to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:23 | 26.03.2024

Πολιτική

Θράσος Π. Μαρινάκη: Το μονταρισμένο υλικό δεν αλλοιώνει την ουσία της υπόθεσης - Χυδαία επίθεση στον Στ. Κασσελάκη

Λίγη ώρα πριν την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στο καθιερωμένο briefing, χαρακτήρισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στ. Κασσελάκη, ως "υπονομευτή του πολιτεύματος", ενώ αποκάλεσε "πρόθυμο" τον Ν. Ανδρουλάκη. Απέφυγε ωστόσο να κατονομάσει τα "οργανωμένα συμφέροντα" στα οποία αναφέρθηκε


«Ο κ. Κασσελάκης γίνεται συνειδητά υπονομευτής του πολιτεύματος, πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας», ανέφερε στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης αναφορικά με το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές με διεθνείς παρατηρητές. Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας που αναμένεται να κατατεθεί σε λίγη ώρα, κάνοντας λόγο για ταύτιση του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ με «ισχυρά συμφέροντα».

«Ουδείς ποτέ ήρθε να αμφισβητήσει το κεκτημένο του αδιάβλητου των εκλογών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Π. Μαρινάκης αναφορικά με τις δηλώσεις του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί διεθνών παρατηρητών στις εκλογές, εκτιμώντας ότι «οι φωνές αυτές είναι επικίνδυνες. Δεν πιστεύω ότι εκφράζουν τα στελέχη του ίδιου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενας άνθρωπος που θέλει να κυβερνήσει τη χώρα, παρουσιάζει τη χώρα ως τριτοκοσμική».

«Πολλοί εκμεταλλεύονται ένα πρόσφορο έδαφος για fake news και διάδοση φημών, βάζοντας το κάρο μπροστά από το άλογο», ανέφερε σε σχέση με το ζήτημα των Τεμπών.

Για το δημοσίευμα του «Βήματος», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπως πως «η έρευνα της Δικαιοσύνης είναι κάτι ιερό και γύρω από αυτό δεν πρέπει να υπάρχουν σκιές. Υπάρχει καμία αμφισβήτηση ότι το σύνολο των συνομιλιών πήγαν αυτούσιες στη Δικαιοσύνη; Η απάντηση είναι όχι. Δεν το αμφισβητεί αυτό κανείς. Η έρευνα φαίνεται να έχει καταλήξει στη συνδρομή και του ανθρώπινου λάθους. Προφανώς και εξετάζονται και άλλες πτυχές».

Σύμφωνα με τον ίδιο «όλες οι υπόλοιπες συνομιλίες συνηγορούσαν στο συμπέρασμα και του ανθρώπινου λάθους», ενώ, όπως είπε, «από τις 3 Μαρτίου όλα τα μέσα και η ΕΡΤ κάνουν σαφές ότι αυτή η συνομιλία αναφέρεται σε έναν άλλο μηχανοδηγό».

«Επενδύουν στον ανθρώπινο πόνο»

«Ερχεται, λοιπόν, μετά από ένα χρόνο η εφημερίδα και ανασύρει ένα θέμα το οποίο έχει λυθεί από όλα τα μέσα και σε ένα πρόσφορο έδαφος και βάζει ένα θέμα μονταζιέρας το οποίο καταρρίπτεται. Και έρχεται ο πρόθυμος κ. Ανδρουλάκης και καταθέτει πρόταση δυσπιστίας».  Ο Π. Μαρινάκης υποστήριξε ότι ο Ν. Ανδρουλάκης θεώρησε σκόπιμο να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για «ένα δημοσίευμα που ανέσυρε ένα μύθευμα, έναν χρόνο μετά». 

 
 

«Δεν είναι η πρώτα φορά που ισχυρά συμφέροντα δεν θέλουν ισχυρή κυβέρνηση και προφανώς αυτά τα συμφέροντα – που είναι συγκεκριμένα όταν μιλάμε για μια συγκεκριμένη εφημερίδα – ταυτίζονται με έναν συγκεκριμένο πολιτικό αρχηγό. Καλοδεχούμενη η πρόταση του κ. Ανδρουλάκη», σημείωσε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Πήγαν να επενδύσουν στον ανθρώπινο πόνο αυτοί οι οποίοι έκαναν τη συγκεκριμένη πρόταση δυσπιστίας. Ας είναι αυτή η ιστορία μια ευκαιρία να καταλάβουν όλοι ότι πρέπει να αφήσουμε τους δικαστές να κάνουν τη δουλειά τους. Να σταματήσουμε να κάνουμε ένα τραγικό δυστύχημα πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης». 

Σε άλλη ερώτηση, ο Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο για «ταύτιση συμφερόντων ή ρητορικής» σε σχέση με την πρόταση δυσπιστίας. «Βγαίνει ένα δημοσίευμα και την ίδια μέρα ένας πρόεδρος κόμματος κάνει πρόταση δυσπιστίας για το δημοσίευμα», συμπλήρωσε. 

