to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τι έχουν τα έρμα και λακάν;

Ο Σαμαράς πέφτει στην παγίδα της προεδρολογίας


Το προσκλητήριο: "όλοι μαζί για να μην έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία", που ανέλαβε να φέρει εις πέρας κατ' αρχάς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Άδ. Γεωργιάδης, ώστε να βρεθούν οι δεκάδες ψήφοι που υπολείπονται για την προεδρική πλειοψηφία, δεν "περπατάει". Εντός των τελευταίων δύο εβδομάδων που η κυβέρνηση από τη μία προσκαλεί σε "διεύρυνση της Κεντροδεξιάς" και από την άλλη προτείνει ονόματα "κεντροαριστερής" (Φ. Κουβέλης) ή "κεντροδεξιάς" (Β. Μεϊμαράκης) απόχρωσης για την Προεδρία της Δημοκρατίας, προκειμένου να μετρήσει αντιδράσεις, το Μαξίμου δεν έχει εισπράξει κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Το γεγονός δε ότι ακόμα και βουλευτές που έμοιαζαν να αμφιταλαντεύονται για το αν θα προσφέρουν τη στήριξή τους ή όχι τώρα δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν δίνουν ανοχή στην κυβέρνηση, επιβεβαιώνει ότι ο στόχος των 180 είναι μακριά και οι πρόωρες κάλπες κοντά.

Ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. Π. Χαϊκάλης, που πρόσφατα είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να στηρίξει κάποια υποψηφιότητα υπό πολύ αυστηρές πάντως προϋποθέσεις, επέλεξε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του από το βήμα της Βουλής και να δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει. "Λυπάμαι, γιατί πάρα πολύς κόσμος δεν κατανόησε αυτό που έχω πει ουσιαστικά, ότι θα ψήφιζα έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος ουσιαστικά δεν υπάρχει" είπε, αναφέροντας ότι "δεν θα έπρεπε να είναι πολιτικό πρόσωπο, δεν θα υπόκειται σε έλεγχο, δεν θα υπογράφει Προεδρικά Διατάγματα". Αφού πρόσθεσε ότι "αυτό το πρόσωπο δεν υπάρχει και, εάν υπάρχει, να είστε σίγουροι ότι δεν θα μπορούσατε να το φέρετε ποτέ για υποψήφιο", ο βουλευτής τόνισε: "Κατόπιν αυτού, γίνεται ξεκάθαρη η θέση μου και την επαναλαμβάνω από του βήματος στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ότι δεν θα είμαι αυτός ο οποίος θα υπογράψει για την ψήφιση του Προέδρου της Δημοκρατίας".

"Δεν υπάρχει περίπτωση να μην καταψηφίσει και αυτός. Και μάλιστα είπε ότι εγώ δεν θα γίνω μαξιλαράκι κανενός Σαμαρά. Θέλω να φύγει αύριο αυτή η κυβέρνηση. Το 'πε", ανέφερε (ρ/σ Βήμα) ο Τ. Κουίκ σχετικά με τον Π. Χαϊκάλη και εκτίμησε ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Ασκώντας δριμεία κριτική στη συγκυβέρνηση και τη ΔΗΜ.ΑΡ., ο ανεξάρτητος Ν. Νικολόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν θα στηρίξει ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Φ. Κουβέλη.

"Σαφέστατα όχι" δήλωσε ο Μ. Μπόλαρης που πρόσφατα συνυπέγραφε μαζί με άλλους ανεξάρτητους επιστολή για τη συμπερίληψη των γενοκτονιών στο αντιρατσιστικό. "Το θέμα της εκλογής ΠτΔ έχει μετατραπεί από πολιτειακό σε πολιτικό, με μόνο ζητούμενο την παράταση των ασκούμενων πολιτικών ύφεσης. Υπάρχει έκπτωση της Δημοκρατίας" δήλωσε. "Εάν λοιπόν το πολιτειακό γίνεται πολιτικό και το πολιτικό γίνεται παράταση της ασκούμενης πολιτικής, η απάντηση από μένα είναι σαφέστατα όχι", τόνισε (ρ/σ Παραπολιτικά). Ερωτηθείς εάν εξαρτά τη στάση του από την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, είπε ότι αυτή την πολιτική που ασκεί επί δύο χρόνια η κυβέρνηση τη συνεχίζει "με εμμονή"."Δεν θα ψηφίσω κανέναν υποψήφιο της συγκυβέρνησης για την Προεδρία της Δημοκρατίας", σημείωσε (ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο) η Θ. Τζάκρη και χαρακτήρισε "καταστροφικό το ενδεχόμενο παράτασης της θητείας αυτής της κυβέρνησης".

Ο δε Β. Καπερνάρος επανέλαβε (ρ/σ Βήμα) ότι δεν θα ψηφίσει "όποιος κι αν είναι" υποψήφιος, "διότι πρέπει να αποδοκιμαστεί αυτή η αποτυχημένη κυβέρνηση".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)