to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τέλος η «μαθητεία» στα ξενοδοχεία για Ρώσους και Ουκρανούς

Σφοδρές αντιδράσεις από μεγαλοξενοδόχους της Κρήτης έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την εκπαιδευτική βίζα που χορηγούνταν σε σπουδαστές τουριστικών επαγγελμάτων από τη Ρωσία και την Ουκρανία και οι οποίοι κάλυπταν θέσεις προσωπικού σε ξενοδοχεία του νησιού.


Εκπρόσωποι μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων κυρίως από το Ηράκλειο, συνεπικουρούμενοι από τοπικούς βουλευτές της αντιπολίτευσης, ζητούν την άμεση επαναφορά του μέτρου, τονίζοντας πως οι ρωσόφωνοι σπουδαστές είναι ο μόνος συνδετικός κρίκος με τους χιλιάδες Ρώσους τουρίστες που κατακλύζουν την Κρήτη και δεν μιλούν άλλη γλώσσα παρά μόνο ρωσικά.

Ωστόσο διαφορετική διάσταση στην υπόθεση δίνει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, τονίζοντας πως αν και η νομοθεσία μιλά για «μαθητεία» των ανθρώπων αυτών δίπλα σε πεπειραμένους και πλήρως εργαζόμενους υπαλλήλους, εντούτοις εδώ και χρόνια οι μαθητές αποτελούν τον βασικό κορμό εργαζομένων σε συγκεκριμένα τμήματα των ξενοδοχείων.

Ο γραμματέας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Ν. Κοκολάκης,«Επανειλημμένα σε ελέγχους μας σε εστιατόρια ξενοδοχείων έχουμε διαπιστώσει πως δεν υπάρχει άνθρωπος που να μιλά μία λέξη ελληνικά» επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ο γραμματέας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Ν. Κοκολάκης. | 

«Επανειλημμένα σε ελέγχους μας σε εστιατόρια ξενοδοχείων έχουμε διαπιστώσει πως δεν υπάρχει άνθρωπος που να μιλά μια λέξη ελληνικά» λέει στην «Εφ.Συν.» ο γραμματέας του σωματείου, Νίκος Κοκολάκης.

«Ενώ ο νόμος λέει πως οι συγκεκριμένοι πρέπει να μαθητεύουν δίπλα σε έμπειρους εργαζόμενους, στην ουσία καταλαμβάνουν πλήρως τις θέσεις του προσωπικού καθώς είναι φτηνότεροι και χωρίς ασφαλιστικές εισφορές» επισημαίνει ο ίδιος.

Σε παλαιότερες καταγγελίες του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Παναγιώτης Προύντζος, έχει κάνει λόγο για διαπιστωμένες παραβάσεις του νόμου σε ξενοδοχεία με έναν γενικό διευθυντή και όλο το υπόλοιπο προσωπικό αλλοδαπούς «σπουδαστές».

«Τηρείται ο νόμος»

Ο Γ. Πελεκανάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων«Οι συγκεκριμένοι μαθητές δεν παίρνουν θέσεις εργασίας Ελλήνων. Αντίθετα, καλύπτουν ένα μεγάλο κενό, ειδικά σε ξενοδοχεία που έχουν πολλούς Ρώσους πελάτες» λέει από τη μεριά του ο Γ. Πελεκανάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων | 

Αντίθετα, για αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας που προβλέπει ποσοστό μαθητών έως το 17% του συνολικού προσωπικού κάθε ξενοδοχειακής μονάδας κάνει λόγο στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Πελεκανάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, μιλώντας για μια απόφαση που αιφνιδιάζει τον τουριστικό κλάδο.

«Οι συγκεκριμένοι μαθητές δεν παίρνουν θέσεις εργασίας Ελλήνων. Αντίθετα, καλύπτουν ένα μεγάλο κενό, ειδικά σε ξενοδοχεία που έχουν πολλούς Ρώσους πελάτες» λέει ο ίδιος, αναφέροντας πως είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρεις προσωπικό που να κατέχει και τη ρωσική γλώσσα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί ο αριθμός των «μαθητευόμενων», καθώς έχουν ήδη υπάρξει σοβαρές καταγγελίες ακόμα και για ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με τουριστικές σχολές και βρίσκονται τις θερινές περιόδους στα ξενοδοχεία, ειδικά της Κρήτης, παρέχοντας υπηρεσίες με εξοντωτικά ωράρια και ελάχιστη αμοιβή.

