to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:07 | 23.09.2014

Διεθνή

Eπέμβαση στη Συρία: Αεροπορικά χτυπήματα κατά του Ισλαμικού Κράτους από τις ΗΠΑ και πέντε αραβικές χώρες

Πενήντα επιδρομές, με μαχητικά αεροπλάνα, βομβαρδιστικά και πυραύλους Τόμαχοκ, εξαπέλυσαν από τα ξημερώματα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους, για πρώτη φορά μέσα στη Συρία. Το καθεστώς Άσαντ είχε «ενημερωθεί» νωρίτερα από τις ΗΠΑ. Αναφορές για τουλάχιστον 20 μαχητές του ΙΚ νεκρούς, αλλά και για θύματα μεταξύ αμάχων. Επικρίνει την επέμβαση η Ρωσία.


 Η δημοσίευση ενημερώνεται περιοδικά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και πέντε σύμμαχοί τους (Μπαχρέιν, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ) πραγματοποίησαν τουλάχιστον 50 αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους στις επαρχίες Ράκα [θεωρείται ισχυρό προπύργιο των τζιχαντιστών] και Ντέιρ αλ-Ζορ της Συρίας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Κι επειδή ο πόλεμος πρέπει πάντα να μετατρέπεται και σε θέαμα, το βίντεο παραπάνω δημοσιοποιήθηκε από το αμερικανικό ναυτικό και φέρεται να δείχνει την εκτόξευση των πυραύλων Τόμαχοκ από το αμερικανικό σκάφος Alreigh Burke, στην Ερυθρά Θάλασσα, εναντίον θέσεων του Ισλ. Κράτους.

Οι τελευταίες εξελίξεις ως τις 21.00 το απόγευμα της Τρίτης:

Στον συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους η Τουρκία 

-> H τουρκική κυβέρνηση θα μπορούσε να παράσχει στρατιωτική ή επιμελητειακή υποστήριξη στις αεροπορικές επιδρομές που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. (περισσότερα εδώ)

ΗΠΑ: Τα χθεσινά πλήγματα εναντίον ανταρτών στη Συρία είναι "μόνο η αρχή"

-> Τα αμερικανικά και αραβικά πλήγματα εναντίον στόχων του ΙΚ στη Συρία στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας είναι «μόνο η αρχή» μιας κοινής προσπάθειας να αποδυναμωθούν το Ισλαμικό Κράτος και άλλοι εξτρεμιστές, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.

«Μπορώ να σας πως ότι τα χθεσινοβραδινά πλήγματα είναι μόνο η αρχή», δήλωσε ο ναύαρχος Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις ήταν «πολύ επιτυχημένες» και θα συνεχιστούν, ενώ διευκρίνισε ότι τα περισσότερα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν από αμερικανικά αεροσκάφη και όχι από αυτά των αραβικών κρατών.

Εξάλλου οι ΗΠΑ «εξόντωσαν» μέλη της ομάδας Χοράσαν, που αποτελείται από πρώην μέλη της αλ Κάιντα, η οποία βρισκόταν «στα τελευταία στάδια» της προετοιμασίας μιας επίθεσης εναντίον ενός στόχου στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον αντιστράτηγο Ουίλιαμ Μέιβιλ, επίσης εκπρόσωπο του Πενταγώνου, το παρακλάδι της αλ Κάιντα «βρισκόταν κοντά στην φάση εκτέλεσης μιας επίθεσης είτε στην Ευρώπη είτε στην πατρίδα (μας)».

Το Πεντάγωνο παρακολουθούσε την οργάνωση για «αρκετό καιρό» προτού αποφασίσει να εξαπολύσει τα αεροπορικά πλήγματα παράλληλα με τα πλήγματα εναντίον θέσεων του ΙΚ, όμως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η επιτυχία τους, πρόσθεσε ο Μέιβιλ.

