to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:38 | 21.07.2016

Οικονομία

Οδεύει προς την Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καπνού και τσιγάρων (ενημέρωση)

Ολοκληρώθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση και ψήφισή του - Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης επανέλαβε ότι το νομοσχέδιο αυτό εναρμονίζει την ελληνική με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και είναι ένα μέρος του συνολικού σχεδιασμού της κυβέρνησης για την πάταξη όλων των παράνομων κυκλωμάτων που στερούν από το κράτος εκατομμύρια έσοδα, μέσα από το λαθρεμπόριο.


Ολοκληρώθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «τροποποιήσεις Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, Ίδρυση Συντονιστικού Κέντρου Καταπολέμησης Λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και άλλες διατάξεις».

Τη συζήτηση του νομοσχεδίου χαρακτήρισε η συναινετική διάθεση όλων των κομμάτων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού, παρά τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς τους για την αποτελεσματικότητα ορισμένων διατάξεων του.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης επανέλαβε ότι το νομοσχέδιο αυτό εναρμονίζει την ελληνική με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και είναι ένα μέρος του συνολικού σχεδιασμού της κυβέρνησης για την πάταξη όλων των παράνομων κυκλωμάτων που στερούν από το κράτος εκατομμύρια έσοδα, μέσα από το λαθρεμπόριο.

 

To βράδυ της Τετάρτης:

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής του, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που αφορά «τροποποιήσεις Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, Ίδρυση Συντονιστικού Κέντρου Καταπολέμησης Λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και άλλες διατάξεις». Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ενώ η ΝΔ, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια. Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται επί των άρθρων.

Με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εκφράζουν διάθεση στήριξης πολλών νέων ρυθμίσεων παρά τις επιμέρους ενστάσεις και διαφωνίες τους, ολοκληρώθηκε για σήμερα και θα συνεχιστεί αύριο στην Επιτροπή Οικονομικών η συζήτηση του νομοσχεδίου «τροποποιήσεις Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, Ίδρυση Συντονιστικού Κέντρου Καταπολέμησης Λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και άλλες διατάξεις».

 

«Στο πρώτο εξάμηνο του έτους το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε παρά την πρωτοφανή κρίση και την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων πολιτών να πετύχει τους στόχους του, και άρα "κόφτες" δεν θα ισχύσουν. Είμαστε πάνω από το στόχο μας κατά 954 εκατ. ευρώ», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης και σημείωσε:

«Κλείνω ένα χρόνο σήμερα από την ανάληψη των καθηκόντων μου μέσα από αγωνίες, πολλή δουλειά, πολλές καθυστερήσεις, αυταπάτες, τρεις ορκωμοσίες, αλλά με την υπόσχεση και δέσμευση ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, με συλλογικότητα και συνεργασία, να βγάλουμε τη χώρα από την εποπτεία».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι είναι ένα μέρος του συνολικού σχεδιασμού της κυβέρνησης που έχει στόχο να χτυπηθούν όλα τα παράνομα κυκλώματα.

 

Θετική η αποτίμηση των φορέων

Η γενική παραδοχή ότι το νομοσχέδιο με τροποποιήσεις του Τελωνειακού Κώδικα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, κινείται στην σωστή κατεύθυνση, οι ενστάσεις και αντιρρήσεις για ορισμένες διατάξεις του, και οι επισημάνσεις για άδικες υπερφορολογήσεις, χαρακτήρισαν τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών όπου είχαν κληθεί και εξέφρασαν τις απόψεις τους αρμόδιοι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς.

 

«Υπάρχει η πολιτική βούληση για να συγκρουστούμε. Θέλουμε να καταπολεμήσουμε το λαθρεμπόριο των «λευκών κολάρων»», τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιαδης, απαντώντας στις αιτιάσεις τους. Παράλληλα, σημείωσε ότι κύριος στόχος του νομοσχέδιου είναι η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή, και διαβεβαίωσε ότι στην πορεία θα εξεταστούν βελτιωτικές αλλαγές.

