to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:35 | 19.04.2013

Πολιτική

«Το ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλάει όσο - όσο την περιουσία του ελληνικού λαού» (βίντεο)

«Τι ακριβώς κάνουν οι κύριοι του ταμείου και δεν μας δίνουν καν τη δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση στην εκτίμηση της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου που πάτε να την ξεπουλήσετε» αναρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών


Συζητήθηκε νωρίτερα η επίκαρη ερώτηση του Αλ. Τσίπρα για το ΤΑΙΠΕΔ.

Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Οικονομικών είπε στον κ. Τσίπρα αρνήθηκε ότι «θα μπορούσε κάλλιστα να είναι εκπρόσωπος της τρόικα» (όπως τον κατηγόρησε ο Αλ. Τσίπρας αναδεικνύοντας την τάυτισή του με τους εκπροσώπους των δανειστών) και επέμεινε στη πιστή εφαρμογή του αδιέξοδου Μνημονίου επαναλαμβάνοντας  τις γνωστές κατηγορίες περί «λαϊκισμού» εναντίον της Αριστεράς

***********************************************************************************

Ολόκληρη η ομιλία του Αλ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης στον Πρωθυπουργό (αντί του οποίου απάντησε ο Γ. Στουρνάρας:

Τα σημαντικότερα σημεία:

• Εκτροφείο σκανδάλων το ΤΑΙΠΕΔ. Λειτουργεί με τρόπο που αποτελεί πρόκληση για τη δημοκρατία. Χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο, με αδιαφάνεια, δεν αναρτά στο διαδίκτυο τριμηνιαίες εκθέσεις, αλλάζει όρους διαγωνισμών, η διοίκησή του νομιμοποιήθηκε αναδρομικά, όποιος δεν συμφωνεί με τις αποφάσεις εκπαραθυρώνονται. 

• Μέσα από ποιες διαδικασίες και μελέτες έγινε η αποτίμηση που υποκοστολογεί κατάφορα τη δημόσια περιουσία; Ποιος έβαλε την υπογραφή σ΄ αυτήν την αποτίμηση; 

• Δεν υπάρχει κράτος σε όλη την Ευρώπη χωρίς δημόσια περιουσία, η αποτίμηση που της έχετε κάνει δεν είναι ούτε το 2% του χρέους.

• Κούρεμα του χρέους χρειάζεται, όχι κούρεμα της αξίας της δημόσιας περιουσίας

• Η κυβέρνηση το μόνο ουσιαστικό που ξέρει να βάζει δίπλα από τη λέξη Μνημόνιο είναι η λέξη «εφαρμογή». Και χειρότερα η «υπακοή». 

• Να φτιαχτεί Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, να βάλουμε τις μετοχές του ΟΠΑΠ στα Ασφαλιστικά Ταμεία. 

• Τι σημαίνει η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων να βρίσκεται εκτός πολιτικού παρεμβατισμού; Καταργείτε τη δημοκρατία. 

• Δεν θα σας επιτρέψουμε να συρρικνώσετε τη δημοκρατία, να ξεπουλήσετε το δημόσιο πλούτο και να μετατρέψετε τη χώρα σε μια απέραντη Μανωλάδα, σε μια ειδική οικονομική ζώνη φτωχών εργαζόμενων που θα πληρώνονται με 300 ευρώ.

«Θα ήθελα κατ΄ αρχήν να πω ότι έχει καταντήσει ρουτίνα πια ότι κάθε φορά που  ζητώ από τον πρωθυπουργό να έρθει στην περιβόητη πια ώρα του Πρωθυπουργού έρχεται ο κ. Στουρνάρας. Και πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο πρωθυπουργός απουσιάζει από τη Βουλή διότι αυτό του έχουν προτείνει οι επικοινωνιολόγοι του. Κάθε φορά που έρχεται στη Βουλή για να εξηγήσει τα ανεξήγητα χάνει και πέντε μονάδες δημοτικότητας. Και έχει βρει βεβαίως τον κ. Στουρνάρα ο οποίος είναι πρόθυμος, άλλωστε δεν είναι και εκλεγμένος, άλλωστε στην κοινή γνώμη έχει αποτυπωθεί ως ένας οικονομολόγος, που εάν δεν ήταν υπουργός, θα μπορούσε να ήταν και εκπρόσωπος της τρόικας γιατί έχει ταυτόσημες απόψεις, να λαμβάνει όλο το βάρος της αντιπαράθεσης και της εξήγησης των ανεξήγητων που κάνει η κυβέρνηση.