Στα πλήγματα στη Συρία χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά τα αόρατα για τα ραντάρ βομβαρδιστικά αεροσκάφη F-22, είπε ο Μέιβιλ, ενώ ο Κίρμπι επεσήμανε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έριξαν περισσότερες από 160 βόμβες και πυραύλους, η πλειονότητα των οποίων ήταν όπλα ακριβείας.

Η Ουάσινγκτον δεν έχει προς το παρόν στοιχεία ότι από τα πλήγματα αυτά σκοτώθηκαν πολίτες, πρόσθεσε ο Κίρμπι.

Ασαντ: Η Συρία στηρίζει «κάθε διεθνή προσπάθεια» στον πόλεμο κατά της "τρομοκρατίας" 

-> Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του υποστηρίζει κάθε «διεθνή προσπάθεια» με στόχο την καταπολέμηση της "τρομοκρατίας", μετά τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο συριακό έδαφος, επιχειρώντας έτσι να ταυτίσει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού κράτους με τη συριακή αντιπολίτευση. (περισσότερα εδώ)

ΗΠΑ: Δεν συνεργάστηκαν με τη Συρία για τα πλήγματα εναντίον θέσεων του ΙΚ

-> Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν ζήτησαν άδεια από τη συριακή κυβέρνηση ούτε συνεργάστηκαν μαζί της πριν εξαπολύσουν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία.

«Προειδοποιήσαμε τη Συρία να μην εμπλακεί εναντίον των αμερικανικών αεροσκαφών», δήλωσε η Τζεν Ψάκι, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Δεν συντονίσαμε τη δράση μας με τη συριακή κυβέρνηση. Δεν προειδοποιήσαμε εκ των προτέρων τους Σύρους σε στρατιωτικό επίπεδο, ούτε τους δώσαμε πληροφορίες για τη χρονική στιγμή ή τους συγκεκριμένους στόχους» των πληγμάτων, ανέφερε η Ψάκι.

Παράλληλα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δεν έστειλε επιστολή στο συριακό καθεστώς. Νωρίτερα σήμερα ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ αλ Μουάλεμ είχε δηλώσει ότι έλαβε μια επιστολή από τον Κέρι σχετικά με τις αεροπορικές επιδρομές.

Πάντως από την πλευρά του ο σύρος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η αμερικανίδα πρεσβευτής Σαμάνθα Πάουερ τον ενημέρωσε προσωπικά για τις επικείμενες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία αρκετές ώρες πριν τη διεξαγωγή τους.

Ο Τζααφάρι είπε ότι η Πάουερ τον ενημέρωσε τη Δευτέρα το πρωί για τη στρατιωτική δράση που επρόκειτο να αναληφθεί, ενώ πρόσθεσε: «βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με το Ιράκ».

-> Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα προβεί σε διάγγελμα στις 17:20 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) σχετικά με τη στρατηγική αντιμετώπισης των τζιχαντιστώνΡ

Μαζική έξοδος των κατοίκων από τη Ράκα - Αμαχοι ανάμεσα στα θύματα των βομβαρδισμών

-> Εγκαταλείπουν την πόλη Ράκα της Συρίας οι κάτοικοί της, μετά τα πλήγματα που δέχθηκαν θέσεις των τζιχαντιστών στην περιοχή, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο Reuters την Τρίτη. «Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μαζική έξοδος από τη Ράκα. Ξεκίνησε τα ξημερώματα, μετά τις αεροπορικές επιδρομές. Ο κόσμος φεύγει προς την επαρχία» είπε κάτοικος της πόλης, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το πρακτορείο Reuters.

Τα σημεία που χτυπούν τα αεροπλάνα και οι πύραυλο των ΗΠΑ

-> Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα στη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 20 μαχητές σκοτώθηκαν σε δύο αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα. Νωρίτερα, ανακοίνωσε ότι 30 μαχητές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα σκοτώθηκαν σε επιδρομές δυτικά από το Χαλέπι, αλλά αργότερα ανέβασε τον αριθμό σε 50. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επιδρομές σκοτώθηκαν και οκτώ άμαχοι, ανάμεσά τους και τρία παιδιά.

