to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:30 | 23.10.2015

Πολιτική

Τι ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου Τσίπρα-Ολάντ (βίντεο)

Φρ. Ολάντ: Πως θα μπορούσαμε να φανταστούμε την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα; - Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα σέβεται τους κανόνες απαιτεί όμως και από την άλλη πλευρά τον αντίστοιχο σεβασμό - Η μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας σε μια αρένα κατασχέσεων της α' κατοικίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή


Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και εφόσον αυτό συμβεί, θα υπάρξει αναδιαπραγμάτευση του χρέους, εξέφρασε ο Φρανσουά Ολάντ, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα. Στην αρχή των δηλώσεών του, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι ο Φρανσουά ήρθε στην Ελλάδα σε μία στιγμή που έχει ανάγκη η Ελλάδα να μετατραπεί από μέρος της κρίσης, των τριών επάλληλων κύκλων κρίσης που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας, σε μέρος της λύσης. 

«Τόσο η οικονομική κρίση που παραμένει ως μια απειλή στην Ευρωζώνη, αλλά και η κρίση αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή όσο όμως και η προσφυγική κρίση που μας απειλεί, είναι κρίσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού και ευελπιστούμε και πιστεύουμε η Ελλάδα να αναδειχθεί ως μια χώρα-πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ουσιαστικός παράγοντας στη διαχείριση και στην προσπάθεια επίλυσης αυτών των κρίσεων. 

» Τον περασμένο Ιούλιο περάσαμε δύσκολες στιγμές, αλλά οι δύσκολες στιγμές ενώνουν τους ανθρώπους. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες των σκληρών διαπραγματεύσεων ο Φρανσουά ήταν ένας από τους ανθρώπους που με έπεισε ότι πρέπει να δεχθώ έναν δύσκολο συμβιβασμό. Και αποφασίσαμε τελικά έναν δύσκολο συμβιβασμό με στόχο όμως να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη, σε πείσμα ακραίων συντηρητικών δυνάμεων που είχαν προαποφασίσει, είχαν ετοιμάσει σχέδια διαίρεσης και οφείλω να πω δεν φαίνεται ότι τα έχουν εγκαταλείψει. Ενδεχομένως και ακόμα να τα έχουν αυτά τα σχέδια, να θέλουν να τα επαναφέρουν στο τραπέζι. 

» Πιστεύω λοιπόν ότι το μήνυμα της συνάντησής μας πρέπει να είναι το μήνυμα ότι αυτή η ανόητη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, περί διαίρεσης της Ευρωζώνης και της Ευρώπης πρέπει να φύγει οριστικά από το τραπέζι και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να την επαναφέρει στο τραπέζι. Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να βγει από αυτήν την πολύχρονη κρίση που τη μαστίζει. Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει και στην επιτυχία του ελληνικού προγράμματος κρίνεται και η επιτυχία της Ευρώπης απέναντι στην κρίση. Προϋπόθεση όμως για να πετύχει η Ελλάδα και να βγει από την κρίση είναι να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος και να αποκαταστήσουμε την οικονομική σταθερότητα, διατηρώντας την πολιτική σταθερότητα. 

» Παράγοντας όμως που κρίνει την πολιτική σταθερότητα είναι η κοινωνική συνοχή, η κοινωνική ειρήνη. Παρεμβάσεις ή απαιτήσεις παράλογες, ακραίας νεοφιλελεύθερης κοπής που υπερβαίνουν και τα συμφωνηθέντα του Ιουλίου, παρεμβάσεις που απειλούν την κοινωνική ειρήνη και μας γυρνούν πίσω στον φαύλο κύκλο της έντασης αποτελούν ευθείες παρεμβάσεις ενάντια στην προοπτική επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος και υπ΄αυτή την έννοια είναι παρεμβάσεις που στόχο έχουν τη διαίρεση της Ευρώπης.

» Πρέπει λοιπόν κάποιοι να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία, την οποία και θα τηρήσει, δεν υπέγραψε σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της και διάλυσης της κοινωνικής της συνοχής. Αν κάποιοι επιμένουν να θέλουν να εκδικηθούν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θέτουν σε κίνδυνο μονάχα την Ελλάδα, αλλά τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την Ευρώπη.  » Η Γαλλία αποτελεί για εμάς έναν πολύτιμο εταίρο στην προσπάθεια μας να αντιμετωπίσουμε δημιουργικά και με επιτυχία όλους αυτούς τους κινδύνους. Είναι εταίρος στον αγώνα για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ανάπτυξης και της απασχόλησης.»