Όμως νομίζω ότι εδώ δεν βρισκόμαστε μπροστά σε μια επικοινωνιακή κατάσταση πραγματικότητας, αλλά σε μια δεινή πραγματικότητα η οποία ολοένα και επιδεινώνεται. Θα ήθελα λοιπόν κ. υπουργέ σήμερα να μιλήσουμε επί της ουσίας για ένα μείζον θέμα που φορά όχι το σήμερα και το αύριο, αλλά τις επόμενες γενιές, το μέλλον του ελληνικού λαού.  Διότι η δημόσια περιουσία δεν αποτελεί αντικείμενο διαχείρισης της εκάστοτε κυβέρνησης. Αποτελεί εκείνο το στοιχείο που θα μπορέσει να μας βγάλει από την κρίση, εάν το αξιοποιήσουμε σωστά αλλά και ανήκει σε όλο τον ελληνικό λαό και στις επόμενες γενιές.

Και έρχομαι στην ουσία. Αρχικά είπατε –όχι εσείς, το 2010 η εκτίμηση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου αποτιμούσε μόνο τα ακίνητα στα 285 δις ευρώ. Στο πρώτο μνημόνιο αποτιμήθηκε η δημόσια περιουσία στα 50 δις και θεωρήθηκε ότι θα είναι ένα όχημα για να βγούμε από την κρίση διότι αυτά τα 50 δις θα μας βοηθούσαν να ξεχρεώσουμε. Σήμερα η αποτίμηση την οποία κάνατε στο δεύτερο μεσοπρόθεσμο είναι στα 9,6 δις. Τέτοιο κούρεμα της αξίας της περιουσίας του δημοσίου δεν έχει γίνει πουθενά. Το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων της Κύπρου που ήταν 60% ωχριά σ΄ αυτό. 300% κάτω η αποτίμηση της αξίας.

Και θέλω να μπω στην ουσία που είναι ακόμα πιο γαργαλιστική σε σχέση με τη γενικότερη εκτίμηση που κάνουμε ότι εδώ πρόκειται περί εκποίησης.  Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου λειτουργεί με έναν τρόπο που είναι πρόκληση για τη δημοκρατία. Διότι θεωρείτε εσείς κ. υπουργέ, η κυβέρνησή σας και το ίδιο το Ταμείο ότι πρέπει να είναι έξω από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, τον κοινωνικό έλεγχο, το  δημόσιο έλεγχο. Λειτουργεί με αδιαφάνεια, δεν αναρτά στο διαδίκτυο τριμηνιαίες εκθέσεις, αλλάζει τους όρους των διαγωνισμών, διαρρέει εμπιστευτικές πληροφορίες, η διοίκησή του νομιμοποιήθηκε αναδρομικά, σχεδόν όλα τα θέματα του ΤΑΙΠΕΔ περνούν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, δεν υπάρχει απολύτως κανένας κοινοβουλευτικός έλεγχος, δεν υπάρχει πρόσβαση στα πρακτικά του Ταμείου από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και από κάθε άλλο κόμμα κι αυτό είναι πρωτοφανές. Δεν διαχειρίζονται οι κύριοι αυτοί την περιουσία που κληρονόμησαν από τον παππού τους. Διαχειρίζονται τη δημόσια περιουσία και είναι αδιανόητο να ζητώ πρόσβαση στα πρακτικά του Ταμείου και να μου το αρνούνται. Εκπαραθυρώνεται μέλος της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ –νομίζω ότι η κυρία Ζωηρού δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, είχε όμως το θάρρος της γνώμης της κι αυτό της στοίχισε με εκπαραθύρωση. Διότι λέτε ότι δεν μπορεί κάποιος να έχει διαφορετική γνώμη παρά μονάχα να είναι ομόφωνες οι απόψεις που παίρνονται στο Ταμείο για την εκποίηση, τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας.