Πριν από δύο χρόνια το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου είχε αποκαλύψει τις αθρόες προσλήψεις προσωπικού από τους ξενοδόχους μέσω δύο offshore που είχαν στήσει με έδρα την Ελβετία και την Κύπρο.

Οι εργαζόμενοι των εταιρειών αυτών δεν ασφαλίζονταν με τον (ψευδή όπως αποδείχτηκε) ισχυρισμό ότι ήταν ασφαλισμένοι στη χώρα τους.

Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, όπως έχει καταγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία, οι «τουριστικές σχολές», ειδικά των ανατολικών χωρών, δεν είναι τίποτε άλλο από γραφεία εργασίας που παρέχουν φτηνό ανειδίκευτο προσωπικό στα ελληνικά ξενοδοχεία, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αυτό το προσωπικό προσλαμβάνεται μέσω voucher του ΟΑΕΔ, με πρακτικά μηδενικό κόστος για τους ξενοδόχους.

Παρ’ όλα αυτά, την επαναφορά της βίζας για τους ρωσόφωνους σπουδαστές ζητούν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης στον νομό Ηρακλείου, τασσόμενοι στο πλευρό των ξενοδόχων.

Για «ακόμα μία επιπολαιότητα της κυβέρνησης με αποφάσεις που παίρνονται στο γόνατο χωρίς επεξεργασία και διαβούλευση» μίλησε ο βουλευτής της Ν.Δ., Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ «κίνητρο προς την αύξηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών» χαρακτήρισε την ύπαρξη των μαθητευόμενων ο βουλευτής Ηρακλείου του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, τονίζοντας ότι εφόσον τηρείται το πλαφόν του 17% δεν επηρεάζεται η ανεργία στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Για «λάθος απόφαση που πρέπει να επανεξεταστεί» έκανε λόγο ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Στο... περίμενε

Εν τω μεταξύ μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ ξενοδόχων και εργαζομένων για την υπογραφή των συμβάσεων εργασίας και ενώ ήδη έχουν αρχίσει να φτάνουν στο Ηράκλειο οι πρώτες πτήσεις τσάρτερ για τη φετινή σεζόν.

Το κόλπο των ξενοδόχων του Ηρακλείου, με τη διάλυση της ένωσής τους, έχει επιφέρει καθεστώς πλήρους απορρύθμισης, αφού πλέον δεν υπάρχει θεσμικός συνομιλητής για την υπογραφή τοπικής σύμβασης εργασίας.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, Γιώργος Αρετίνης, έκανε λόγο για δυναμικές κινητοποιήσεις, προειδοποιώντας κυρίως τους μεγάλους ξενοδόχους ότι μόλις ανοίξουν οι τουριστικές μονάδες θα βρουν τους υπαλλήλους απέξω να διαμαρτύρονται.

Οι ξενοδόχοι πιέζουν τους υπαλλήλους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με 580 ευρώ, την ώρα που η διετής συλλογική σύμβαση του κλάδου προβλέπει για φέτος κατώτατο μισθό 838 ευρώ.

«Το Σωματείο έχει ήδη αποστείλει 110 εξώδικα σε μεγαλοξενοδόχους του Ηρακλείου, εκ των οποίων έχουν προχωρήσει σε υπογραφή συμβάσεων μόνο οι… 2» λέει στην «Εφ.Συν.» ο γραμματέας Νίκος Κοκολάκης, ενώ αναφέρει πως ήδη για το θέμα έχει γίνει προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι σε αντίθεση με τους μεγάλους παίκτες της τουριστικής αγοράς στο Ηράκλειο, οι περισσότεροι μικροί ξενοδόχοι, οι οποίοι απασχολούν 15 με 20 άτομα προσωπικό, έχουν υπογράψει τις συμβάσεις.

Υπενθυμίζεται πως το θέμα έχει φτάσει και στη Βουλή με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνη Μπαλωμενάκη (Χανιά) και Γιώργο Παπαηλιού (Αρκαδία) να καταθέτουν ερώτηση στις αρχές Δεκεμβρίου προς τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, ειδικά για τη στάση των ξενοδόχων του Ηρακλείου.

Η ερώτηση μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί από τον υπουργό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)