to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:02 | 04.07.2015

πηγή: Εποχή

Πολιτική

Τάσος Κορωνάκης: Το «όχι» είναι η μόνη προοπτική για μια καλύτερη συμφωνία

Συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κορωνάκη στην εφημερίδα ΕΠΟΧΗ


Στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «αν στο Eurogroup υπάρξει θετική εξέλιξη, θα ανταποκριθούμε άμεσα». Τι εννοούσε; Υπήρχε πιθανότητα συμφωνίας και ακύρωσης του δημοψηφίσματος;

Καταρχήν, πρέπει να πούμε ότι εμείς δεν αποχωρήσαμε από τις διαπραγματεύσεις. Λάβαμε ένα τελεσίγραφο και βάσει αυτού, που ήταν έξω από τα όρια της εντολής που είχαμε πάρει από τον ελληνικό λαό, προκηρύξαμε το δημοψήφισμα. Είναι καλό να θυμόμαστε, μέσα στην επικοινωνιακή καταιγίδα, ποιο είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Το ερώτημα αφορά το συγκεκριμένο τελεσίγραφο που λάβαμε. Οι πρωτοβουλίες της Τετάρτης απέδειξαν, για μια ακόμα φορά, πως η ελληνική πλευρά είναι αυτή που διεκδικεί τη λύση. Δεν μπορεί να υπογράψει μια οποιαδήποτε συμφωνία, αλλά διεκδικεί μια οριστική λύση και κάνει κάθε προσπάθεια γι’ αυτό. Με βάση αυτό, κάναμε μια πρόταση που βασικό της χαρακτηριστικό είναι ότι έθετε το ζήτημα του χρέους. Αυτή η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή, οπότε ο λαός πρέπει να αποφασίσει την Κυριακή αν θέλει μια πρόταση, όπως αυτές που έχουν φέρει μέχρι σήμερα οι δανειστές και συνεχίζουν την πολιτική των μνημονίων στη χώρα. Ή θέλει να διεκδικήσουμε, με τη δύναμη που θα μας δώσει το δημοψήφισμα, μια οριστική λύση στο πρόβλημα της χώρας.

Γιατί απέρριψαν την πρόταση στο Eurogroup;

Προσπάθησαν για λόγους επικοινωνιακούς, από την πρώτη στιγμή που απευθυνθήκαμε στο λαό, να δείξουν ότι δεν υπήρχε τελεσίγραφο, για να μην πάρουν την ευθύνη. Με βάση αυτό, ο Γιουνκέρ έφερε μια πρόταση, που ήταν ελάχιστα διαφοροποιημένη. Ανέφεραν πως θα συζητήσουμε το ζήτημα του χρέους και ζήτησαν να κάνουμε νέα πρόταση. Εμείς δεν θέλαμε να τους δώσουμε το επικοινωνιακό επιχείρημα ότι δεν συζητάμε και γι’ αυτό κάναμε μια πρόταση που έβαζε το ζήτημα του χρέους στους ευρωπαίους εταίρους και άφηνε απ’ έξω το ΔΝΤ. Αυτήν την πρόταση δεν την δέχτηκαν. Όσοι επιχειρηματολογούν ότι έχουμε κρυφό σχέδιο, δεν μπορούν να το ισχυρίζονται πια. Δεν μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει για αδιαλλαξία και ότι θέλαμε δήθεν να ανατινάξουμε τις διαπραγματεύσεις. Αυτή που δεν ήθελαν λύση ήταν οι εταίροι μας. Και με τις τελευταίες δηλώσεις τους, φαίνεται ξεκάθαρα ότι το πρόβλημά τους είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση που θέλει να αμφισβητήσει τον πυρήνα της πολιτικής τους και να βάλει ένα τέλος στο «ναι σε όλα».

Πήγαμε στο δημοψήφισμα γιατί λάβαμε ένα τελεσίγραφο και έκτοτε βλέπουμε και τις ευθείες παρεμβάσεις των ευρωπαίων εταίρων, που φθάνουν μέχρι τη μορφή απειλών κάποιες φορές. Ένα ισχυρό ΟΧΙ του λαού, γιατί να τους κάνει να αλλάξουν στάση;

Όσο και αν το αμφισβητούν, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη βούληση ενός λαού. Δεν είναι τόσο εύκολο. Γιατί τα κάνουν όλα αυτά; Έχουμε μια ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. Έχουν αναλάβει επί της ουσίας όλη την καμπάνια του «ναι» ο Σουλτς, ο Γιούνκερ, η Μέρκελ, αφού δεν έχουν εμπιστοσύνη στους ντόπιους πολιτικούς ότι θα τα καταφέρουν. Αυτό το κάνουν γιατί φοβούνται πολύ το ΟΧΙ και γιατί βασικό τους σχέδιο είναι η εκτροπή και κατάλυση της δημοκρατίας. Ένα ναι θα αμφισβητούσε την κυβέρνηση. Ένα ΟΧΙ την σταθεροποιεί και καταλαβαίνουν ότι δεν έχουν άλλο συνομιλητή.