Και βεβαίως, πέραν από τα ζητήματα αυτά που κατ΄ εμάς αποτελούν ένα νέο εκτροφείο σκανδάλων –δεν θέλω να αναφερθώ στους παχυλούς μισθούς, δεν είναι εκεί η ουσία. Μην κοιτάμε το δέντρο και χάσουμε το δάσος. Θέλω να σας μιλήσω πολύ συγκεκριμένα. Στον πίνακα των αποκρατικοποιήσεων του προγράμματος 2013-2016, Εφημερίδα της Κυβέρνησης, δεύτερο Μεσοπρόθεσμο, έχετε προβλέψει για το 2013 15 οργανισμούς και ακίνητα τους οποίους αποτιμάτε σε 2 δις 557 εκατ. ευρώ. Και προφανώς κ. υπουργέ, για να έχετε κάνει μια τόσο συγκεκριμένη αποτίμηση, δεν πρόκειται για εκτίμηση. Αν ήταν μια πρόχειρη εκτίμηση, θα λέγατε 2,5 δις. Λέτε 2.557. 

Και σας ερωτώ. Μέσα από ποιες διαδικασίες, μέσα από ποιες μελέτες έγινε αυτή η αποτίμηση. Διότι αυτή η αποτίμηση υποκοστολογεί κατάφωρα τη δημόσια περιουσία και κλέβει πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία και αξίες από τον ελληνικό λαό.  Και θα σας πω γιατί. Διότι μέσα σ΄ αυτούς τους 15 οργανισμούς και ακίνητα βρίσκεται η ΔΕΠΑ, η ΔΕΣΦΑ, ο ΟΠΑΠ και το 33% των μετοχών αλλά και τα παιγνιομηχανήματα χωριστά, βρίσκεται ο Αστέρας Βουλιαγμένης. Με βάση τα ως τώρα γνωρίζουμε, μονάχα η χρηματιστηριακή αξία, όχι των παιγνιομηχανημάτων, του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ είναι στα 800 περίπου εκατομμύρια ευρώ, η  ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ προσφάτως, στην πρώτη ενδεικτική προσφορά, υπήρξε προσφορά που άγγιξε τα 1,9, ο Αστέρας αποτιμάται 1 δις. Μόνο αυτά δηλαδή κοντά στα 4 δις. Μόνο τα 4 από τα 15 που έχετε εδώ κοντά στα 4 δις. Ενώ εσείς τα έχετε αποτιμήσει και τα 15    στα 2,557 δις.

Τι ακριβώς κάνετε; Τι ακριβώς κάνουν οι κύριοι του Ταμείου και δεν μας δίνουν και τη δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση στην εκτίμηση της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου που πάτε να την ξεπουλήσετε όπως-όπως και όσο-όσο;

Και πείτε μου κάτι τελευταίο σας παρακαλώ.  Αρχικά εδώ, στο δεύτερο μεσοπρόθεσμο έχετε χωριστά τα παιγνιομηχανήματα, χωριστά το 33% των μετοχών προς διαδικασία πώλησης.  Σήμερα τα κάνετε και τα δύο πακέτο μαζί με τα Κρατικά Λαχεία.  Τρία σε ένα, για να τα πουλήσετε όσο-όσο. Είναι προφανές, ο καθένας που μπορεί να γνωρίζει καταλαβαίνει ότι, αν τα πηγαίνατε χωριστά, θα είχε πολύ μεγαλύτερη αξία το καθένα απ΄ αυτά. Μόνο τα παιγνιομηχανήματα θα μπορούσαν να αποφέρουν πολύ περισσότερα έσοδα στο ελληνικό δημόσιο. Τα πάτε όλα μαζί. Επιχειρήσατε πριν από μια βδομάδα να εκποιήσετε τα Κρατικά Λαχεία έναντι ενός ευτελούς τιμήματος στον ΟΠΑΠ. 80, αν δεν κάνω λάθος, ήταν τα κέρδη των Κρατικών Λαχείων για το ελληνικό δημόσιο την προ-προηγούμενη χρονιά. Κι εσείς ξεπουλήσατε 190 εκατ. –χαρίσατε δηλαδή, δεν πουλήσατε, διότι δεν τη λέω εγώ τη λέξη «χαρίσατε». Την είχε πει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, όταν ήταν αντιπολίτευση, ότι, όταν ένας δημόσιος οργανισμός ξεπουλιέται 2, 2, 5,  3 φορές στην αξία του χαρίζεται, δεν ξεπουλιέται.