Μιλώντας στο Associated Press, ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, Ραμί Αμπντουραμάν, είπε ότι επλήγησαν σημεία ελέγχου στη Ράκα και σε περιοχές γύρω από αυτήν. (πηγή: Τα Νέα)

--> Η Ρωσία επέκρινε την επέμβαση στη Συρία, λέγοντας ότι θα έπρεπε να έχει συμφωνηθεί με τη Δαμασκό, ενώ ισχυρίζεται ότι θα ρίξει λάδι στη φωτιά της έντασης στην περιοχή. «Κάθε τέτοια κίνηση πρέπει να γίνεται μόνο σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο. Αυτό σημαίνει όχι απλώς μια μονόπλευρη, επίσημη "ειδοποίηση" για αεροπορικά χτυπήματα, αλλά την έκφραση σαφούς συναίνεσης από τη συριακή κυβέρνηση ή έγκρισή από ανάλογη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», αναφέρει το υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας σε επίσημη ανακοίνωσή του - επικρίνοντας προφανώς την κίνηση των ΗΠΑ να ενημερώσουν απλώς τους Σύρους αντιπροσώπους στον ΟΗΕ.  (πληροφορίες από Αλ Τζαζίρα)

-> Η Ιορδανία έκανε σήμερα γνωστό πως μαχητικά αεροσκάφη της συμμετείχαν στις επιδρομές κατά του Ισλαμικού  Κράτους στη Ράκκα της Συρίας.

-> Η επίσημη ενημέρωση για τα χτυπήματα από τη σελίδα στο Facebook του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης


 

Χάρτης από το Ρόιτερ με τις περιοχές που  ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος κι εκεινες στις οποίες έχει υποστήριξη. Με κόκκινο (στα σύνορα Συρίας- Τουρκίας και κοντά στη Βαγδάτη) οι περιοχές όπου  γίνονται μάχες.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έχει συμμετοχή στις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιεί ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός εναντίον θέσεων της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. "Δεν υπάρχει συμμετοχή του ΝΑΤΟ", δήλωσε αξιωματούχος της Ατλαντικής Συμμαχίας απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου Ρόιτερς. Οι ΗΠΑ και αραβικές συμμαχικές χώρες πλήττουν από το πρωί στόχους του Ισλαμικού Κράτους, στους οποίους περιλαμβάνονται στρατόπεδα εκπαίδευσης, αρχηγεία και η τροφοδοσία της οργάνωσης στη βόρεια και ανατολική Συρία με δεκάδες αεροπορικές επιδρομές και ρίψεις πυραύλων, ανακοίνωσαν ο αμερικανικός στρατός και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Ενήμερη η κυβέρνηση Άσαντ

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, στις 3.30 το πρωί και κράτησαν περίπου 90 λεπτά. Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση Άσαντ είχε ενημερωθεί νωρίτερα για την αμερικανική επέμβαση, λέγοντας πως «οι Αμερικανοί είχαν ενημερώσει τους Σύρους αντιπροσώπους στον ΟΗΕ ότι θα πραγματοποιηθούν χτυπήματα κατά των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκκα».

Κατάρριψη συριακού μαχητικού από το Ισραήλ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Ισραήλ επιβεβαίωσε την κατάρριψη με πύραυλο Πάτριοτ ενός συριακού πολεμικού Mig21 που πετούσε σε ισραηλινά ελεγχόμενο εναέριο χώρο πάνω από τα Υψώματα του Γκολάν.

Χτυπήθηκαν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Νούσρα

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι αεροπορικές δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού πραγματοποίησαν επίσης 22 επιδρομές κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους και στην συριακή επαρχία Μπουκαμάλ, στη μεθόριο με το Ιράκ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στη βορειοδυτική Συρία και κατά θέσεων του Μετώπου αλ-Νόσρα, που συνδέεται με την αλ Κάιντα, στις επαρχίες του Ιντλίμπ και του Χαλεπίου. 

Ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντουλραχμάν δήλωσε ότι τουλάχιστον 20 μαχητές σκοτώθηκαν κατά τις επιδρομές.

Το Ισλαμικό Κράτος κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία και υπόσχεται αντίποινα

«Θα υπάρξουν αντίποινα σε αυτές τις επιθέσεις. Οι γιοι του Σαλούλ είναι εκείνοι που ευθύνονται. Έγιναν εξαιτίας τους», είπε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης στο Reuters κατηγορώντας τη Σαουδική Αραβία που επέτρεψε τις επιδρομές.

ISIS-held cities and towns
 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου, στις αεροπορικές επιδρομές εκτός των Αμερικανών πήραν μέρος και δυνάμεις από κράτη που απαρτίζουν τον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και τα συμμαχικά κράτη έχουν αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία χρησιμοποιώντας μια δύναμη πυρός που αποτελείται από μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη καθώς και πυραύλους Tomahawk» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι.

«Δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν είμαστε σε θέση να παράσχουμε περισσότερες λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Όπως ανέφερε ωστόσο Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, τουλάχιστον 20 στόχοι των τζιχαντιστών στο συριακό έδαφος επλήγησαν από πυραύλους τύπου Τόμαχοκ τους οποίους οι αμερικανικές δυνάμεις εκτόξευσαν από πολεμικά πλοία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τις αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ ενίσχυσαν και αραβικά κράτη όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία και το Μπαχρέιν.

Το ενδεχόμενο επέκτασης των επιθέσεων των ΗΠΑ κατά των ισλαμιστών και στη Συρία -εκτός από το Ιράκ- είχε βρει την αντίδραση της Ρωσίας και του Ιράν, ενώ και ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ είχε αναφέρει ότι οποιαδήποτε αεροπορική επέμβαση εντός του συριακού εδάφους θα εκληφθεί από το καθεστώς του, ως επιθετική πράξη κατά της Συρίας.

Πριν από την ανακοίνωση του Πενταγώνου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν ότι οι πιθανές επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους «δεν θα πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς την συγκατάθεση της κυβέρνησης της Συρίας».

Από την πλευρά της η Γαλλία συντάχθηκε στο πλευρό των Αμερικανών συμμετέχοντας από την περασμένη Παρασκευή σε αεροπορικές επιδρομές του εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, αν και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατέστησε σαφές ότι η χώρα του θα περιοριστεί σε επιθέσεις σε περιοχές στο εσωτερικό του Ιράκ, αποκλείοντας συμμετοχή γαλλικών αεροσκαφών σε επιδρομές και στο συριακό έδαφος.

Γνήσιο το βίντεο που εμφανίζει Γάλλο τουρίστα όμηρο τζιχαντιστών

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι το βίντεο που εμφανίζει έναν Γάλλο πολίτη να είναι όμηρος ισλαμιστών στην Αλγερία είναι γνήσιο.

Στην Αλγερία έχει τη βάση της η οργάνωση «Στρατιώτες του Χαλιφάτου» η οποία στις 14 Σεπτεμβρίου διακήρυξε την πίστη της στο Ισλαμικό Κράτος. Η ακραία οργάνωση προειδοποιεί ότι θα σκοτώσει τον όμηρο σε διάστημα 24 ωρών, εάν το Παρίσι δεν σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές και τη συμμετοχή του στον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Όπως δήλωσε ωστόσο, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς το Παρίσι «δεν θα υποχωρήσει στις απειλές της τρομοκρατικής οργάνωσης».

Αναλυτικότερα: Γαλλία: «Δεν συζητάει, δεν διαπραγματεύεται» με τους τζιχανιστές απαγωγείς γάλλου ορειβάτη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)