to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τελεσίγραφο παράδοσης αντί διαπραγμάτευσης

«Ξέχασαν» αξιοπρέπεια και κόκκινες γραμμές


Υποχώρηση σε όλα τα μέτωπα έχει σαλπίσει η κυβέρνηση προκειμένου να τελειώνει η «διαπραγμάτευση» η οποία την εκθέτη και πολιτικά. Η ομολογία του Γκ. Χαρδούβελη ότι το «το ΔΝΤ εμφανίζεται αδιάφορο για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα» επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η τρόικα δεν θεωρεί βιώσιμη την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να δεχτεί τις αυξήσεις που επιβάλει η τρόικα στο «μικρό» ΦΠΑ από 6,5% σε 8% [φάρμακα, ξενοδοχεία, βιβλία, εφημερίδες], τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης [κανένας σε σύνταξη πριν τα 62 χρόνια του], τη μείωση των κύριων συντάξεων και τις νέες αλλαγές στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις [θα υπάρξουν «παραμετρικές αλλαγές» λένε κυβερνητικοί]. Μοναδική «κόκκινη γραμμή» που φέρεται να συζητά είναι να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα φάρμακα…

Το Μαξίμου απέρριψε την πρόταση για «αντίσταση και προκήρυξη εκλογών» καθώς αδυνατεί να στοιχειοθετήσει «αφήγημα» προς την κοινωνία. Την αναδίπλωση για το ΔΝΤ –που όχι μόνο δεν φεύγει αλλά παραμένει με διευρυμένο ρόλο…- ακολούθησε η παραδοχή για δημοσιονομικό κενό ύψους 2,6 δισ. ευρώ, γεγονός που μεταφράζεται σε νέα σκληρά μέτρα. Η «διαπραγμάτευση», πάντως, σήμερα έχει περιοριστεί στο χρόνο εφαρμογής των σκληρών μέτρων με την κυβέρνηση να ζητά μετάθεση της εφαρμογής τους για μετά την Προεδρική εκλογή –την άνοιξη του 2015.

Σαμαράς και Βενιζέλος –με τον δεύτερο να δέχεται εσωκομματικές επιθέσεις ότι το ΠαΣοΚ θα διαλυθεί αν δεχτεί και αυτά τα μέτρα- γνωρίζουν ότι δεν έχουν κανένα περιθώριο πολιτικής διαπραγμάτευσης και παίζουν, πλέον, με τους όρους των δανειστών, «ότι πει η τρόικα», ευελπιστώντας στην «καλοσύνη των ξένων»! Την αρχή είχε κάνει η ίδια η Α. Μέρκελ που είχε επισημάνει στον Αντ. Σαμαρά [23.11.14, Βερολίνο] ότι «δεν αποφασίζω μόνη μου. Δεν είμαι εγώ η τρόικα», ενώ την απόφαση να μην υπάρξει καμιά συζήτηση αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση επιβεβαίωσε και η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μ. Κότε, που τόνισε ότι «αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης όταν τελειώσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα και μόνο τότε».

Η κυβέρνηση, όμως, φαίνεται ότι έχει απομονωθεί πλήρως πολιτικά από τους ευρωπαίους καθώς ακόμα και ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, που «αποκάλυψε» ότι συνομίλησε με τον Αντ. Σαμαρά, ζήτησε από την Αθήνα να πάρει «τα απαραίτητα μέτρα» και βρεθεί ένας βηματισμός που θα επιτρέψει στην τρόικα να επιστρέψει γρήγορα στην Αθήνα. «Η επιτροπή», είπε χαρακτηριστικά, «επιθυμεί να βρεθεί ένας βηματισμός που θα επιτρέψει στην τρόικα να επιστρέψει γρήγορα και στην ελληνική κυβέρνηση να πάρει γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα που θα της επιτρέψουν να ολοκληρώσει σύντομα το πρόγραμμα προσαρμογής». Παράλληλα άφησε να εννοηθεί ότι η επίσκεψή του στην Ελλάδα θα γίνει μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Ωστόσο οι νέες, ατέρμονες, διαπραγματεύσεις έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και σε ομάδες που στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές με την Alpha Bank [Εβδομαδιαίο δελτίο της] να επισημαίνει ότι «η διαιώνιση των διαπραγματεύσεων […] έχει σαφώς επιζήμιες επιπτώσεις για την ανάπτυξη και για τη απρόσκοπτη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής». Προς ώρας, πάντως, το μοναδικό επιχείρημα, εκτός από τα κατασκευασμένα email, της κυβέρνησης απέναντι στον ΣυΡιζΑ είναι αυτό που συνόψισε ο πρώην υπουργός Κ. Χατζηδάκης: «Αν αυτή η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τόσες δυσκολίες με την τρόικα φανταστείτε τι θα γίνει με τον ΣυΡιζΑ»! Το λάθος τους είναι ότι κρίνουν με βάση τις ενέργειες τις δικές τους. Δεν μπορούν να κατανοήσουν την διαφορετική αξιοπρεπή πολιτική στάση, την [απαραίτητη] στήριξη της κοινωνίας που οδηγεί σε έναν άλλο δρόμο –ακόμη και διαπραγματεύσεων!

Τι θα κάνει η κυβέρνηση, που έχει απορρίψει την «αντίσταση και εκλογές»; Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες εξετάζει δύο σενάρια. Να ενσωματώσει τα νέα μέτρα στον προϋπολογισμό και να καλέσει τους βουλευτές να τον ψηφίσουν -παραδοσιακά, η ψήφιση του προϋπολογισμού ενέχει και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ή να «περάσουν» τα μέτρα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και έτσι να παρακαμφθεί η Βουλή. Σε κάθε περίπτωση θα ακουστούν από το Μαξίμου τα γνωστά: «τελευταία μέτρα», «τελευταίος κάβος», «βγήκαμε από το μνημόνιο», κ.λπ. Τη συνέχεια την υποψιάζονται και οι ίδιοι: «τελευταίες ώρες στο Μαξίμου»…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)