Και σας ερωτώ λοιπόν.  Πρώτον,  Γιατί τα πηγαίνατε αρχικά χωριστά και τώρα τα έχετε κάνει πακέτο, ΟΠΑΠ, μετοχές και ΟΠΑΠ βιντεομηχανήματα, βιντεολόττο και κρατικά λαχεία. Και, δεύτερον, και σημαντικότερο, ποιος έβαλε την υπογραφή του σ΄ αυτή την αποτίμηση, την καταφανώς και προφανέστατα υποεκτιμημένη αποτίμηση που συνιστά  κούρεμα της αξίας της δημόσιας περιουσίας των Ελλήνων πολιτών. Και όχι απλά κούρεμα, αλλά εδώ μιλάμε για πρωτοφανή υποεκτίμηση της τάξης, αν βάλουμε συνολικά από την αρχική εκτίμηση τα 285 δις της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, στα 9 δις έχουμε πάει στα 300% κούρεμα. Αν λάβουμε υπόψη τις τρέχουσες χρηματιστηριακές αξίες και τις τιμές της αγοράς έχουμε ένα κούρεμα που είναι πάνω από το   60%.

Κι επειδή έτσι όπως πάνε τα πράγματα, και με τα κουρέματα γενικώς δεν μας βλέπω καλά, είσαστε ειδικοί στα κουρέματα –το κούρεμα της Κύπρου κι εσείς συναινέσατε σ΄αυτό..- θέλουμε μια απάντηση για το κούρεμα της αξίας της δημόσιας περιουσίας και πρέπει να είναι μια απάντηση συγκροτημένη και συγκεκριμένη κ. υπουργέ». 

Δευτερολογία

«Έχετε καταλάβει ότι έχετε βυθίσει στη δυστυχία και στη φτώχεια τα 2/3 του ελληνικού λαού; Έχετε καταλάβει ότι έχετε φτάσει την ανεργία στο 30% και ότι υπάρχουν μαθητές που πάνε στα σχολεία πεινασμένοι, είδατε το χτεσινό πρωτοσέλιδο της Herald Tribune, ή διαβάζετε μονάχα τις συστημικές διαπλεκόμενες εφημερίδες που σας αποθεώνουν; 

Στην Ελλάδα εξαπλώνεται η πείνα, σκηνές κατοχής λέει ο διεθνής τύπος, τα παιδιά πηγαίνουν στα σχολεία πεινασμένα και εσείς ασχολείστε εδώ με το αν ξεπουλήσετε τη δημόσια περιουσία λίγο παραπάνω ή παρακάτω; Την ξεπουλάτε αυτό κάνετε. Και θα ήθελα απαντήσεις συγκεκριμένες όχι λόγια του αέρα. 

Σας ρώτησα γιατί δεν μας δίνετε τη δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση στα πρακτικά, γιατί δεν μου απαντάτε; Που έχετε ξαναδεί να μην έχει η Αξιωματική Αντιπολίτευση πρόσβαση στα πρακτικά ενός οργανισμού που έχει την ευθύνη όλης της κρατικής περιουσίας; 

Δεύτερο ερώτημα: ξέρετε εσείς πουθενά, - είστε καθηγητής – οικονομολόγος-  κράτος σε όλη την Ευρώπη που να μην έχει δημόσια περιουσία; Αυτό θα γίνει αν την εκποιήσετε όλη, και εν πάση περιπτώσει αυτό θα μας βγάλει από την κρίση; Θα μας δώσει την δυνατότητα να ξεχρεώσουμε; Όταν η αποτίμηση που κάνετε δεν ούτε το 2% του χρέους μας και όταν δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος στον κόσμο που δεν καταλαβαίνει ότι χωρίς κούρεμα χρέους και όχι δημόσιας περιουσίας δεν θα βγούμε από την κρίση. 