 

«Αυτοί οι οποίοι προσπαθούν να πείσουν ότι η κυβέρνηση πήγε να χτίσει μια μονταζιέρα, αγνοούν ότι όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΡΤ, έχουν πει αυτό που γράφτηκε ένα χρόνο μετά στο “Βήμα”», τόνισε σε άλλο σημείο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. 

Αναφορικά με το Υπουργικό Συμβούλιο που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη, ο Π. Μαρινάκης είπε πως «αν είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να γίνει υπουργικό συμβούλιο. Θα γίνει μετά το πέρας της συζήτησης».

Πιο αναλυτικά:

Για το αίτημα Κασσελάκη παρουσίας διεθνών παρατηρητών:

«Ο κ. Κασσελάκης γίνεται υπονομευτής του πολιτεύματος με την απαράδεκτή δήλωσή του. Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Κάποια ήταν ταραχώδη, έχουν γίνει βουλευτικές εκλογές. Έχουν γίνει πολλαπλές εκλογικές διαδικασίες, έχουν γίνει δημοψηφίσματα με πολίτες στους δρόμους. Κανείς δεν αμφισβήτησε το αδιάβλητο των εκλογών. Περνάει σε άλλη πίστα ο κ. Κασσελάκης. Πρέπει να σταθούν όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες απέναντι σε αυτή τη δήλωση. Υπάρχουν αντίθετες φωνές ακόμα και στο ίδιο του το κόμμα. Είναι συνολικά επικίνδυνο όλο αυτό. Παρουσιάζει την Ελλάδα ως τριτοκοσμική χώρα».

Για τα «ισχυρά οικονομικά συμφέροντα» που ανέφερε το Μέγαρο Μαξίμου ως απάντηση του δημοσίευματος:

«Όλη αυτή η συζήτηση είναι μια ξεχωριστή συζήτηση σε σχέση με την αντίστοιχη για τα Τέμπη. Κάποιοι προσπαθούν να στοχοποιήσουν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Όλοι μας πονέσαμε με αυτό που συνέβη. Δεν υπάρχει άνθρωπος που έχει παιδιά και να μην συγκλονίστηκε με το δυστύχημα. Αυτή είναι πιο σοβαρή συζήτηση. Όλοι θέλουμε να αποδοθούν ευθύνες από τη Δικαιοσύνη και μόνο. Νοιώθω την ανάγκη να το πω γιατί ο λόγος που πολλές φορές συμβαίνει να μας στοχοποιεί η κοινωνία, είναι γιατί πολλοί εκμεταλλεύονται το έδαφος. Κάποιοι παρουσιάζουν μια εικόνα που είναι εύκολο να γίνει αποδεκτή επειδή υπάρχει οργή στην κοινωνία.

Το Βήμα προσπαθεί με έναν παραπλανητικό τίτλο να θέσει αν αμφιβόλω την υπόθεση. Η έρευνα της Δικαιοσύνης είναι κάτι ιερό. Δεν πρέπει να υπάρχουν σκιές. Υπάρχει κάποια αμφισβήτηση ότι το σύνολο των συνομιλιών πήγαν στη Δικαιοσύνη; Όχι. Η έρευνα αυτή έναν χρόνο μετά, έχει καταλήξει στη συνδρομή και του ανθρώπινου λάθους. Ουδείς δεν το έχει αμφισβητήσει. Εξετάζονται κι άλλα; Προφανώς.

Υπήρχε απόπειρα χειραγώγησης της κοινής γνώμης μέσω του δημοσιεύματος; Όχι. Δεν μπορούσε γιατί το ίδιο μεσημέρι μάθαμε ότι είχε ομολογήσει ο σταθμάρχης. Άρα οι συνομιλίες αυτές που μία εκ των οποίων θεωρείται «μονταζιέρα» τις μάθαμε όταν είχε ομολογήσει. Ήταν η μόνη συνομιλία; Όχι. Όσες βγήκαν έδειχναν ανθρώπινο λάθος. Δεν υπήρχε συνομιλία που έδειχνε το αντίθετο. Επίσης αμέσως μετά, την επόμενη μέρα, οι συνομιλίες πήγαν στη Δικαιοσύνη. Όλα τα ΜΜΕ και η ΕΡΤ έκαναν σαφές ότι απ’ όλες τις συνομιλίες η συγκεκριμένη δεν αφορούσε σε αυτό το δρομολόγιο. Έναν χρόνο πριν και ως προς την ποινική του διάσταση, είχε λυθεί. Έρχεται μετά από έναν χρόνο το Βήμα και βάζει άλλο ένα αφήγημα της μονταζιέρας από την κυβέρνηση.

Και έρχεται ο πρόθυμος κ. Ανδρουλάκης και καταθέτει πρόταση δυσπιστίας. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας για το Κράτος Δικαίου, για τα Τέμπη, για τη Δικαιοσύνη, αλλά το έκανε «τυχαία» για ένα δημοσίευμα το οποίο ανέσυρε ένα μη θέμα έναν χρόνο μετά. Τα υπόλοιπα κόμματα συντάχθηκαν στην πρόταση.

