to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:56 | 09.12.2015

Πολιτική

Τι είχες Βόλφγκανγκ, τι είχα πάντα...

Στον γνώριμο υπονομευτικό ρόλο για τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ότι δεν συμφέρουν την Ελλάδα οι δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα για το ΔΝΤ και απείλησε (ως συνήθως) την Αθήνα χρησιμοποιώντας τη γερμανική παροιμία «η στάμνα δεν πρέπει να πηγαίνει τόσο συχνά στο πηγάδι, γιατί θα σπάσει»


Ο Β. Σόιμπλε προχώρησε σε ολομέτωπη επίθεση προς την ελληνική κυβέρνηση ισχυριζόμενος -μόνο αυτός σε όλη την Ευρώπη- ότι η πορεία υλοποίησης του προγράμματος βρίσκεται εκτός κάθε χρονικής προθεσμίας, καθώς επίσης ότι η κυβέρνηση το θέτει υπό αμφισβήτηση επί της αρχής για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, επειδή διαθέτει "ισχνή πλειοψηφία". Εναρμονιζόμενος δε πλήρως με την καταστροφολογική σεναριολογία της αντιπολίτευσης στο εσωτερικό, "προειδοποίησε" τον Αλ. Τσίπρα και την κυβέρνηση ότι "δεν πρέπει να πηγαίνεις τόσες φορές στο πηγάδι μέχρι να σπάσει η στάμνα".

"Ευτυχώς που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να κρατήσει τη στάμνα γερή" ήταν το δηκτικό σχόλιο της Όλγας Γεροβασίλη.

«Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει πια κατανοήσει ποιες απόψεις εξυπηρετεί η κάθε πλευρά. Υπενθυμίζουμε ότι αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση. Περιμένουμε απο το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών να διαχωρίσει την στάση του απο την απαράδεκτα σκληρή στάση του ΔΝΤ. Η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της» προσθέτει η κυβερνητική εκπρόσωπος. 

Όπως υπενθύμισε με σχετικό tweet σε ανύποπτο χρόνο ο Randall Henning, καθηγητής διεθνών οικονομικών σχέσεων στο American University, o κ. Σόιμπλε που σήμερα εμφανίζεται ως υπέρμαχος του ρόλου του ΔΝΤ, δεν είχε την ίδια στάση πάντα.

Μάλιστα ο ίδιος ήταν αυτός που αμφισβητούσε το ρόλο του ΔΝΤ στα προγράμματα, όπως αναφέρει στο πρόσφατο βιβλίο του ο πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Ben Bernanke στη σελίδα 509: "Oι Ευρωπαίοι, με επικεφαλής τον Σόιμπλε, δεν έδειχναν ενδιαφέρον για να ακολουθήσουν τις συμβουλές των ΗΠΑ και του ΔΝΤ. Σε αυτό τουλάχιστον, συμφώνησαν"

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)