Γι’ αυτό καλλιεργούν και το φόβο ότι ένα ΟΧΙ θα σήμαινε και έξοδο από το ευρώ; Κατά πόσο υπάρχει αλήθεια σε αυτό το επιχείρημα;

Νομίζω πως σε αυτό απάντησε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του απολύτως. Αλλά δεν μας λένε γιατί ένα δημοψήφισμα για το τελεσίγραφο, φθάνει στο ερώτημα για το ευρώ. Πώς οδηγούμαστε από το ένα στο άλλο; Το ευρώ νομοτελειακά σημαίνει ότι θα συμπεριλαμβάνει μέτρα λιτότητας και όχι λύση για το χρέος; Αν το ερώτημα στο τελεσίγραφο ήταν αυτό, θα σήμαινε ότι μια χώρα δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη σκληρότητα αυτών των μέτρων. Σημαίνει ένα διαφορετικό ευρώ από αυτό που έχουμε σήμερα. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι στο γιατί δεν ανοίγει στα σοβαρά την κουβέντα για έξοδο. Για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και γεωστρατηγικούς. Ταυτόχρονα, ενώ παραποιούν το ερώτημα, όλοι δηλώνουν ότι θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ. Όλη αυτή η τρομοκρατία γίνεται για να επηρεαστεί το αποτέλεσμα. Η σοβαρή συζήτηση είναι αν την επόμενη μέρα η κυβέρνηση θα είναι ισχυρή για να διαπραγματευθεί μια καλύτερη συμφωνία ή αν θα πάμε σε ένα νέο μνημόνιο.

Ένα πιθανό ναι, πέρα από τα άμεσα μέτρα φτωχοποίησης που θα επιβάλλει, τι σημαίνει μακροπρόθεσμα για το οικονομικό και πολιτικό μέλλον της Ελλάδας;

Ένα ναι σημαίνει επιστροφή στο παρελθόν, επιστροφή στις χειρότερες μέρες που ζήσαμε μέχρι τώρα. Επιβεβαίωση των δανειστών και της πολιτικής των μνημονίων που επιβλήθηκαν. Παρόλα αυτά, θα είναι απόλυτα σεβαστό από εμάς και καλό θα ήταν να δηλώσουν το ίδιο και όσοι υπερασπίζονται το ναι, για το αποτέλεσμα του ΟΧΙ. Ένα ναι, θα αποτελούσε χτύπημα στην ελπίδα για αλλαγή της πορείας της χώρας και της Ευρώπης.

Έστω ότι νικάει το ΟΧΙ και ξεκινάμε τις διαπραγματεύσεις. Η επιστολή του Τσίπρα θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων;

Αν το ΌΧΙ κερδίσει, θα ξαναμπεί με πολύ ισχυρό τρόπο το πλαίσιο που έχουμε χαράξει ως στρατηγική σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Όχι, δηλαδή, σε βαριά μέτρα λιτότητας στα συνήθη υποζύγια, στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Για εμάς είναι πολύ κομβικό σε αυτά τα μέτρα που θα περάσουν τώρα, να πληρώσουν το βάρος και όσοι δεν πλήρωσαν τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Αναφέρουν τους συνταξιούχους. Μα η μάχη που δίνουμε τώρα είναι για τους συνταξιούχους για να μην υπάρξει μείωση της σύνταξής τους. Αναφέρουν τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, μα βασικό μας όπλο για την προστασία τους είναι οι συλλογικές συμβάσεις που διεκδικούμε.

Η πρόταση για νέα διετή συμφωνία που κατατέθηκε, θα συζητηθεί;