Με εγκαλείτε, παίζετε με τις λέξεις, αυτό μόνο ξέρετε να κάνετε, αφού δεν έχετε αντικείμενο πολιτικής παίζετε με τις λέξεις. Διότι το μόνο ουσιαστικό που ξέρετε να βάζετε δίπλα από τη λέξη Μνημόνιο είναι η λέξη εφαρμογή. Και ακόμη χειρότερα η υπακοή σε ότι σας ζητήσουν. 

Γιατί δεν μου απαντάτε γιατί τον ΟΠΑΠ αρχικά τον πηγαίνατε χωριστά και τώρα πάτε τρία σε ένα; Γιατί δεν μου απαντάτε; 

Και τι σημαίνει αυτό στην αξία εκποίησης του ΟΠΑΠ;  Λένε πολλοί, ότι τον ΟΠΑΠ τον πουλάτε γιατί λέει είναι στοιχείο διαφθοράς, και είναι αλήθεια αυτό. Διότι οι κυβερνήσεις και η δική σας τώρα έχει κορβανά από τον οποίο λαδώνει, δίνει δεξιά και αριστερά χρήματα, σε δημοσιογράφους σε οργανισμούς σε ομάδες. Αλήθεια είναι αυτό. Πρέπει να τον πουλήσουμε λοιπόν για να λαδώνει ο νέος ιδιοκτήτης

Ας φτιάξουμε ένα ταμείο Κοινωνικής αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας ώστε αυτά τα χρήματα που δίνετε σε χορηγίες δεξιά και αριστερά να τα δίνουμε για να μην πεινάνε τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο.  Που έχουν άνεργους και τους δύο γονείς και έχουν πέντε και έξι μήνες να πληρωθούν. Τετρακόσιες χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν ούτε ένα εισόδημα. 

Ας βάλουμε τις μετοχές του ΟΠΑΠ που είναι κερδοφόρες στα Ασφαλιστικά Ταμεία που καταρρέουν, που δανειστήκατε για να δώσετε τις συντάξεις του Απριλίου. 

Και δώστε μου συγκεκριμένη απάντηση. Ο πίνακας που σας παρέθεσα είναι δεκαπέντε αποκρατικοποιήσεις οργανισμοί και ακίνητα, με εκτίμηση 2,557 δις. Ποιος την έκανε, ποιος βάζει την υπογραφή του; Βάσει ποιάς μελέτης αυτή η σκανδαλώδης υποεκτίμηση της δημόσιας περιουσίας. 

Αν νομίζετε ότι θα έχει ασυλία και η κυβέρνησή σας και η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ κάνετε λάθος. Εκεί να δείτε αν θα παίζουμε με τις λέξεις, δεν θα υπάρξει αναστολή, ακύρωση της ασυλίας θα υπάρξει και για σας και για αυτούς που έχουν βάλει την υπογραφή τους ξεπουλώντας τη δημόσια περιουσία και δεν μας δίνουν πρόσβαση στα πρακτικά. 

Σας ερωτώ λοιπόν, 2,557 δις όταν μόνο τα τέσσερα που σας είπα, ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και Αστέρας Βουλιαγμένης είναι κοντά στα τέσσερα δις. Πως βγαίνει 2,557 δις για δεκαπέντε ακίνητα και οργανισμούς. 

Παραμύθι πρώτο: ότι με τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα θα έχουμε έσοδα, φυσικά και δεν θα έχουμε έσοδα αφού ότι θα πάρουμε θα πάει κατευθείαν στον κουμπαρά που θα φτιάξετε προς εξυπηρέτηση των δανειστών. 

Παραμύθι δεύτερο: θα καταπολεμηθεί η διαφάνεια και η διαφθορά. Εκτροφείο  σκανδάλων είναι το ΤΑΙΠΕΔ. 

