to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:45 | 16.09.2014

Οικονομία

Τμ. Βιομηχανίας ΣΥΡΙΖΑ: Τώρα παρουσιάζουν τη χώρα ως Ελντοράντο των Σπάνιων Γαιών

«Μετά τα δισ. βαρέλια πετρέλαιο που θα σώσουν τη χώρα, ακολουθούν τα αξίας δισ. δολαρίων κοιτάσματα Σπανίων Γαιών», επισημαίνει το τμ. Βιομηχανίας ΣΥΡΙΖΑ., καθώς «τις τελευταίες ημέρες βρισκόμαστε κάτω από ένα καταιγισμό δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ, και δελτίων τύπου του υπουργού ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη, τα οποία παρουσιάζουν τη χώρα ως το Ελντοράντο των Σπανίων Γαιών, και τους Κινέζους επενδυτές ως τη νέα ελπίδα του έθνους»


«Σπάνιες γαίες» αποκαλούνται μια σειρά από δυσεύρετα χημικά στοιχεία όπως το ευρώπιο, το δυσπρόσιο, το τέρβιο, και άλλα που χρησιμοποιούνται ευρέως σε ανεμογεννήτριες, ηλεκτρονικά/υβριδικά αυτοκίνητα, λαμπτήρες φθορισμού χαμηλής κατανάλωσης κ.λπ.

 

Στην ανακοίνωση του Τμήματος Βιομηχανίας του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «Σπάνιες Γαίες: Ενδυνάμωση της έρευνας και όχι επικοινωνιακή πολιτική με φρούδες ελπίδες», επισημαίνεται:

Με αφορμή τη συνάντηση του υπουργού ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτη, με υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Κίνας για τα ερευνητικά προγράμματα εκμετάλλευσης των Σπάνιων Γαιών, η κυβέρνηση προβάλλει ένα ακόμη  success story στον τομέα των ορυκτών πόρων χωρίς αντίκρισμα

Μετά τα δισ. βαρέλια πετρέλαιο που θα σώσουν τη χώρα, ακολουθούν τα αξίας δισ. δολαρίων κοιτάσματα Σπανίων Γαιών.

Η κυβέρνηση, κατά την προσφιλή τακτική της κάνει την τρίχα τριχιά, στην προσπάθεια να τροφοδοτήσει ελπίδες για ανάκαμψη και ανάπτυξη. Έτσι τις τελευταίες ημέρες βρισκόμαστε κάτω από ένα καταιγισμό δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ, και δελτίων τύπου του Υπουργού ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη, τα οποία παρουσιάζουν τη χώρα ως το Ελντοράντο των Σπανίων Γαιών, και τους Κινέζους επενδυτές ως τη νέα ελπίδα του έθνους.

  Η πραγματικότητα βέβαια απέχει πολύ από αυτή την εικόνα. Στη χώρα μας, τα στοιχεία των ερευνητικών φορέων και κυρίως του ΙΓΜΕ, καταγράφουν σε ορισμένες περιοχές  την παρουσία αξιόλογων συγκεντρώσεων σπανίων γαιών, σε καμιά όμως από αυτές δεν έχει ολοκληρωθεί η βασική κοιτασματολογική έρευνα και δεν υπάρχει εμπεριστατωμένη εκτίμηση για τον όγκο των αποθεμάτων, τη δυνατότητα οικονομικού διαχωρισμού και ανάκτησης των σπανίων γαιών από τα ορυκτά και πετρώματα που τις περιέχουν με τρόπο φιλικό στο περιβάλλον. 

Δύο σημαντικά ερευνητικά προγράμματα υλοποιούνται αυτή την περίοδο με στόχο την εκτίμηση των κοιτασμάτων σπανίων γαιών και τη δυνατότητα ανάκτησής τους. Το πρώτο είναι Ευρωπαϊκό ανταγωνιστικό πρόγραμμα  (EURARE), στοχεύει κυρίως στην εκτίμηση αποθεμάτων και ανάπτυξης τεχνολογιών ανάκτησης των σπάνιων γαιών με μεθόδους φιλικές στο περιβάλλον, αναμένεται δε να ολοκληρωθεί το 2017. Το δεύτερο είναι πρόγραμμα κοιτασματολογικής έρευνας (ΥΠΟΘΕΡ), χρηματοδοτείται από τα ΕΣΠΑ και εκτελείται από το ΙΓΜΕ σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ, στοχεύοντας σε μία αξιόπιστη ποσοτική προσέγγιση των αποθεμάτων σπανίων γαιών στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Καβάλας και Αλεξανδρούπολης. Βρίσκεται και αυτό στα πρώτα στάδια της έρευνας και είναι αδύνατο να εξαχθούν ακόμα συγκεκριμένα συμπεράσματα. 

Σε κάθε περίπτωση οι ερευνητές που συμμετέχουν σε αυτά τα προγράμματα θεωρούν τους αριθμούς που εκτοξεύονται από το Υπουργείο εξωπραγματικούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά  το θετικό ρόλο που μπορεί  να διαδραματίσει η αξιοποίηση των Ορυκτών πόρων στην κατεύθυνση μιας παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας από μια αριστερή κυβέρνηση. Ειδικά για τις σπάνιες γαίες θεωρεί ότι, επειδή αποτελούν απαραίτητο στοιχείο της τεχνολογίας αιχμής, είναι ισχυρό διαπραγματευτικό ατού για την κυβέρνηση 

Η  αξιοποίηση αυτή δεν μπορεί να αφεθεί ανεξέλεκτα σε εξωτερικούς ιδιωτικούς φορείς αλλά πρέπει να ελέγχεται απαραίτητα από Εθνικούς φορείς.

Στην υλοποίηση αυτού του ελέγχου πρωταρχικό ρόλο για τον ΣΥΡΙΖΑ παίζουν τα  ερευνητικά κέντρα και ιδρύματα της χώρας που παράγουν τη γνώση και μπορούν να προχωρήσουν σε πραγματικές εκτιμήσεις για τα αποθέματα των Ορυκτών Πόρων. Μπορούν επίσης να προτείνουν και να συμβάλλουν καθοριστικά σε διαδικασίες εξόρυξης και ανάκτησης φιλικές στο περιβάλλον και σε σύμφωνη γνώμη με τις τοπικές κοινωνίες. Το ΙΓΜΕ, το ΕΛΚΕΘΕ, τα τμήματα των ερευνητικών οργανισμών της χώρας που ασχολούνται με την έρευνα και μελέτη αξιοποίησης των Ορυκτών Πόρων απαιτείται να στηριχθούν άμεσα ώστε να διακοπεί η σημερινή πορεία διάλυσής τους και να αποτελέσουν εργαλεία καθοριστικής συμβολής στην αξιοβίωτη ανάπτυξη των Ορυκτών Πόρων που στοχεύει ο ΣΥΡΙΖΑ.

16/9/2014

ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)