Αυτή ήταν μια πρόταση που κατατέθηκε υπό συνθήκες κανονικού εκβιασμού, που προσπαθούσε να ξαναβάλει στο τραπέζι της συζήτησης πράγματα που η άλλη πλευρά θέλει να βγάλει, με βασικό στοιχείο αυτό του χρέους. Οι τεχνικές που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το χρέος και οι τρόποι χρηματοδότησής του είναι πολλοί, πέρα από την αναδιάρθρωσή του. Για παράδειγμα, το τελεσίγραφο των δανειστών προέβλεπε τη χρηματοδότηση του χρέους με αξιολόγηση στο τέλος κάθε μήνα. Θα μπαίναμε, δηλαδή, στο χειρότερο κυνήγι της δόσης, που έχει γίνει μέχρι τώρα. Θέλω να τονίσω ότι όσον αφορά στις προτάσεις για μέτρα που έχουν γίνει από δική μας πλευρά, δεν είναι προτάσεις υποστηρίξιμες από εμάς, αλλά είναι υποχώρηση, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Υπερβήκαμε τα όριά μας για να δείξουμε την πρόθεσή μας και την ευθύνη μας για να υπάρξει λύση. Η ουσία, όμως, είναι ότι αυτές τις προτάσεις πρέπει να τις δούμε ως σύνολο, γιατί εμείς δεν συζητάμε τα μέτρα χωρίς το ζήτημα του χρέους και ένα επενδυτικό σχέδιο.

Στην καμπάνια του ναι, η ΝΔ ισχυρίζεται ότι ο κόσμος δεν πρέπει να εμπιστευθεί την κυβέρνηση. Με το νομοθετικό και εκτελεστικό σας έργο, έχετε αποδείξει, όσο γίνεται μέσα σε 5 μήνες, το αντίθετο;

Νομίζω ότι σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες πίεσης που δεχθήκαμε, με μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση σε εξέλιξη, η κυβέρνηση απέδειξε ότι η κατεύθυνσή της παραμένει η ίδια. Μπορεί να μην πρόλαβε να κάνει όσα ήθελε, αλλά έχει κάνει ήδη αρκετά και με μια καλή συμφωνία θα έχει το χώρο και το χρόνο για να υλοποιήσει και το υπόλοιπο πρόγραμμά της. Αλλά είναι αδιανόητο να μιλάνε για ειλικρίνεια, αυτοί που τόσα χρόνια κατέστρεψαν το λαό. Είναι μες στην στρατηγική τους το ψέμα. Ο Γιούνκερ διαψευδόταν κατά ριπάς από τους ξένους δημοσιογράφους, όταν στη συνέντευξη τύπου ανέφερε πως η πρότασή τους περιείχε μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης ή ότι δεν χτυπάν τους συνταξιούχους, τη στιγμή που στο τελεσίγραφό τους υπάρχουν πέντε διαφορετικά μέτρα για τις συντάξεις, κατάργηση ΕΚΑΣ, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος κτλ. Ο κόσμος γνωρίζει πως λένε ψέματα, το ζητούμενο είναι να νικήσει το φόβο. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός, αν νικήσουμε το φόβο, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.

Θα καταφέρει να υπερβεί το φόβο του, κατά τη γνώμη σας;

Ζούμε πρωτοφανείς συνθήκες οικονομικού πολέμου. Το τελευταίο διάστημα γίνονται παρεμβάσεις από το εξωτερικό και δεν συζητούν το χρέος για να κρατήσουν ζωντανή την απειλή στην Ελλάδα. Εμείς πρέπει να πούμε στον κόσμο τι σημαίνει ναι και τι όχι. Να διατηρήσουμε την ψυχραιμία και τη νηφαλιότητα του κόσμου απέναντι στην τρομοκρατία που αναπαράγεται από τα κανάλια. Ακόμα και τη συγκέντρωση του ΟΧΙ, τα κανάλια την πρόβαλλαν συνολικά 8 λεπτά, ενώ του ναι για 47. Είναι μια εξόφθαλμη εκστρατεία φόβου που δεν πρέπει να τρομάξει τον κόσμο. Τίθεται εδώ και ένα ζήτημα δημοκρατίας. Δεν πρέπει ο κόσμος να αφήσει αυτές τις παρεμβάσεις να κλονίσουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή του. Πρέπει να επιλέξει τι θέλει για την επόμενη μέρα. Θέλει πάλι Σαμαρά – Βενιζέλο, μνημόνια, λιτότητα και ό,τι ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια; Ή θέλει να συνεχίσει αυτή η κυβέρνηση με ένα καινούργιο διαπραγματευτικό χαρτί, το πιο ισχυρό, δηλαδή, την εντολή ενός κυρίαρχου λαού για την καλύτερη δυνατή συμφωνία και να ανοίξει μια προοπτική για τη χώρα; Αν βγει ναι, την επόμενη μέρα καταργείται η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά, θα αυξηθεί ο ΦΠΑ σε άλλα προϊόντα, περιλαμβάνει ακραία μέτρα για όλες τις κατηγορίες. Το όχι είναι η μόνη προοπτική για μια καλύτερη συμφωνία. Το ΟΧΙ είναι η μόνη θετική ψήφος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)