to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Της αντρικής γραμμής και της αντρίλας

O κολλεγιοθρεμμένος Σαμαράς έχει μπερδέψει τον κουτσαβακισμό με τη λαϊκή απλότητα και την παρρησία με την τεστοστερόνη...


Γόνος αστικής οικογενείας, ο ακροδεξιός Σαμαράς προσπαθεί να παραστήσει τον λαϊκό ηγέτη χρησιμοποιώντας ευτελή στερεότυπα, που συχνά παραπέμπουν σε κουτσαβάκηδες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Η καρικατούρα μάγκα δεν έδωσε χτες στη Βουλή την πρώτη της παράσταση. Ο Σαμαράς μάς έχει συνηθίσει σε παρόμοιες εμφανίσεις. Η προσπάθεια να μιμηθεί κακότεχνα τον εξαίρετο Αθηνόδωρο Προύσαλη δεν μπορεί να είναι τυχαία επιλογή του.

Με σεξιστικές εκφράσεις περί αντρικής σχολής επιδιώκει να προβάλλει το προφίλ του λαϊκού πολιτικού που κατανοεί το λαό και εμπνέει -διά της μιμήσεως- το αίσθημα της σιγουριάς. Ανίκανος να αντιληφθεί ότι τις πρακτικές αυτές -και όχι μόνο- τις έκριναν η κοινωνία, η ιστορία και οι...κάλπες, ο Σαμαράς εμφανίζεται ως κουτσαβάκης του σαλονιού, αντιπαραθέτοντας στα επιχειρήματα και τα δημοσιεύματα για διαφθορά και διαπλοκή την... τεστοστερόνη.

Μπερδεύοντας την ανδρεία με την αντρίλα, δεν αντιτίθεται στις κατηγορίες. Προτιμά να πει "μακάρι να είχαμε δέκα Παπασταύρου", παρά να απαντήσει ή έστω να σωπάσει. Διότι ο μάγκας, κατά τον Σαμαρά, στηρίζει το φίλο, στρίβοντας το μουστάκι και τη... συζήτηση.

Ως άλλος Νέρων πυρπολεί κάθε έννοια ανθρωπισμού και πολιτικής ορθότητας και εκστομίζει τη λέξη "λαθρομετανάστες" με ύφος χαιρέκακο, απολαμβάνοντας τις αντιδράσεις των "ακραίων αριστερών", που ο σωστός δεξιός οφείλει να αγνοεί και να υποτιμά.

Μας υπενθυμίζει, όμως, με τη δέουσα μαγκιά, ότι η ανδρεία είναι και γυναικείο προνόμιο. Και με το παραπάνω θα μπορούσαμε να απαντήσουμε. Η αντρίλα, όμως, είναι η γλοιώδης επίφαση δύναμης του κομπλεξικού και αδύναμου, που δεν μπορεί να εκφραστεί με σοβαρότητα και επιχειρήματα.

Η ανδρεία είναι κυρίως προνόμιο των γυναικών, δεδομένου ότι αυτές έρχονται τόσο συχνά αντιμέτωπες με την αντρίλα και την υπερχειλίζουσα τεστοστερόνη και μένουν αξιοπρεπείς.



 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)