to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:57 | 23.03.2013

Πολιτισμός

Θεσσαλονίκη: Βραβεία 15ου Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ

Ένας "Μανάβης" στην Πίνδο κι ένας ..."εξ αίματος αδελφός" στην Ινδία είναι οι μεγάλοι νικητές -σύμφωνα με την άποψη του κοινού που τους ξεχώρισε - του φετινού φεστιβάλ ντοκιμαντέρ που ολοκληρώθηκε απόψε στη Θεσσαλονίκη .


"Ο Μανάβης" (η ομότιτλη 82 λεπτών ταινία) του Τρικαλινού και Ρωσσοσπουδαγμένου σκηνοθέτη Δημήτρη Κουτσαμπασιάκου έλαβε το βραβείο κοινού για ελληνική παραγωγή που αφορά σε ταινίες άνω των 45' λεπτών.

Η ταινία "Ο εξ αίματος αδελφός" του αμερικανού Στίβ Χούβερ (αφορά στο ταξίδι ζωής που έκανε ο φίλος του Ρόκι στην Ινδία όπου φρόντιζε τα παιδιά που πάσχουν από aids ) έλαβε το βραβείο κοινού για ξένη παραγωγή.

Μια συγκλονιστική αφήγηση για τις μέρες του 1920 στο χωριό Καβάκ, στα περίχωρα της Σαμψούντας, και την οδυνηρή περιπλάνηση των ελληνορθόδοξων γυναικόπαιδων του χωριού στους δρόμους της εξορίας μέχρι το νότο της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία εμπεριέχει η ταινία "Μια κληρονομιά: Με την ψυχή στο στόμα" της Κυριακής Μάλαμα που έλαβε το βραβείο κοινού (για ελληνική παραγωγή κάτω των 45΄λεπτών) ενώ το αντίστοιχο βραβείο για ξένη παραγωγή έλαβε η ταινία "Η υψηλή τιμή του χρυσού" του Ρος Ντόμονι (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Μεγάλη Βρετανία) . Η ταινία "μιλά" για τις γυναίκες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό που φημίζεται για τον ορυκτό της πλούτο και ...τους βιασμούς με θύματα γυναίκες - σκλάβες των χρυσωρυχείων ...

Τα βραβεία της FIPRESCI απονεμήθηκαν στον Παναγιώτη Ευαγγελίδη για την ελληνική ταινία "They Glow in the Dark" (η ταινία διαδραματίζεται στη Νέα Ορλεάνη και διερευνά τη φιλία μεταξύ ομοφυλοφίλων ) και στον Διέγο Γκουτιέρες για την ταινία " Μέρη μιας οικογένειας" (αφορά στον καταρρέοντα γάμο ενός ηλικιωμένου ζευγαριού και την αποξένωση των μελών του)...

Τα βραβεία κοινού δεν έχουν χρηματικό έπαθλο . Η ΕΡΤ3 επέλεξε να απονείμει το βραβείο της (από την ενότητα "Κοινωνία και περιβάλλον") εξ ημισείας στις ταινίες "Little Land" (Ελλάδα, Γαλλία) σε σκηνοθεσία Νίκου Νταγιαντά και "Νομάδες του χειμώνα" (Ελβετία) σε σκηνοθεσία Μανιέλ φον Στιρλέρ. Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 1500 ευρώ για καθεμιά ταινία, ενώ οι βραβευμένες ταινίες θα προβληθούν από την ΕΡΤ3.

Το βραβείο «Doc on Air» της ΕΡΤ αφορά στο καλύτερο project του Pitching Forum του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN και αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 7.000 ευρώ. Το βραβείο δόθηκε φέτος στο project "Playing With Fire" (Ελλάδα) σε σκηνοθεσία Αννέτας Παπαθανασίου και παραγωγή Φωτεινής Οικονομοπούλου.

Η ταινία αφορά στην καθημερινότητα των ατρόμητων γυναικών ηθοποιών στο Αφγανιστάν και στη δουλειά μιας θαρραλέας ελληνίδας σκηνοθέτιδας. Ενασχολούνται με την επανεμφάνιση της αφήγησης και του θεάτρου στην Καμπούλ, τέχνες που βρίσκουν τις ρίζες τους στην αρχή του χρόνου και φυσικά στην ελληνική αρχαιότητα. "Αυτές οι γυναίκες λειτουργούν κάτω από αντίξοες συνθήκες, διαρκή αντίσταση, απειλές για τη ζωή τους και κοινωνική απόρριψη. Η επιτροπή πιστεύει ότι αυτό το ντοκιμαντέρ θα κινητοποιήσει το κοινό. Θα μας δείξει ότι ο πολιτισμός και οι γυναίκες έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο» τονίζεται στο σκεπτικό της επιτροπής που απένειμε το βραβείο.

Η Διεθνής Αμνηστία απένειμε το βραβείο της (από την ενότητα "Ανθρώπινα Δικαιώματα" του φεστιβάλ ) στην ταινία ντοκιμαντέρ "Λέγε με Κούτσου" σε σκηνοθεσία σκηνοθεσία Κάθριν Φέρφαξ Ράιτ και Μάλικα Ζουχάλι- Ουόρολ.

Στην ταινία "Little Land" του Νίκου Νταγιαντά απένειμε το βραβείο της η WWF ενώ για πρώτη φορά στα Docs in Progress της Αγοράς του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης απονέμεται βραβείο το οποίο αντιστοιχεί σε υπηρεσίες post-production αξίας 15.000 ευρώ, από την εταιρεία Authorwave. Το βραβείο Docs in Progress απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ "Aunty" (Ιταλο-ισπανική παραγωγή) σε σκηνοθεσία και παραγωγή Salva Munoz και Manu Gerosa .

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)