to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:21 | 19.02.2016

Διεθνή

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά από αίτημα της Ρωσίας - Για κίνδυνο πολέμου έκανε λόγο ο Ολάντ

Μετά το ρωσικό αίτημα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει εκτάκτως στις 22.00 (ώρα Ελλάδας) κεκλεισμένων των θυρών προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Συρία.


Την έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε η Ρωσία προκειμένου να τεθεί προς συζήτηση η επικείμενη χερσαία εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Στο αίτημά της η Ρωσία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "υπονομεύεται η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας" γεγονός το οποίο είναι αντίθετο με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 2254.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Τρίτη η Άγκυρα είχε ταχθεί υπέρ μιας χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές στη Συρία.

Την ίδια ημέρα, η Ρωσία συγκάλεσε συνεδρίαση των πρεσβευτών των 15 χωρών-μελών του ΣΑ του ΟΗΕ για να συζητηθούν οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού εναντίον Κούρδων πολιτοφυλάκων στη βόρεια Συρία.

Το Συμβούλιο δεν εξέδωσε καμία επίσημη ανακοίνωση, όμως ο πρόεδρός του, ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας Ραφαέλ Ραμίρες είπε αμέσως μετά τη συνεδρίαση ότι τα μέλη του "ανησυχούν" για τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας.

Ολάντ: Υπαρκτός ο κίνδυνος του πολέμου μεταξύ Τουρκίας - Ρωσίας λόγω Συρίας

O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι είναι υπαρκτός ο «κίνδυνος του πολέμου» μεταξύ της Τουρκίας της Ρωσίας λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων που διεξάγει η Τουρκία στη Συρία.

«Η Τουρκία έχει εμπλακεί (στρατιωτικά) στη Συρία (…). Εκεί, υφίσταται ένας κίνδυνος να ξεσπάσει πόλεμος (με τη Ρωσία) και για αυτό ακριβώς το λόγο το Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ) θα συγκληθεί απόψε» είπε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter.

Ο Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε επιπλέον ότι «η Ρωσία δεν θα τα καταφέρει με το να υποστηρίζει μονομερώς τον (πρόεδρο της Συρίας) Μπασάρ αλ Άσαντ» και τάχθηκε υπέρ του να ασκηθούν «πιέσεις» στη Μόσχα προκειμένου να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για τη Συρία.

«Δεν θέλω να αποκλείσω τη Ρωσία από τη λύση. Εγώ ο ίδιος πήγα στη Μόσχα για να πω στον Βλαντίμιρ Πούτιν: "Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι ώστε να επιτευχθεί αυτή η πολιτική μετάβαση". (…) Όμως δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι την ίδια ώρα που διαπραγματευόμαστε, βομβαρδίζουν αμάχους» προσέθεσε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους.

«Πρέπει να πείσουμε τη Μόσχα να βρει μία πολιτική λύση, αυτό θα είναι καλύτερο και για τα ρωσικά συμφέροντα» προσέθεσε ο ίδιος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)