to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:48 | 12.02.2016

Κοινωνία

Βρέθηκε νεκρός και ο κυβερνήτης του μοιραίου ελικοπτέρου - Τριήμερο πένθος στις ένοπλες δυνάμεις (ενημέρωση)

Λίγο μετά τις 11 το πρωί της Παρασκευής, βρέθηκε νεκρός και ο κυβερνήτης του μοιραίου ελικοπτέρου, Αναστάσιος Τουλίτσης. Χθες βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν οι σοροί των άλλων δύο χειριστών του ελικοπτέρου. Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, νεκροί είναι ο υποπλοιάρχος Κωνσταντίνος Πανανάς ΠΝ και ο Ανθυπασπιστής (ΗΝ/ΡΕ) Ελευθέριος Ευαγγέλου. Οι σοροί βρέθηκαν στην πλαγιά απόκρημνης περιοχής της Κινάρου, σε απόσταση 40-50 μέτρων από την κορυφή όπου είχαν βρεθεί τα πρώτα συντρίμμια.


Νεότερη ενημέρωση

Παρασκευή 12/2:

11.45

 

Εντοπίσθηκε η σορός του υποπλοιάρχου Αναστασίου Τουλίτση, κυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου ΑΒ-212 που συνετρίβη χθες στο βορειοδυτικό τμήμα της Κινάρου, όπως έγινε γνωστό από το ΓΓΕΘΑ.

Η σορός εντοπίσθηκε στη στεριά, κοντά στο σημείο όπου βρέθηκαν και οι σοροί του υποπλοιάρχου Αναστασίου Πανανά και του ανθυπασπιστή Ελευθερίου Ευαγγέλου. Τα σωστικά συνεργεία ξεκίνησαν τη διαδικασία περισυλλογής της σορού.  Bρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία μεταφοράς των σορών των άλλων δύο μελών του πληρώματος με ελικόπτερο στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

07.50

Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν ξανά οι έρευνες για τον εντοπισμό του υποπλοιάρχου Αναστάσιου Τουλίτση, κυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού που συνετρίβη στο βορειοδυτικό τμήμα της Κινάρου.

Στις έρευνες συμμετέχουν βατραχάνθρωποι του Πολεμικού Ναυτικού, η 31η ΜΕΕΔ της Πολεμικής Αεροπορίας και άνδρες της ΕΜΑΚ.

Αρμόδια επιτροπή έχει ήδη αναλάβει το έργο της διερεύνησης των ακριβών αιτίων του δυστυχήματος.

Με αφορμή το τραγικό δυστύχημα έχει κηρυχθεί τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις. Κατόπιν τούτου, οι σημερινές ορκωμοσίες των νεοσύλλεκτων θα πραγματοποιηθούν με τα όπλα υπό μάλης και δεν θα γίνουν παρελάσεις.

...........................................................................................

Οι εξελίξεις χτες Πέμπτη 11/2:

Ταυτοποιήθηκαν οι σοροί των δύο μελών του πληρώματος του ελικοπτέρου ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού που συνετρίβη στην Κίναρο. Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ ανήκουν στον υποπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πανανά και τον ανθυπασπιστή Ελευθέριο Ευαγγέλου.

Στο μεταξύ, στη ξηρά συνεχίζονται οι έρευνες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό του υποπλοίαρχου Αναστάσιου Τουλίτση, του τρίτου μέλους του πληρώματος του ελικοπτέρου ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού που συνετρίβη στο βορειοδυτικό τμήμα της Κινάρου. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος επέστεψε από τις Βρυξέλλες και βρέθηκε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών.

Στην Αθήνα επέστρεψαν νωρίς το απόγευμα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης, οι οποίοι μετέβησαν στον τόπο του δυστυχήματος και παρακολούθησαν την εξέλιξη των ερευνών. Ακολούθως επισκέφθηκαν τη φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ όπου ενημερώθηκαν για την όλη επιχείρηση.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Βαθιά οδύνη και θερμά συλλυπητήρια για τον θάνατο των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο των αξιωματικών του Π.Ν.:

Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για τον θάνατο των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια άσκησης στο Αιγαίο.

Οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι αιτίες του τραγικού αυτού συμβάντος που στέρησε τη ζωή των ανδρών του Πολεμικού Ναυτικού εν ώρα καθήκοντος.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Οδύνη για τη συντριβή του ελικοπτέρου εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος ενημερώθηκε από πολύ νωρίς το πρωί για το τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο στην Κίναρο.

Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την οδύνη του στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, και στον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Ευάγγελο Αποστολάκη, ενώ ενημερώνεται διαρκώς για την πορεία των ερευνών.

Βουλή: Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των χειριστών του ελικοπτέρου

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των δύο στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας, οι σοροί των οποίων ταυτοποιήθηκαν, κράτησε η Βουλή.

Η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου ανέγνωσε την σχετική ανακοίνωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και πρότεινε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή.

Στο σημείο συντριβής του ελικοπτέρου ο Δ. Βίτσας

Στην περιοχή συντριβής του ελικοπτέρου του ΠΝ στη νήσο Κίναρο μετέβη με ελικόπτερο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη.

Οι κ.κ. Βίτσας και Γιακουμάκης παρακολούθησαν την επιχείρηση που είναι σε εξέλιξη για τον εντοπισμό του τρίτου από τα μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου που κατέπεσε στην περιοχή.

Ακολούθως επισκέφθηκαν τη φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ όπου ενημερώθηκαν για την όλη επιχείρηση και επέστρεψαν στην Αθήνα.

Ν. Βούτσης: Η Βουλή κλείνει το γόνυ μπροστά στην αυτοθυσία των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων

 

Τη βαθύτατη οδύνη του για την «απώλεια των νέων μας, αξιωματικών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος προς την Πατρίδα» εκφράζει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Η Βουλή των Ελλήνων κλείνει το γόνυ μπροστά στον ηρωισμό και την αυτοθυσία των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων που υπερασπίζονται την ακεραιότητα, την ασφάλεια και την ανεξαρτησία της χώρας μας. Είμαστε στο πλευρό των οικογενειών των πεσόντων συμμεριζόμενοι το βαρύ πένθος τους», αναφέρει ο Ν. Βούτσης.

Επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Άμυνας

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στο ελικόπτερο επέβαιναν ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης, ο υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πάναμας και ο ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε επίσημη ανακοίνωσή του ενημέρωσε ότι δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη όλα τα κομμάτια του ελικοπτέρου, το οποίο έπεσε σε απόκρημνη περιοχή στην Κίναρο, ούτε μπορεί ανακοινωθεί τίποτα ακόμα για τα αίτια της πτώσης. Οι έρευνες συνεχίζονται τόνισε ο αναπληρωτής υπ.  Άμυνας Δ. Βίτσας. 

Το στίγμα του ελικοπτέρου χάθηκε στις 2:45, ενώ θερμικό ίχνος εντοπίστηκε στις 4:40 τα ξημερώματα βόρεια της Κινάρου σε απόκρημνη περιοχή. Στις 7:01 υπήρξε και οπτική επαφή με συντρίμμια του ελικοπτέρου.

Η Κίναρος είναι νησίδα των Δωδεκανήσων που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού.

Η αρχική ανακοίνωση του ΓΕΝ:

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 στις 02:45, απωλέσθη το ίχνος ελικοπτέρου ΠΝ στην περιοχή της Κινάρου.

Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από φρεγάτα στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16.

Στο ελικόπτερο επιβαίνουν τρία άτομα. Είναι σε εξέλιξη έρευνα στην περιοχή από πλοία της άσκησης, οργανικά ελικόπτερα πλοίων, ένα C-130 και ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Π. Καμμένος: Ημέρα θρήνου για τον ελληνικό λαό

«Σήμερα είναι μια μέρα θρήνου για τον ελληνικό λαό, για το έθνος, για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας», είπε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος για το δυστύχημα με το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

«Έλληνες αξιωματικοί, σε καιρό ειρήνης, μπήκαν στο πάνθεον των ηρώων. Εκτελώντας την υπηρεσία τους, εκτελώντας το καθήκον τους, εκτελώντας τον όρκο που έδωσαν όταν κατετάγησαν στις ένοπλες δυνάμεις. Έπεσαν μαχόμενοι για την ασφάλεια όλων μας. Είμαστε όλοι συντετριμμένοι», πρόσθεσε. 

Ο κ. Καμμένος είπε ότι «σε αυτούς τους ήρωες» αφιερώνει τη σημερινή συμφωνία του ΝΑΤΟ για ανάπτυξη νατοϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο που θα «λύσει το θέμα της μετανάστευσης».

Ακόμη ανέφερε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η κυβέρνηση, το σύνολο του πολιτικού κόσμου, ο ελληνικός λαός, η σκέψη όλων μας είναι σε στις οικογένειες των θυμάτων. «Θα είμαστε δίπλα τους», συμπλήρωσε. 

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)