμη – Όσοι σχεδίασαν και υλοποίησαν το σκηνικό έντασης και ωμής βίας θα πρέπει να λογοδοτήσουν

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ


Δεν είναι παράλογο, μια κυβέρνηση που θεωρεί τη γενιά του Πολυτεχνείου υπεύθυνη για τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, να νιώθει άβολα με την αίγλη της εξέγερσης του Νοέμβρη και τις κινητοποιήσεις που τιμούν τη μνήμη της. Αυτό που εκπλήσσει και εξοργίζει είναι η αγριότητα με την οποία η ίδια αντιμετώπισε τις χτεσινές μαζικές διαδηλώσεις, ιδίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Η απρόκλητη, ωμή αστυνομική βία και οι σοβαροί τραυματισμοί διαδηλωτών, η εκτεταμένη χρήση χημικών, οι αναίτιες προσαγωγές κατά τη συνήθη πρακτική, και η ακατάσχετη χυδαιολογία, ιδίως σε βάρος γυναικών, συνιστούν οριακό σημείο ακόμα και γι' αυτή την κυβέρνηση. Το σχετικό φωτογραφικό υλικό κάνει ήδη το γύρο του κόσμου. Και όπως εύγλωττα σημείωνε στον τίτλο της παλιότερη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την αστυνομική βία, δεν πρόκειται για “μεμονωμένα περιστατικά”.


Είναι σαφές ότι οι μονάδες της Αστυνομίας, ακόμα και οι πλέον “διακεκριμένες” για την αγριότητά τους, δεν αυτενεργούν. Υπεύθυνοι για το σχέδιο δράσης τους, και τη μεταβολή ιδίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης σε φρούρια ασύδοτης αστυνομοκρατίας, είναι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Κικίλιας και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Στην 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου απέδειξαν πόσο μικρή είναι η απόσταση ανάμεσα στο μίσος για τη Μεταπολίτευση και τη δυσανεξία προς τη δημοκρατία.


Παραφράζοντας τον Βάλτερ Μπένγιαμιν, όσο η κυβέρνηση αυτή παραμένει στην εξουσία, κανείς, ούτε η μνήμη των φοιτητών που έδωσαν τη ζωή τους στα γεγονότα του Νοέμβρη, δεν μπορεί να θεωρείται ασφαλής. Με αυτή την έννοια, είναι απολύτως επείγον για τα χτεσινά γεγονότα να τοποθετηθούν όλοι: κόμματα, κοινωνικές οργανώσεις, κινήσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, δικηγορικοί σύλλογοι και ενώσεις αστυνομικών. Αυτή η κυβέρνηση, που φοβάται το Νοέμβρη γιατί απεχθάνεται τη δημοκρατία, πρέπει να φύγει, αν είναι δυνατόν τα επόμενα 24ωρα. Στο μεταξύ, οι υπεύθυνοι για τις χτεσινές αθλιότητες θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

 

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις χτεσινές μεγαλειώδεις πορείες για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Οι χτεσινές μεγαλειώδεις πορείες για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ,στην Αθήνα, αλλά και στις υπόλοιπες πόλεις, ήταν ο καλύτερος φόρος τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τη δημοκρατία στη χώρα μας.

Παρά το κλίμα τρομοκρατίας και την καταστολή της κυβέρνησης, αλλά και τη μεθοδευμένη προσπάθεια, με τον αδικαιολόγητο κλείσιμο σταθμών μετρό, για να μην κατέβει κόσμος και να διαδηλώσει, η απάντηση των εργαζομένων και της νεολαίας ήταν αποστομωτική.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν ειρηνικά σε μια από τις μεγαλύτερες πορείες των τελευταίων ετών, που αντιμετωπίστηκε για μια ακόμη φορά με την αστυνομική βία, τα χημικά και τις αναίτιες προσαγωγές. Αυτή η μαζική συμμετοχή του κόσμου στον φετινό εορτασμό είναι ένα σαφές μήνυμα ανατροπής, ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τους αγώνες που έρχονται. Το Πολυτεχνείο είναι ζωντανό στους αγώνες του σήμερα. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)