to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Θα αποφασίσει το κοινό για το ποιος είναι θαμμένος στην Αμφίπολη

Στην αρχαιολογία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.


Η αντιπολίτευση (ιδιαίτερα η αξιωματική) δεν πρέπει να λειτουργεί ισοπεδωτικά. Όχι μόνο πρέπει να κάνει θετικές προτάσεις, αλλά και να αναγνωρίζει τις επιτυχίες της κυβέρνησης. Δεν μπορούμε λοιπόν παρά να αναγνωρίσουμε την αδιαμφισβήτητη επιτυχία της κυβέρνησης στον τομέα της καταπολέμησης της ανεργίας.

Η μεγάλη ανακάλυψη της Αμφίπολης αποτελεί ορόσημο στην προσπάθεια της κυβέρνησης για να βρουν δουλειά οι άνεργοι, αφού άνοιξε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στους τομείς της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας, του διαδικτυακού στοιχήματος, του φεϊσμπουκικού σχολιασμού, της λιανικής πώλησης αγαλματιδίων του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τον Βουκεφάλα (τα λεγόμενα «αλεξανδράκια»), καθώς και της κατ’ οίκον αρχαιολογίας, που είναι βέβαια και ο πλέον ωφελημένος κλάδος. Η Αμφίπολη μπορεί να αποτελέσει το νέο υπόδειγμα για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου, μακριά από το λαϊκισμό της Μεταπολίτευσης και της Γαλλικής Επανάστασης.

Ωστόσο, ουδέν καλόν αμιγές κακού, όπως έχει ήδη γράψει από τον 4ο πΧ αιώνα η βραβευμένη με Νόμπελ Υπεύθυνη Επικοινωνίας Τάφου Άννα Παναγιωταρέα. Οι χιλιάδες θέσεις κατ’ οίκον αρχαιολόγων που έχουν δημιουργηθεί είχαν ως παρενέργεια ένα πρωτοφανές πλεόνασμα (πολύ πάνω από τις προβλέψεις τόσο της κ. Λαγκάρντ όσο και συνονόματής της Λίστας) επιστημονικών θεωριών για το ποιος είναι ο ένοικος του τάφου της Αμφιπόλεως.

Πέρα από την επίσημη θέση της κυβέρνησης ότι στην Αμφίπολη είναι θαμμένοι ο Μέγας Αλέξανδρος μαζί με τους σφαγιασθέντες στον Μελιγαλά υπό των κομμουνιστών, μεγάλη μερίδα κατ’ οίκον αρχαιολόγων εκτιμάνε ότι πρόκειται περί ταφικού μνημείου για τους Αλέξανδρο Δ' και Ρωξάνη, το οποίο κατασκεύασε ο Κάσσανδρος για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από το γεγονός ότι τους είχε δολοφονήσει ο ίδιος –δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκείνη την εποχή δεν υπήρχε το Mega για να φορτώσει το έγκλημα στο πανεπιστημιακό άσυλο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτη πιο δημοφιλής θεωρία ότι το μνημείο χτίστηκε από τον Αύγουστο για να τιμήσει τον Βρούτο ως αιώνιο σύμβολο της απαράμιλλης ανδρικής φιλίας.

Στο πλάι των τριών δημοφιλών θεωριών, αναπτύσσονται και εκατοντάδες άλλες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση στο κοινό, που είναι ήδη ζαλισμένο από τις δημαγωγικές υποσχέσεις του Τσίπρα στη ΔΕΘ. Όλα δείχνουν ότι με πρωτοβουλία της Σοφίας Βούλτεψη, η σύγχυση θα ξεκαθαρίσει με προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. «Στην αρχαιολογία δεν υπάρχουν αδιέξοδα», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Βούλτεψη σε κουβέντα με κλειστό κύκλο 75 δημοσιογράφων στο καφενείο της Βουλής.

Χάρη στα χρήματα που εξοικονομήθηκαν από τη μη μετάδοση της ομιλίας Τσίπρα στη ΔΕΘ, σε λίγες ημέρες ξεκινάει τεραστίων διαστάσεων υπερπαραγωγή στη ΝΕΡΙΤ, όπου το ίδιο το τηλεοπτικό κοινό θα αποφασίσει σε ποιον ανήκει ο τάφος της Αμφίπλης, είτε στέλνοντας sms είτε κάνοντας "like" στη σελίδα του Παύλου Μελά στο facebook.

Τριμελής επιτροπή ειδικών θα βοηθάει το κοινό, θέτοντας τα κατάλληλα ερωτήματα και παρουσιάζοντας συνοπτικά τις επιστημονικές θεωρίες. Την επιτροπή θα αποτελούν οι Ηλίας Ψινάκης από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Άδωνις Γεωργιάδης από το χώρο της τηλεοπτικής φιλοπατρίας και Χρήστος Χωμενίδης από το χώρο της Κεντροαριστεράς και των υδραυλικών. Κάθε βδομάδα η επιτροπή των ειδικών θα ξεχωρίζει δύο προτεινόμενους από τους οποίους το κοινό θα ψηφίζει αυτόν που θέλει να παραμείνει στον τάφο.

Κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η τρόικα θα αποδεχτεί τη συμπερίληψη της εκπομπής στο ΕΣΠΑ.

tags: editorial

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)