to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:20 | 29.07.2016

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Θ. Φωτίου: Κοινωνική Αλληλεγγύη για όλους - τι προβλέπουν τα νέα προγράμματα

Λεπτομερή αναφορά στα προγράμματα που συνθέτουν το νέο σύστημα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης έκανε η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου μιλώντας στην Οικονομία Στο Κόκκινο και το Στ. Σχινά.


Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα αλλάξει την κατεύθυνση της υγείας στο τόπο μας. Ο κάθε πολίτης θα μπορεί στη γειτονιά του να απευθύνεται σε ένα γιατρό. Αυτό το πρόγραμμα θα αρχίσει να υλοποιείται σύντομα πιλοτικά σε πολλές περιοχές της χώρας και από το 2017 θα πολλαπλασιαστεί, είπε η κ. Φωτίου.

Από τη Δευτέρα ήδη έχει τεθεί η ισχύ η ελεύθερη πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων, που υπολογίζονται σε πάνω από δύο εκατομμύρια, στο δημόσιο σύστημα υγείας, τόσο σε επίπεδο ιατρικής περίθαλψης τόσο και ιατρικής. Για τους απόρους δε, είναι μηδενική η συμμετοχή στα φάρμακα, αλλά και για τους ανάπηρους, με συγκεκριμένους όρους οι οποίοι αναγράφονται. Είναι ένα σύστημα απλό, δεν χρειάζεται να ταλαιπωρηθεί ο πολίτης. Πρόκειται για μεγάλες αλλαγές. Φαίνεται πλέον η διαφορετική αλλαγή μας στο χώρο της υγείας.  Από το 2017 θα έχουμε πολλές μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε πολλούς δήμους. 


Η κ. Φωτίσου σημείωσε ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι να εφαρμοστεί το πρόγραμμα με τα μέτρα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης, μέχρι το τέλος του 2016 σε 295 δήμους. Όλοι αυτοί οι δήμοι παίρνουν 70 έως 220 ευρώ κάρτα σίτισης, δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα 300 κιλοβατώρες και μέχρι 220 ευρώ επιδότηση ενοικίου στον ιδιοκτήτη. 

Μόνο σε 30 πιλοτικά δήμους δεν εφαρμόζονται αυτά τα μέτρα, διότι εκεί εφαρμόζεται το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, ένας νέος θεσμός. Από τον Ιανουάριο του 2017 όλοι οι δήμοι θα συμμετέχουν σε αυτό. Είναι μια μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης. Αυτό έχει τρεις πυλώνες, το επίδομα, οι παροχές και οι υπηρεσίες που δίνονται μαζί με το επίδομα και οι παροχές εργασίας στο  10% των ατόμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. 

Αυτό το πρόγραμμα ισχύει πιλοτικά τώρα, ωστόσο θα ισχύσει σε όλους τους δήμους,. Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει 900 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα καλυφθούν πάνω από 700.000 με 800.000 συμπολίτες μας.

Επιχειρούμε να δώσουμε και σχολικά γεύματα σε αυτούς τους 30 δήμους, όπως στο Πέραμα. Και δεν είναι μόνο ότι θα φάνε τα παιδιά που πεινάνε. Θα δημιουργηθεί και μια άλλη σχολική κουλτούρα. Το παιδί τρώει μαζί με όλους τους συμμαθητές του.

Και σήμερα βγαίνουν τα αποτελέσματα από πανεπιστημιακή έρευνα από την οποία προκύπτει ότι έχουμε 40% αλλαγή σχολικής συμπεριφοράς επί το θετικότερον. Αλλά και 21% άνοδο στη σχολική απόδοση.  Έχουν δηλαδή καλύτερους βαθμούς. Έτσι τα παιδιά θα ξανά αγαπήσουν το σχολείο τους. 


Έτσι βέβαια ανοίξαμε και νέες θέσεις εργασίες. Εμείς εμπιστευτήκαμε Κοινωνικές Επιχειρήσεις Περιορισμένης Ευθύνης, στις οποίες εργάζονται ευάλωτες ομάδες, πρώην τοξικοεξαρτημένοι, πρώην φυλακισμένοι, παιδιά με σύνδρομο Down. Αυτοί μαγείρεψαν σπιτικά φαγητά για τα σχολεία. Έχουμε 3 τέτοιες επιχειρήσεις που παρήγαγαν αυτά τα γεύματα. Και αυξήσαμε μέσα σε 4 μήνες σε 30 με 40% τους εργαζομένους αυτών των επιχειρήσεων, συνέχισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Όσον αφορά την αναξιοποίητη περιουσία του κράτους με τα διαμερίσματα που υπάρχουν σε όρους τους φορείς του κράτους, αλλά και τα μικρά κτήματα, εμείς θέλουμε να φτιάξουμε αυτά τα ακίνητα και να τα νοικιάσουμε σε ευάλωτες ομάδες. Έτσι θα έχουμε την αξιοποίηση του υφιστάμενου εθνικού πλούτου, που παράλληλα θα μπορέσει να ανοίξει και νέες θέσεις εργασίας, είπε η κ.Φωτίου.

Ακούστε:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)