Παραμύθι τρίτο: έτσι γίνεται σε όλο τον κόσμο, πείτε μου μια χώρα που δεν έχει δημόσια περιουσία, μέχρι και σε κάποια σκληρά νεοφιλελεύθερα μοντέλα όπως αυτό της Θάτσερ που ιδιωτικοποίησαν οργανισμούς, έχει αποτύχει αυτό το μοντέλο. Στο Παρίσι που ιδιωτικοποίησαν το νερό το παίρνουν πίσω γιατί είναι κίνδυνος για τη δημόσια υγεία αυτή η εξέλιξη. 

Και εν πάση περιπτώσει η χώρα μας δεν θα βρίσκεται μπροστά σε μια ανθρωπιστική κρίση αλλά θα έχουμε και φαινόμενα ενεργειακής φτώχειας, διότι τα τιμολόγια στο νερό και στο ρεύμα θα εκτιναχθούν. Θα έχουμε ανθρώπους που δεν θα έχουν μισθό και θα πηγαίνουν στα συσσίτια της Εκκλησίας και δεν θα έχουν και ρεύμα στο σπίτι τους. Και εσείς εδώ έρχεστε και μου λέτε ότι απευθυνόμαστε σε κατώτερα ένστικτα. Ντροπής σας κύριε Υπουργέ. 

Μας λέτε ότι δεν κάνουμε προτάσεις. Σας κατέθεσα ήδη δύο προτάσεις. Δύο εναλλακτικές, να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση, τα κέρδη αυτών των οργανισμών αντί να τα δώσουμε σε ιδιώτες κοψοχρονιά να τα δώσουμε για να σώσουμε ασφαλιστικά ταμεία και να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση. Όμως θέλω να σας πω το εξής: αντιγράφω στην επίσημη ιστοσελίδα του Ταμείου. Στόχος του νόμου ήταν θέσει τη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων εκτός πολιτικού παρεμβατισμού και να αναπτύξει σε ένα απόλυτο επαγγελματικό πλαίσιο. Τι εννοείτε; Τι εννοείτε εκτός πολιτικού παρεμβατισμού; Εκτός κοινοβουλευτικού ελέγχου; Σημαίνει εκτός λαϊκού ελέγχου; Σημαίνει εκτός δημοκρατίας ; Σημαίνει, δηλαδή, ένα καθεστώς όχι απλώς αδιαφάνειας  αλλά εκχώρησης  της δημόσιας περιουσίας χωρίς να δίνουμε λογαριασμό σε κανένα; Καταργείτε τη δημοκρατία σε αυτόν τον τόπο. 

Δεν κάνετε κύριε υπουργέ ούτε για διαχειριστές, ούτε για επιστάτες, ούτε για φύλακες της δημόσιας περιουσίας. Ένα θέλω να σας πω εμείς δεν θα επιτρέψουμε να συρρικνώσετε τη δημοκρατία, να ξεπουλήσετε το δημόσιο πλούτο  και να μετατρέψετε την Ελλάδα σε μια απέραντη Μανωλάδα. Σε μια ειδική οικονομική ζώνη εργαζόμενων φτωχών και σκλάβων οι οποίοι θα πληρώνονται με 300 ευρώ και θα είναι ευχαριστημένοι διότι το 1/3 θα είναι άνεργοι, δεν θα σας το επιτρέψουμε αυτό». 

Τριτολογία: 

«Σας ρώτησα κάτι συγκεκριμένο κύριε Υπουργέ, και εσείς απαντάτε με γραμμένη ομιλία. Σας ρωτάω πως έγινε αυτή τη αποτίμηση; Ας αφήσουμε τα λογύδρια.  2,557 δις, εκτίμηση που έχει μέσα δεκαπέντε οργανισμούς και ακίνητα και μόνο οι 4 οργανισμοί γνωρίζουμε ότι αποτιμούνται 4 δις. Ποιος την έκανε αυτήν την αποτίμηση; Μπορείτε να μου δώσετε μια εικόνα; Δεν απαντάτε.

