to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:25 | 29.09.2016

Πολιτική

Τι θέλουν να κρύψουν; Σύνταξη πορισμάτων με δύο μέτρα και δύο σταθμά από την Τράπεζα της Ελλάδος

Τα ερωτήματα από την εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ


Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, καταγγέλθηκε από την πλευρά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ έστειλε το πόρισμα για το 2016 σχετικά με την Τράπεζα Αττικής, «παρέλειψε» να στείλει το πόρισμα των ετών 2011-2014 για την ίδια τράπεζα. Ο Γ. Πάσχας, διευθυντής Επιθεώρησης Εποπτευομένων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος απάντησε ότι το πόρισμα αυτό δεν αναφέρεται σε κόμματα ή ΜΜΕ και, ως εκ τούτου, δεν χρειαζόταν να σταλεί στην εξεταστική επιτροπή. Στην επισήμανση του Σ. Φάμελλου ότι το 2014 καταγράφηκαν δάνεια από την Τράπεζα Αττικής προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ύψους 13 εκατ. ευρώ, ο Γ. Πάσχας επικαλέστηκε ότι αυτό το ποσό είναι πολύ μικρό σε σχέση με το συνολικό δανεισμό της Τράπεζας Αττικής και γι αυτό δεν συμπεριελήφθη στο πόρισμα, επιχείρημα που καταρρέει καθώς η ΤτΕ, στα πορίσματά της (όπως αυτό του 2016) περιλαμβάνει περιπτώσεις πολύ μικρότερων δανείων, της τάξης των 2 εκατ. ευρώ.  Συγκεκριμένα, 11 από τα δάνεια που περιλαμβάνει το πόρισμα του 2016 ήταν κάτω από 1 εκατ. ευρώ ενώ υπάρχει και δάνειο ύψους 160.000 ευρώ που ελέγχεται

Ο Γ. Πάσχας σημείωσε ως επιχείρημα για το ότι δεν ελέγχθηκαν τα δάνεια των κομμάτων και γι’ αυτό το πόρισμα δεν εστάλη στην Εξεταστική: «Δεν ελέγχουμε όλους τους πελάτες. Ελέγξαμε την πιστοδοτική τακτική παίρνοντας ένα δείγμα από τους μεγάλους πιστούχους. Μέσα στο πόρισμα και στο δείγμα που κάναμε δεν υπάρχει κόμμα», είπε. Ο πρόεδρος της Εξεταστικής, κ. Φάμελλος, του επεσήμανε ότι «στις εταιρείες που ελέγξατε δειγματοληπτικά για το πόρισμα του 2015 – 2016 έχετε 37 εταιρείες με δάνειο κάτω από 2 εκατ. αυτό είναι ίσα μέτρα και ίσα σταθμά; Πως δεν ελέγξατε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με δάνειο 13 εκατ.;». «Επιλέξαμε δείγμα, μέσα στο δείγμα δεν ήταν τα κόμματα. Για τα δύο κόμματα είχαν ήδη σχηματιστεί προβλέψεις κατά 50%», απάντησε ο κ. Πάσχας και στη συνέχεια επανέλαβε ότι «δεν έπεσαν στο δείγμα τα δύο κόμματα».

Το ερώτημα που προκύπτει, δεδομένης και της επιδίωξης, όπως αυτή εκφράζεται και από το Γ. Στουρνάρα, απαξίωσης της Τράπεζας Αττικής αλλά και της προσπάθειας απόκρυψης των «θαλασσοδανείων» στα 2 πρώην μεγάλα κόμματα, είναι αν πράγματι τα δάνεια σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ θεωρήθηκαν άνευ σημασίας ή υπάρχει κάποια σκοπιμότητα στο ότι αυτά τα δάνεια δεν περιλαμβάνται στο πόρισμα των ετών 2011 - 2014 για την Τράπεζα Αττικής. 

Ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προκαλούν ένταση διότι οι κυβερνήσεις τους ευθύνονται για τα αμαρτήματα της Τράπεζας Αττικής την οποία τώρα στοχοποιούν διότι είναι μη συστημική και η μόνη ελληνική τράπεζα στην οποία μάλιστα ένα Ταμείο (μηχανικών) έχει καταθέσει τα χρήματά του. Ο Σ. Φάμελλος ανέφερε ότι μέριμνα της σημερινής κυβέρνησης είναι να τηρηθεί η νομιμότητα και να αναδειχθούν οι ευθύνες της προηγούμενης διοίκησης της Τράπεζας Αττικής. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)