Η μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας σε μια αρένα κατασχέσεων της α' κατοικίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από την κυβέρνηση και από κανέναν που ασπάζεται τις αρχές της αλληλεγγύης στην Ευρώπη, υπογράμμισε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός.


Ολάντ: Οι τύχες μας αλληλένδετες

Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για την αλληλεγγύη που έδειξε σχετικά με το πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα στην Γαλλία.

Αναφέρθηκε στους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης που συνδέουν τους δύο λαούς, από τα χρόνια ακόμα του Σαρλ Ντε Γκωλ, που είπσης είχε επισκεφθεί την Αθήνα, λέγοντας ότι οι τύχες των δύο λαών είναι αλληλένδετες.

Ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό «για την υπεύθυνη στάση» που έδειξε στο θέμα της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι υπάρχει μπροστά μια αξιολόγηση για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, που η κυβέρνηση έχει εκφράσει την δέσμευση να εφαρμόσει.

Για το προσφυγικό εξήρε την προσπάθεια των ελλήνων να φροντίσουν τις εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που διέσχισαν το Αιγαίο, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να εφαρμοστούν όσα αποφασίστηκαν στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (δημιουργία hotspots, συνεργασία με Τουρκία, επαναπροώθηση όσων δεν δικαιούνται άσυλο κλπ). Για το Κυπριακό, ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι στηρίζει τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. «Αρκετά έχει κρατήσει αυτή η σύγκρουση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος για το θέμα της Συρίας τόνισε ότι η Γαλλία στηρίζει τον πολιτικό διάλογο, αλλά ξεκαθάρισε ότι ο Μπασάρ αλ Ασαντ δεν μπορεί να μείνει στην εξουσία.



Μήνυμα για τη συμφωνία και το χρέος

Σε ερώτηση για τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος, ο κ. Ολάντ είπε ότι η Ελλάδα βεβαίως και θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και εφόσον τηρήσει τις δεσμεύσεις -που είναι ευρωπαϊκές- θα υπάρξει αναδιαπραγμάτευση του χρέους.

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα τηρεί και θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά αναμένει να τηρηθούν στο ακέραιο και οι δεσμεύσεις της άλλης πλευράς.

«Άλλο πράγμα να τηρούμε τα συμφωνηθέντα και άλλο να θεωρούν ορισμένοι ότι η Ελλάδα είναι ένας κατάδικος που εκτίει ποινή. Είμαστε ισότιμοι εταίροι» είπε.

Ξεκαθάρισε ότι οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν στο ακέραιο και ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχουν υλοποιηθεί όλες οι υποχρεώσεις.

Τσίπρας: Η ΕΕ συνεννοείται με την Τουρκία

Σε ερώτηση για το προσφυγικό, ο Ολάντ τόνισε ότι η ΕΕ οφείλει να δείξει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και την Ιταλία, χώρες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε με έμφαση ότι η Ελλάδα -χώρα σε κρίση- αντιμετώπισε με γενναιοδωρία και αλληλεγγύη τους πρόσφυγες με τους νησιώτες να δίνουν ακόμα και από το υστέρημά τους. Υπενθύμισε μάλιστα την εικόνα που έκανε το γύρο του κόσμου με τις γιαγιάδες στη Λέσβο να ταΐζουν το βρέφος μιας γυναίκας από τη Συρία.

Ο κ. Τσίπρας εξήρε το ρόλο της Γερμανίας στην υποδοχή προσφύγων, σε αντίθεση με άλλες χώρες που ύψωσαν τείχη. «Αυτή είναι η πραγματική Ευρώπη, η Ευρώπη της; αλληλεγγύησης» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην λειτουργία των hotspots, και ξεκαθάρισε ότι χρειάζεται η συνεργασία με την Τουρκία. «Η Ευρώπη συνεννοείται με την Τουρκία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες: Αυγή, in.gr, Ναυτεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)