Δηλαδή τα προσδοκώμενα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις φέτος είναι  η υποεκτίμηση των προσδοκώμενων εσόδων, είναι 60 φορές παρακάτω από την χρηματιστηριακή αξία του ΟΠΑΠ, από την προσφορά που έγινε για την ΔΕΠΑ και την ΔΕΣΦΑ και από την αποτίμηση αντικειμενικών εκτιμητών του ΑΣΤΕΡΑ. Ε, μετά από αυτό κύριε υπουργέ αν δεν έχετε την ευθιξία να εγκαλέσετε αυτούς που έκαναν αυτήν την αποτίμηση και να διορθώστε αυτό το τραγικό λάθος σε βάρος του ελληνικού λαού, τότε τι να σας πω». 

**************************************************************

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον κ. Πρωθυπουργό

Θέμα: Για το ΤΑΙΠΕΔ και την ηγεσία του, δεν ισχύουν το Σύνταγμα και οι νόμοι;

«Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, πέραν του ότι αποτελεί φορέα υλοποίησης του πιο ακραίου προγράμματος ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, από τη μέρα της ίδρυσης του λειτουργεί με αδιαφανείς διαδικασίες, παρακάμπτοντας ακόμη και τον ίδιο τον ιδρυτικό νόμο και το καταστατικό του. Ο αρχικός στόχος δημιουργίας του ήταν η συγκέντρωση χρημάτων για την αποπληρωμή του Δημόσιου Χρέους, που πλέον όμως πανθομολογείται ότι δεν είναι βιώσιμο και ούτε πρόκειται να γίνει χωρίς γενναίο κούρεμα, ανεξαρτήτως της εκποίησης δημόσιας περιουσίας. Η δε αποτίμηση της οποίας δεν έχει καμία σχέση με τα αρχικώς εκτιμημένα μεγέθη, αφού σύμφωνα με την αποτίμηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων 2013-2016 είναι μόλις 9,6 δισ. ευρώ, τη στιγμή που το αρχικό πρόγραμμα του πρώτου μνημονίου υπολόγιζε την είσπραξη 50 δις, ενώ πριν το 2010 η περιουσία αυτή αποτιμούνταν σε τουλάχιστον 285 δισ.

Πέραν όμως του ευλόγου ερωτήματος που προκύπτει για το αν αξίζει τον κόπο να απολέσουμε στρατηγικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις για ένα ασήμαντο εν σχέσει με το σύνολο του δημόσιου χρέους αντίτιμο, από τη μέχρι τώρα λειτουργία του ταμείου προκύπτει σειρά παραβιάσεων του Συντάγματος και των νόμων. Ο διορισμός του –υπόδικου πλέον– κ. Αθανασόπουλου με παράνομο τρόπο, αποτελεί πρωτοφανή παράκαμψη του Συντάγματος. Η παράλειψη του Δ.Σ να αναρτά στο διαδίκτυο τις τριμηνιαίες εκθέσεις που κατά νόμο υποχρεούται, η αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών των υπό πώληση δημοσίων επιχειρήσεων αλλά και η αλλαγή των όρων του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ, αφού είχαν ανοίξει οι φάκελοι των ενδεικτικών προσφορών, αποτελούν προφανείς και σκόπιμες παραβάσεις της νόμιμης διαδικασίας. Η άρνηση να έχουν πρόσβαση τα κόμματα της βουλής στα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ του Ταμείου, αλλά και η εκπαραθύρωση μέλους του ΔΣ επειδή διαφωνούσε με τις αποφάσεις και είχε την αξίωση η διαφωνία να καταγράφεται στα πρακτικά, αποτελεί πρωτοφανή μεθόδευση. 

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός

1. Με ποια μέθοδο έγινε η αποτίμηση της δημόσιας περιουσίας σε μόλις 9,4 δις ευρώ; Με δεδομένο πλέον το γεγονός ότι η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν θα αποφέρει σημαντικά οφέλη και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να συμβάλει στην αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, επιμένει στην εκχώρηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας σε επιχειρηματικά συμφέροντα;

2. Προτίθεται να συνεχίσει να καλύπτει την έκνομη λειτουργία της διοίκησης του Ταμείου;»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)