to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:20 | 15.04.2014

Κοινωνία

Τμ. Υγείας ΣΥΡΙΖΑ: «Σήμα κινδύνου» από το 18 Άνω, τη μεγαλύτερη μονάδα απεξάρτησης του ΕΣΥ

Αντιπροσωπεία του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τους Φώτη Χρυσικό και Έρη Σαμικού, παρευρέθηκε στη σημερινή συνέντευξη τύπου που έδωσε το 18ΑΝΩ, με αφορμή τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζει από τις συνεχιζόμενες αντικοινωνικές και αντιεπιστημονικές μνημονιακές παρεμβάσεις της συγκυβέρνησης και της Διοίκησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ), στο οποίο είναι οργανικά ενταγμένη η μονάδα.


Οι εκπρόσωποι του 18ΑΝΩ αναφέρθηκαν στις πρόσφατες απαράδεκτες ρυθμίσεις σχετικά με τις διαθεσιμότητες προσωπικού και οδηγών στο ΕΣΥ, οι οποίες οδηγούν σε λειτουργική κατάρρευση τη δομή. 

Ειδικότερα, έγινε πλήρης ανάλυση σχετικά με το πώς η παύση καθηκόντων των εργαζομένων στο Νοσοκομείο, που καλύπτουν πάγιες, διαρκείς και επείγουσες ανάγκες, έρχονται αθροιστικά και συνδυαστικά να διογκώσουν την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στο 18ΑΝΩ/ΨΝΑ, εξαιτίας της ήδη έντονης υποστελέχωσης του από προσωπικό και των παράλληλων περικοπών που έχει υποστεί.

Όπως, ενδεικτικά, αναφέρθηκε από το Συντονιστή Ψυχίατρο του 18ΑΝΩ, το χρηματικό ποσό που προορίζεται για τη διενέργεια τοξικολογικών εξετάσεων έχει συρρικνωθεί στο ¼, με δραματικές συνέπειες για την ποιοτική παροχή φροντίδας στους εξαρτημένους.

Στο πλαίσιο αυτό της διαρκούς αντιμετώπισης των δημόσιων μονάδων υγείας ως περιττό δημοσιονομικό βάρος,  που προωθείται από τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ με εργαλείο την υποχρηματοδότηση και τις διαθεσιμότητες, το 18ΑΝΩ βρίσκεται αντιμέτωπο και με τη Διοίκηση του ΨΝΑ, η οποία συνεχίζει το σχεδιασμό απαξίωσης και διάλυσης της δομής με πολλούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι η μονομερής και με αυταρχικό τρόπο αντικατάσταση των εκπροσώπων του 18ΑΝΩ στην «Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών», με την αυθαίρετη παρουσία, του «ειδικού» επί παντός επιστητού Διοικητή κ. Θεοδωράκη.

Απέναντι σε αυτή την κυρίαρχη πολιτική συρρίκνωσης και φίμωσης του 18ΑΝΩ συντάχθηκαν τόσο οι θεραπευτές, οι θεραπευμένοι, οι συγγενείς και φίλοι των εξαρτημένων, αλλά και εργαζόμενοι σε άλλες δομές πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων όπως τα Κέντρα Πρόληψης και ο ΟΚΑΝΑ. που υποστηρίζουν τη δημόσια και δωρεάν πρόσβαση όλων των εξαρτημένων σε προγράμματα μέσα και έξω από τις φυλακές.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η υπεράσπιση από κοινού, με τους εργαζόμενους, τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους, κάθε δημόσιας μονάδας απεξάρτησης, απέναντι στις ακραία νεοφιλελεύθερες πρακτικές υπονόμευσης και απαξίωσης τους, αποτελεί μονόδρομο στο κοινοβουλευτικό και στο κινηματικό επίπεδο.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)