to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:03 | 17.09.2013

Κοινωνία

Τέχνη και Αντίσταση (βίντεο)

Μια σύντομη ταινία για τα δεινά της κρίσης και της τέχνης στο δημόσιο σχολείο.


ΤΩΡΑ! \ «Αργότερα» σημαίνει ποτέ!


Oι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος επιβάλλουν καταστροφικές  «αλλαγές» και στην εκπαίδευση. Κατά σύμπτωση(;) έχουν και οι δύο χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο της πολιτικής τους εξέλιξης το Υπουργείο Πολιτισμού. Βέβαια οι ίδιοι ως «ειδικοί» στον πολιτισμό  ούτε καν διανοούνται να στείλουν τα παιδιά τους σε σχολεία που δεν  φροντίζουν να εκπαιδεύσουν αποτελεσματικά τους βλαστούς των προνομιούχων οικογενειών στον πολιτισμό και στις Τέχνες.
Για τα «παιδιά των άλλων», τα οποία γίνονται σήμερα τα πρώτα θύματα της κρίσης, αδιαφορούν. Έτσι, αυτά εγκλωβίζονται σε ένα φαύλο κύκλο: η φτώχεια επιδεινώνει τη σχέση τους με το σχολείο κι η επιδείνωση αυτή τα οδηγεί στην πρόωρη σχολική εγκατάλειψη. Το σχολείο που καταρρέει σήμερα με πάταγο πρέπει να γίνει «το καταφύγιο των παιδιών» όπως το ζητά η UNESCO. Οι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας όμως, περιορίζονται στο να εκπέμπουν το κυνικό μήνυμα: «όσοι μπορείτε  να πληρώσετε επιβιώστε, οι άλλοι πάτε να κόψετε το λαιμό σας».

«[…] πόσος καιρός πάει άραγε, που έχουμε πεθάνει και δεν το έχουμε κατaλάβει;» Georg Trakl


 
Η ΔΡΑΣΗ όπως πολύ σωστά λέγεται, ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ!

Εμείς πρέπει να πολεμήσουμε τώρα, με όλα τα διαθέσιμα μέσα, αυτούς που επιδίδονται στη συστηματική συκοφαντία των κοινωνικών αγαθών και συνεχίζουν να προπαγανδίζουν ως «σκληρά αλλά αναγκαία» τα αιωνίως «νέα» καταστροφικά μέτρα και τις απολύσεις. Πρέπει να πολεμήσουμε όσους σήμερα ασκούν εξουσία στην εκπαίδευση υπακούοντας στην αντιδημοκρατική «υπερπαιδαγωγική» των Μνημονίων και των αριθμών, διαμορφώνουν «κατ΄εικόνα» τους την εκπαιδευτική πολιτική στον τόπο μας, ενώ επιχειρούν ταυτόχρονα να καταστείλουν τη διαμόρφωση της δημοκρατικής συνείδησης των νέων.
 
Η Τέχνη στο «άλλο σχολείο» που ονειρευόμαστε με ανοιχτά διάπλατα τα μάτια, ακόμη και μέσα στην καρδιά της καταστροφής, είναι η Κραυγή που Χρωματίζει, η Χρυσαφένια Κλωστή που συνδέει και συμφιλιώνει όλα τα διδακτικά αντικείμενα, σε μια  ισορροπία πολύτιμη, που κάνει αποδεκτές όλες τις μορφές της ανθρώπινης ευφυΐας και ταυτόχρονα χωράει όλα τα παιδιά. Το «σχολείο χωρίς σύνορα», θεωρεί το πολιτισμικό φορτίο κάθε παιδιού ανεκτίμητο θησαυρό και σύμμαχό του στον καθημερινό αγώνα και όχι «ανόητη  πολυτέλεια» όπως προσπαθούν ιδιοτελείς «καλοθελητές» να κάνουν τον κόσμο να πιστέψει.

ΤΩΡΑ! ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΤΕ

δημιουργική ομάδα (Α/Β)

Ελένη Βλάχου 
Σύνθια Γεροθανασίου
Δημήτρης Δαλέζης
Γιώργος Δρόσος
Μαρία Λούβαρη
Φανή Μπουντούρογλου
Σωτήρης Πανουσάκης
Τριαντάφυλλος Τρανός

Ευχαριστούμε θερμά τον δημοσιογράφο 
Χρήστο Γιαννούλη

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)