to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:06 | 16.03.2016

Διεθνή

Θέση προσωπάρχη στην κυβέρνηση της Ντ. Ρουσέφ αναλαμβάνει ο Λούλα

Θέση προσωπάρχη στην κυβέρνηση της Ντίλμα Ρουσέφ ανέλαβε την Τετάρτη ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα σε μια κίνηση προστασίας, από τη μία, του πρώην προέδρου της Βραζιλίας από τους εισαγγελείς, που ερευνούν το σκάνδαλο της Petrobras και αλλαγής, από την άλλη, της οικονομικής πολιτικής.


Το επικοινωνιακό χάρισμα του Λούλα και οι πολιτικές διασυνδέσεις του αναμένεται να προσφέρουν βοήθεια στη Ρουσέφ καθώς η πρόεδρος προσπαθεί να ξεπεράσει μια πολιτική κρίση που απειλεί την επιβίωση της κυβέρνησής της.

Παράλληλα, η επάνοδός του πρώην προέδρου στην κυβέρνηση ενδέχεται να σημάνει την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής. Ο Λούλα έχει επικρίνει ανοικτά τα μέτρα λιτότητας, καλώντας για μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες στην αντιμετώπιση της βαθύτερης ύφεσης των τελευταίων δεκαετιών στη Βραζιλία.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Βραζιλίας Αλεσάντρε Τομπίνι ενδέχεται να παραιτηθεί εάν η επιστροφή του Λούλα οδηγήσει σε αλλαγή της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής, δήλωσε κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης Ρουσέφ.

Η συναλλαγματική ισοτιμία του βραζιλιάνικου νομίσματος υποχώρησε κατά σχεδόν 2% και κατά 7% συνολικά μέσα στην εβδομάδα, καθώς η σεναριολογία για την επιστροφή του Λούλα στην κυβέρνηση, που επιβεβαιώθηκε, είχε οδηγήσει τους επενδυτές να προεξοφλήσουν αλλαγή της οικονομικής πολιτικής.

Την ίδια ώρα, ο οίκος αξιολόγησης Moody's εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προβλέπει πως ο διορισμός του Λούλα θα πλήξει τις προσπάθειες της Μπραζίλιας να εφαρμόσει πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την ορκωμοσία του, ο Λούλα θα μπορεί να δικαστεί μόνο από το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο, γεγονός που θα τον θέσει εκτός της εμβέλειας των ερευνών σε πολιτειακό και επίπεδο.

Το ανώτατο δικαστήριο συνεδριάζει την Τετάρτη για να λάβει αποφάσεις σχετικά με τους όρους της διαδικασίας αποπομπής της Ρουσέφ που είχε κινήσει τον Δεκέμβριο ο ορκισμένος εχθρός της, και πρόεδρος της κάτω Βουλής Εντουάρντο Κούνια.

Το Κόμμα του Βραζιλιάνικου Δημοκρατικού Κινήματος (PMDB), στο οποίο ανήκει ο Κούνια και συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ρουσέφ, φέρεται να πλησιάζει στη ρήξη με την πρόεδρο, στην οποία επιρρίπτει την ευθύνη για την πορεία της οικονομίας. Παρ' όλα αυτά, το PMDB παραμένει διχασμένο σε ό,τι αφορά την αποπομπής της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)