to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:02 | 18.04.2014

Διεθνή

Τελεσίγραφο από το Κιέβο

Η ουκρανική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι μπορεί να αναλάβει "πιο συγκεκριμένες ενέργειες" την ερχόμενη εβδομάδα, αν οι φιλορώσοι αυτονομιστές δεν τερματίσουν τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων όπως προβλέπει μια διεθνής συμφωνία.


Ο υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Ντεστσίτσια δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες και το Κίεβο έχει απειλήσει και προηγουμένως ότι θα χρησιμοποιήσει βία με φτωχά αποτελέσματα. 

Ο υπουργός είπε επίσης πως, παρά τα αιτήματα των αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας, η κυβέρνηση δεν βλέπει να υπάρχει ανάγκη από τη συμφωνία της με τη Ρωσία να διαλύσει τον καταυλισμό των φιλοευρωπαίων, Μαϊντάν, στο Κίεβο.

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει καταληκτικό όριο για την εφαρμογή της συμφωνίας που προβλέπει την εκκένωση κατειλημμένων κτιρίων, ο Ντεστσίτσια δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως ελπίζει ότι το σαββατοκύριακο του Πάσχα μπορεί να μειώσει την πίεση και να αφήσει τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να επιβλέψουν τη διαδικασία. Σημείωσε πως η αμνηστία είναι μια προσφορά.

"Ελπίζοντας, αν αυτοί οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα κτίρια, να παραδώσουν όπλα, σήμερα, αύριο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ενθαρρύνουμε την αποστολή του ΟΑΣΕ να διαπραγματευτεί, να μεσολαβήσει και να το εφαρμόσει αυτό", είπε στα αγγλικά.

"Αλλά αν αυτό δεν ξεκινήσει σε λίγες ημέρες, νομίζω ότι μετά το Πάσχα θα υπάρξουν περισσότερες συγκεκριμένες ενέργειες".

Απηχούσε δηλώσεις άλλων αξιωματούχων, σύμφωνα με τους οποίους μια "αντιτρομοκρατική" επιχείρηση που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα συνεχίζεται, αν και υπάρχουν λίγες ενδείξεις για προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί βία επί του εδάφους.

"Η έντασή της θα εξαρτηθεί από την πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας αυτής, από την πραγματική εκκένωση κατειλημμένων κτιρίων και την παράδοση των όπλων", είπε για την επιχείρηση αυτή.

Η Ρωσία, η Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν ότι: "Όλες οι παράνομες ένοπλες ομάδες θα πρέπει να αφοπλιστούν, όλα τα παράνομα κατειλημμένα κτίρια πρέπει να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους∙ όλοι οι παράνομα κατειλημμένοι δρόμοι, οι πλατείες και άλλοι δημόσιοι χώροι στις ουκρανικές πόλεις πρέπει να εκκενωθούν".

Φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να φύγουν έως ότου ακτιβιστές που οι διαδηλώσεις τους βοήθησαν να ανατραπεί ο φιλορώσος πρόεδρος τον Φεβρουάριο εγκαταλείψουν τον οχυρωμένο καταυλισμό τους, γνωστό ως Μαϊντάν.

Όμως ο Ντεστσίτσια είπε: "Αυτό είναι για τους δρόμους και τα κτίρια που έχουν καταληφθεί από διαδηλωτές, Εξ όσων γνωρίζω, η Μαϊντάν είναι νόμιμη".

Πολλοί από εκείνους που κατασκηνώνουν στη Μαϊντάν είναι δύσπιστοι προς την κυβέρνηση που ανέλαβε την εξουσία μέσω του κοινοβουλίου όταν ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς διέφυγε στη Ρωσία και λένε πως θα παραμείνουν εκεί μέχρι τις προεδρικές εκλογές οι οποίοι προγραμματίζεται να διεξαχθούν στις 25 Μαΐου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)