to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:57 | 23.07.2014

πηγή: Αυγή

Πολιτισμός

Τέσσερις γυναίκες μιλούν για τον πόλεμο

Η εμπειρία του πολέμου βρίσκεται στο επίκεντρο των έργων που παρουσιάζουν τέσσερις γυναίκες καλλιτέχνιδες στην έκθεση A WAR E, που φιλοξενείται από το Σάββατο στην Ερμούπολη, στο πλαίσιο του Syros International Film Festival.


Ιστορίες πολέμου, τόσο σε προσωπικό όσο και σε ιστορικό επίπεδο, διαπραγματεύονται οι τέσσερις εικαστικοί, αναδεικνύοντας τη σημασία της υποκειμενικής εμπειρίας, μέσα από την οποία στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και τη συνειδητοποίηση του θεατή, όπως σηματοδοτεί και ο τίτλος της έκθεσης.

Στην έκθεση A WAR E, η οποία θα φιλοξενείται στο 2ο Δημοτικό Σχολείο έως την 1η Αυγούστου, συμμετέχουν η Mona Hatoum, με το έργο Measures of Distance (1988), όπου η διάσημη εικαστικός και περφόρμερ διαβάζει γράμματα της μητέρας της από τον εμπόλεμο Λίβανο τη στιγμή που η ίδια είναι εξόριστη στο Λονδίνο. Τα γράμματα προβάλλονται σε φωτογραφίες της μητέρας της, ενώ παράλληλα ακούγεται η συνομιλία των δύο γυναικών στο μπάνιο του πατρικού σπιτιού.

Στο The Sniper (2007) η Adela Jusic εξερευνά την εμπλοκή του πατέρα της στην εμφύλια σύρραξη της Βοσνίας και διαβάζει το σημειωματάριο του, σχεδιάζοντας σε λευκό φόντο, ενώ η Silvia Kolbowski δημιουργεί ένα διαφορετικό οπτικό πεδίο για τόπους αμερικανικής εισβολής και εγκατάλειψης, στο Ιράκ και στη Νέα Ορλεάνη αντίστοιχα, "ξαναδιαβάζοντας" την ταινία του Αλέν Ρενέ στο έργο After Hiroshima Mon Amour (2008).

Τέλος, η Πάκυ Βλασσοπούλου συνθέτει ένα γλυπτό από κομματιασμένο ξύλο, αιχμηρά μαρμάρινα θραύσματα και σκισμένα βιβλία στο έργο της 33,478 (2014), επιδιώκοντας να επεξεργαστεί την επιθετική ενόρμηση ως εννοιολογική και γλυπτική χειρονομία στην ιστορία της τέχνης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)