to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:47 | 10.10.2014

Κοινωνία

Τμ. Οικολογίας ΣΥΡΙΖΑ: Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις κατά της TTIP (Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων)

«Στην ουσία πρόκειται για ένα σαρωτικό πρόγραμμα απορρύθμισης των κανόνων εργατικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και καταναλωτικής προστασίας που περιορίζουν τη δυνητική κερδοφορία των πολυεθνικών στις αγορές των ΗΠΑ και της ΕΕ», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του Τμήματος Οικολογίας-Περιβάλλοντος-Χωρικού Σχεδιασμού ΣΥΡΙΖΑ


Stop TTIP & CETA

Το Τμήμα Οικολογίας-Περιβάλλοντος-Χωρικού Σχεδιασμού ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει/στηρίζει τη διαμαρτυρία κατά της ΤΤΙΡ (Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων) και της CETA (Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία μεταξύ Καναδά και Ε.Ε.) και άλλων διαπραγματεύσεων ελεύθερου εμπορίου που είναι σε εξέλιξη και ενθαρρύνουν την αύξηση και την επιτάχυνση του εμπορίου, υπονομεύοντας τόσο θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας, όσο και πολύτιμα κεκτημένα των πολιτών.

Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, γνωστή και ως TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) είναι μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου  και  επενδύσεων που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ.

Η συμφωνία αυτή αποσκοπεί στην άρση των κανονιστικών ρυθμίσεων που αποτελούν εμπόδιο στην κερδοφορία των πολυεθνικών επιχειρήσεων και στη δημιουργία νέων παγκόσμιων προτύπων για το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Στην πραγματικότητα, τα "εμπόδια" αυτά είναι τα πολύτιμα κεκτημένα των πολιτών. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και όσα έχουν διαρρεύσει έως σήμερα προκαλούν μεγάλη ανησυχία. 

Οργανώσεις μεταξύ των οποίων συνδικαλιστικές ενώσεις εργαζομένων, συλλογικές εκφράσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων,   ενώσεις καταναλωτών, περιβαλλοντικές οργανώσεις και οργανώσεις προστασίας των ζώων, εκφράζουν σημαντικούς προβληματισμούς σχετικά με την υπονόμευση θεμελιωδών αρχών της δημοκρατίας, την αποδυνάμωση της προστασίας των εργαζόμενων, των καταναλωτών, του περιβάλλοντος και των ζώων αλλά και των κοινωνικών και άλλων εγγυήσεων.

Τομείς όπως η υγεία, η ασφάλεια των προϊόντων, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι κανόνες ασφάλειας για τα τρόφιμα (που συμπεριλαμβάνουν τους περιορισμούς σχετικά με τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα), η γεωργία, οι κανονισμοί για τη χρήση χημικών τοξικών ουσιών, οι τοπικές κοινωνίες, οι εργασιακές σχέσεις, η προστασία των δεδομένων, η παροχή ενέργειας, η προστασίας του κλίματος, τα πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων, η προστασία της άγριας ζωής και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, όλα επηρεάζονται.

Εγγυήσεις και δικαιώματα που έχουν κερδηθεί έπειτα από σκληρούς και μακροχρόνιους αγώνες θέτονται σε κίνδυνο ως παρεπόμενο κόστος της ΤΤΙΡ, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να δοθούν υπερβολικά δικαιώματα -χωρίς υποχρεώσεις- στους επενδυτές και τις επιχειρήσεις. Οι διαπραγματεύσεις θα καλύψουν τα επιθετικά συμφέροντα των εξαγωγών των βιομηχανιών και κάτω από την πίεση συμφερόντων θα οδηγήσουν σε παραχωρήσεις και εκπτώσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε ενεργό συμμετοχή στις διαβουλεύσεις για τη συμφωνία TTIP, ακόμα και πριν από την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ τον Ιανουάριο του 2014.

Σύμφωνα με τον ημερήσιο Τύπο, στο πλαίσιο της έναρξης του 2ου γύρου συνομιλιών, πραγματοποιήθηκε στις 21/11/13 συνάντηση του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και άλλων κυβερνητικών στελεχών με την Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Πένι Πρίτζκερ. Σε συνέχεια αυτής της συνεργασίας, ο τότε Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός Νότης Μηταράκης συναντήθηκαν στις 3/4/14 με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντέιβιντ Πιρς. Εξάλλου, στις 28/2/14 το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ συνεδρίασε στο Ζάππειο Μέγαρο υπό την προεδρία του κ. Μηταράκη και ενημερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόοδο των συνομιλιών. Στο πλαίσιο της συνάντησης και με πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας έλαβε χώρα συζήτηση με εκπροσώπους επιχειρήσεων στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των πολυεθνικών κολοσσών AP Moller Maersk (ναυτιλία, ναυπήγηση, θαλάσσιες εξορύξεις) και AT&T (τηλεπικοινωνίες).  

Αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού παραδέχονται ότι κύριος στόχος της Συμφωνίας δεν είναι η μείωση των εμπορικών φραγμών μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, που είναι ούτως ή άλλως εξαιρετικά χαμηλοί, αλλά η απάλειψη των λεγόμενων ρυθμιστικών φραγμών: αυτοί δεν είναι άλλοι από τους κανόνες και τις ρυθμίσεις που διέπουν την προστασία του περιβάλλοντος, τα εργασιακά δικαιώματα, τη διατροφική ασφάλεια, τα μεταλλαγμένα, τη χρήση τοξικών χημικών, την ευζωία των ζώων και ειδικά των παραγωγικών,  την προστασία προσωπικών δεδομένων, τον χρηματοπιστωτικό τομέα κ.ά.

Στην ουσία πρόκειται για ένα σαρωτικό πρόγραμμα απορρύθμισης των κανόνων εργατικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και καταναλωτικής προστασίας που περιορίζουν τη δυνητική κερδοφορία των πολυεθνικών στις αγορές των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, στο όνομα της «αμοιβαίας αναγνώρισης κανόνων» και της «ρυθμιστικής εναρμόνισης» μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, μεθοδεύεται η παράκαμψη ή η κατάργηση στην πράξη της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που κατοχυρώνει τον νομικό, εργασιακό και περιβαλλοντικό πολιτισμό που οικοδομήθηκε στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει το Ευρωπαϊκό και διεθνές κίνημα κατά της υπογραφής της συμφωνίας TTIP. Στις 10 Οκτωβρίου 2014 καταθέσαμε επίκαιρη επερώτηση προς τους υπουργούς εξωτερικών και Ανάπτυξης/ανταγωνιστικότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την Ευρωπαϊκή Αριστερά, επιδιώκουν σχέσεις ισότιμης συνεργασίας με όλους τους λαούς και με κάθε χώρα, σε μια προοπτική που θα  αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής και τα εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα -και όχι το αντίθετο- και απαιτούν διακοπή τώρα των διαπραγματεύσεων. 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)