 

Ειδικότερα, ο Σπύρος Φλέγκας, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Καπνοβιομηχανιών, επεσήμανε ότι με αυτό το νομοσχέδιο, αναμφισβήτητα εναρμονίζεται η ελληνική με την ευρωπαϊκή νομοθεσία - σημείωσε όμως ότι οι διατύπωσή του είναι γενική. Ταυτόχρονα, εξέφρασε ενστάσεις για τη διάταξη που υποχρεώνει τις καπνοβιομηχανίες κάθε μήνα να αποστέλλουν ηλεκτρονική κατάσταση με τις συναλλαγές τους και να παρέχουν πληροφορίες για ύποπτες συναλλαγές.

 

«Δεν πρέπει να τρέφουμε ελπίδες για την πάταξη του λαθρεμπορίου. Η συντριπτική πλειοψηφία που αγγίζει το 90% του λαθρεμπορίου καπνού, αφορά προϊόντα που δεν έχουν εισαχθεί νόμιμα στη χώρα, αλλά αυτά τα θέματα δεν τα αγγίζουμε», πρόσθεσε.

Για νομοσχέδιο που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, έκανε λόγο ο Δημήτρης Τριμπόνιας, πρόεδρος των τελωνιακών υπαλλήλων. Ωστόσο τόνισε ότι, «από μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το οικονομικό έγκλημα, αν δεν υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για να κατατεθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης». Ακόμα, ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να επανεξετάσει το θέμα της υπερφορολόγησης καπνικών προϊόντων, ώστε να μπει αναλογικότερος φόρος στα τσιγάρα, λαμβάνοντας υπόψη του τις τιμές τους σε γειτονικές χώρες - ενώ έκανε λόγο για άδικο φορολογικό σύστημα προς όφελος των ακριβών τσιγάρων.

 

Ο κ. Τριμπόνιας έδωσε επίσης έμφαση στην υποστελέχωση των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

 

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Διεπαγγελματικής Ένωσης Ακατέργαστου Καπνού, Βασίλης Μελενεκλής , τόνισε ότι πρέπει να προφυλάξουμε τα ελληνικά καπνά που είναι σε ποιότητα τα καλύτερα στην αγορά, εκφράζοντας την αντίρρηση του «στην υπερφορολόγηση τους, που θα έχει σαν αποτέλεσμα να οδηγήσει τους 16.000 εναπομείναντες καπνοπαραγωγούς σε αδιέξοδο».

 

«Είμαστε από τα πρώτα προϊόντα που έχουμε συμβάλει στα μέγιστα στα έσοδα του κράτους. Πουλάμε πάντα με τιμολόγιο. Συμφωνούμε στην ανάγκη να αναπτυχθεί έλεγχος στη καλλιέργεια του προϊόντος, αλλά πρέπει να προσέξουμε και τους καπνοπαραγωγούς, να μην τους επιβαρύνουμε με οικονομικά κόστη που δεν αντέχουν», σημείωσε.

 

«Καταρχήν σύμφωνος με το νομοσχέδιο», δήλωσε ο Γιώργος Δούκας, πρόεδρος του Συνδικάτου Επαγγελματιών Καπνοπωλών και Ψιλικών Ειδών Νομού Αττικής, ωστόσο όπως είπε, δεν λύνει τα πάγια αιτήματα του κλάδου.

 

Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για συμφέροντα που θέλουν να εξαφανίσουν τους περιπτεριούχους που πουλάνε καπνικά προϊόντα, αλλά και για συμφέροντα που κρύβονται πίσω από το ποιος θα αναλάβει την ιχνηλασία.

 

Ο Νικόλαος Σορώτος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπωλών Αττικής «Δημήτηρ», δήλωσε ότι συντάσσεται πλήρως με τις προτάσεις του κ. Δούκα, προσθέτοντας ότι «είμαστε μικρές επιχειρήσεις και βιώνουμε τον απόλυτο στραγγαλισμό τόσο από την οικονομική κρίση όσο και από την υπερφορολόγηση».