Εδώ αν τα ενώσει κανείς αυτά τα κομμάτια, βγάζει τα συμπεράσματα του. Δεν είναι η πρώτη φορά που ισχυρά συμφέροντα θέλουν ανίσχυρές κυβερνήσεις. Είναι μια συγκεκριμένα εφημερίδα. Όλα αυτά ταυτίζονται με τον κ. Ανδρουλάκη. Καλοδεχούμενη η πρόταση. Θα απαντήσουμε με απόλυτο σεβασμό στους συγγενείς των θυμάτων και στη Δικαιοσύνη.

Δεν θα κάναμε όλη αυτή τη συζήτηση αν το θέμα αυτό αφορούσε ένα άλλο θέμα. Όλο αυτό έγινε στις πλάτες ανθρώπων που ψάχνουν δικαίωση. Το δημοσίευμα το χρησιμοποίησαν πολύ επικίνδυνα. Πήγαν να επενδύσουν στον ανθρώπινο πόνο.

Δεν υπήρχε κανένα ψεγάδι σε όλη την υπόθεση. Ας είναι αυτή η ιστορία μια ευκαιρία να μάθουν οι πολίτες πώς διακινούνται τα ψέματα. Ας αφήσουμε τους δικαστές να κάνουν τη δουλειά τους. ένα τραγικό δυστύχημα δεν μπορεί να είναι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης».

Για τη διαρροή του υλικού:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που δυστυχώς διαρρέει ένα υλικό κάπου. Αυτό είναι δουλειά της Δικαιοσύνης. Δεν βαραίνει την κυβέρνηση. Το υλικό δεν παραπλανά την κοινή γνώμη. Είναι τελείως διαφορετικό. Είναι άλλο ότι κακώς διέρρευσαν οι συνομιλίες κι άλλο πράγμα ότι υπάρχει ενδεχόμενη μονταζιέρα από την κυβέρνηση».

Για το πώς μπορεί να χαρακτηρίζει το δημοσίευμα ως παραπλανητικό αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα;

«Υπάρχει άνθρωπος που έχει ομολογήσει. Το θέμα ανθρώπινο λάθος σε επίπεδο προδικασίας έχει κριθεί. Έως τώρα είναι δεδομένο. Και ξαναλέω δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης. Το δημοσίευμα μιλάει για μονταζιέρα, για παραπλάνηση του κοινού. «Θέλουν», λένε. «να πείσουν για το ανθρώπινο λάθος».

Για το αν θα ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ο Π. Μαρινάκης είπε ότι θα δοθούν οι απαντήσεις από την ΚΟ της ΝΔ. 

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ταύτιση του Ν. Ανδρουλάκη με οικονομικά συμφέροντα είπε πως «αποδομήσαμε σημείο σημείο όλο το δημοσίευμα και μετά έκανε πρόταση δυσπιστίας ο κ. Ανδρουλάκης. Συνδέστε το παζλ».

Για τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης για τους διαλόγους που είδαν, τότε, το φως της δημοσιότητας και γιατί δεν έχει κάνει το Μέγαρο Μαξίμου δική του έρευνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως «από το 2019 και μετά δεν υπάρχει παραυπουργείο δικαιοσύνης. Εμείς σεβόμαστε τη διάκριση των εξουσιών. Το υπουργικό συμβούλιο έγινε 9 Μαρτίου 2023. Ο πρωθυπουργός αναφερόταν σε όλες τις συνομιλίες. Η ΕΡΤ την είχε βγάλει αποκαταστημένη μερικές μέρες μετά. Επαναλαμβάνω ότι αυτοί που λένε ότι κάναμε μονταζιέρα αγνοούν ότι όλα τα Μέσα έχουν πει ότι μία συνομιλία αφορά άλλο τρένο. Ποια παραπλάνηση ακριβώς; Δεν βασίζεται πουθενά».

Σε ερώτηση για την εταιρεία Majoritas και αν συνεργάστηκε η ΝΔ απάντησε πως «προσωπικά πρώτη φορά ακούω αυτό το όνομα. Όλο το αφήγημα μιλά για χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Είναι επικίνδυνα μονοπάτια. Αμφισβητείται η λαϊκή βούληση. Ας μην αμφισβητούμε τις επιλογές του κόσμου. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν αμφισβητούμε τις εκλογές διαδικασίες.  Σε σχέση με την κυβέρνηση δεν υπάρχει κάποια σχέση. Ρωτήστε τη ΝΔ αν θέλετε να μάθετε κάτι σε σχέση με το κόμμα».

Για το γιατί δεν θέλουν τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα δυνατές κυβερνήσεις είπως πως «είναι πολλά τα παραδείγματα στην ιστορία».

Σε ερώτηση γιατί χαρακτήρισε ως «πρόθυμο» τον Ν. Ανδρουλάκη απάντησε πως «η λέξη είναι απλή. Έδειξε πρόθυμος. Έσπευσε. Μας καταγγέλλει για ότι μπορεί κάποιος να φανταστεί, αλλά κάνει πρόταση δυσπιστίας για ένα δημοσίευμα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)