to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:35 | 03.08.2016

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Τέλος στην ασυδοσία των εταιριών φύλαξης και καθαριότητας διαμηνύει ο Χρ. Σπίρτζης

Κατατέθηκε η τροπολογία για την καθαριότητα και τη φύλαξη που επιτρέπει την πρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου Yποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Οι ατομικές συμβάσεις θα έχουν διάρκεια μέχρι τέλος του 2017, οι εργαζόμενες θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και το κόστος θα βαραίνει το υπουργείο και τους φορείς.


Αιχμές για πιθανή σχέση των εταιρειών φύλαξης και καθαριότητας των σταθμών του μετρό, με βανδαλισμούς σε σταθμούς της "Αττικό Μετρό", μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία και τη σύναψη συμβάσεων με εταιρείες Σεκιούριτι και καθαρισμού, άφησε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή, ο υπoυργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης.

Μιλώντας στην ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την ανάθεση και εκτέλεση συμβάσεων παραχώρησης, ο κ. Σπίρτζης ανέφερε, ότι οι εταιρείες αυτές εκβίαζαν τους εργαζόμενους, δήλωναν ψευδείς αμοιβές και καταστάσεις εργαζομένων και τόνισε, ότι, η κατάθεση της υπουργικής τροπολογίας, για την αλλαγή του καθεστώτος των συγκεκριμένων εταιρειών, συνέπεσε με καταστροφές στα ακυρωτικά μηχανήματα του Μετρό.

«Όλως τυχαίως κάποιες ομάδες άρχισαν να σπάνε κάποιους σταθμούς εύχομαι να μην υπάρχει διασύνδεση» ανέφερε χαρακτηριστικά. Συνεχίζοντας ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κατηγόρησε «βουλευτές της Ν.Δ και της αντιπολίτευσης ότι ταυτίζονται με τις απόψεις επτά εταιρειών με πτυχίο έβδομης τάξης», οι οποίες "κόπτονται", όπως είπε, για το έργο της οδού Πάτρα - Πύργος. Δεν πρόκειται για "κατάτμηση" αλλά για άλλη αντίληψη στα δημόσια έργα, είπε ο κ. Σπίρτζης και πρόσθεσε:

«Στην αρχή υπήρχε ένας διαγωνισμός στον οποίο συμμετείχαν επτά εταιρείες και το κόστος είχε εκτιμηθεί στα 470 εκατ. ευρώ. Κάναμε οκτώ διαγωνισμούς. Στον πρώτο συμμετείχαν 12 εταιρείες, με μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης το 53%. Στο δεύτερο 13 με μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης το 55,32% και στον τρίτο 12 εταιρείες με ποσοστό έκπτωσης 57,45%. Οι βουλευτές της ΝΔ και οι εταιρείες ήθελαν να γίνει ένα διαγωνισμός. Οι εκπτώσεις που έδωσαν οι εταιρείες εβδόμης τάξης ήταν 33% εμείς κερδίσαμε πάνω από 57% είπε ο κ. Σπίρντζης, ενώ διερωτήθηκε και για τις σχέσεις των βουλευτών αυτών και των εταιρειών με τηλεοπτικό σταθμό στο οποίο "ομογενοποιούνται", όπως είπε, οι απόψεις.

Μιλώντας για τις νέες ρυθμίσεις που εισάγονται με το σχέδιο νόμου, σημείωσε ότι περιλαμβάνεται αναλυτικός ορισμός της έννοιας του έργου και διευκρίνισε, ότι η διαδικασία ανάθεσης σύμβασης παραχώρησης έργου δεν μπορεί να ξεκινήσει χωρίς την προηγούμενη συντέλεση των απαιτούμενων απαλλοτριώσεων και ολοκλήρωσης των απαραίτητων αρχαιολογικών ερευνών.

Για πρώτη φορά περιλαμβάνεται στα συμβατικά τεύχη ο αναλυτικός προϋπολογισμός του έργου παραχώρησης, ενώ το χρηματοοικονομικό μοντέλο περιλαμβάνει κοινωνικούς δείκτες και κριτήρια βάσει των οικονομικών συνθηκών που ισχύουν, κατά τον χρόνο διαμόρφωσής του, για την οικονομική ανάπτυξη και για την προστασία ευάλωτων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων (άνεργοι, ΑμεΑ).

Προβλέπεται τέλος, η αποφυγή παράβασης ή καταστρατήγησης του νόμου σε περίπτωση μεικτών συμβάσεων που περιλαμβάνουν και έργα, ενώ απαιτείται τεχνική επάρκεια προκειμένου μία μόνο αναθέτουσα αρχή ή φορέας, να διεξάγει διαδικασία ανάθεσης έργου παραχώρησης ή να επιβλέψει την εκτέλεσή του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)