 

Για νομοσχέδιο που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση μίλησε ο Μανώλης Νικητάκης, πρόεδρος της Ένωσης Περιπτερούχων Πειραιώς και Περιχώρων «Η Αγία Τριάς», εκφράζοντας ταυτόχρονα τη διαφωνία του στην «υπερφορολόγηση των καπνικών προϊόντων, που είναι και η κύρια αιτία ενίσχυσης του λαθρεμπορίου».

 

Πρότεινε παράλληλα «να καθοριστεί ανώτατη τιμή στα τσιγάρα για να εξυγιανθεί η αγορά» και πλήρη έλεγχο των αδειοδοτήσεων καπνικών προϊόντων οι οποίες πρέπει να δίνονται από δημόσιο φορέα».

 

Ο Παναγιώτης Ταρεμίδης, αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχανιών Μεταποίησης και Εταιριών Εμπορίας Καπνού, έκανε λόγο για νομοσχέδιο που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση σε ότι αφορά τη γραφειοκρατία, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να ενισχυθούν οι υπηρεσιακοί έλεγχοι με συντονισμένο τρόπο όπως είπε, ώστε να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων.

 

Για θετικό νομοσχέδιο μίλησε και ο Θεόδωρος Μάλλιος, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων και Αναπηρικών Κυλικείων, ωστόσο όπως είπε, «δεν είναι αρκετό αν δεν ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμού με εκπαιδευμένο προσωπικό».

 

Ακόμα, σημείωσε ότι υπάρχει «γκρίζο σημείο» στο θέμα των αδειοδοτήσεων σε ότι αφορά το κλάδο του.

 

«Έχουμε την πολιτική βούληση να συγκρουστούμε με το λαθρεμπόριο. Θέλουμε να τα βάλουμε, όχι με το λαθρεμπόριο των μικρών, αλλά με το λαθρεμπόριο των «λευκών κολάρων» που έχουν σχέση με την πολιτική εξουσία», τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας στις επισημάνσεις των εξωκοινοβουλευτικών φορέων.

 

«Με αυτό το νομοσχέδιο δεν απαντούμε σε όλα τα ζητήματα για την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας καπνού. Δεν λύνουμε συγκεκριμένα ζητήματα αλλά εναρμονιζόμαστε με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Γνωρίζουμε όλοι ότι δεν αρκεί ένα νομοθετικό πλαίσιο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Αυτό που κάνουμε όμως, είναι να εκδώσουμε όλες τις αποφάσεις για να μην μείνουμε μόνο στη νομοθεσία», υπογράμμισε ο κ. Αλεξιάδης.

 

Ακόμα, έμφαση έδωσε ο κ. Αλεξιάδης στην ενίσχυση των τελωνιακών και εφοριακών υπηρεσιών, τονίζοντας ότι «έχουμε το μισό ανθρώπινο δυναμικό στη διάθεση μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε η μοναδική χώρα με τόσα πολλά σημεία εισόδου και με τόση λίγη στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών». * Την απόσυρση της διάταξης που επανακαθορίζει τις προϋποθέσεις του νόμου του 2013 για εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ σε άτομα με αναπηρία, ζήτησε ο Κωνσταντίνος Γαργάλης, μέλος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και, ο Ευστάθιος Αδαμόπουλος, αντιπρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, τονίζοντας ότι δεν μπορεί μια οικογένεια με πολλά μέλη να χάνει την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ γιατί από μια μικρή κατάθεση 15.000 ευρώ θα έχει τόκους 300 ευρώ.

 

«Είναι παράλογο να θεωρείται πλούτος τα 15.000 ευρώ που πιθανόν να είναι από το εφάπαξ. Με τέτοια μέτρα δεν ενθαρρύνεται μια οικογένεια να κάνει παιδιά», πρόσθεσε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)