to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τα πολιτικά όρια του Κυριάκου Μητσοτάκη

Εκτός μηχανισμού και γραφείων Καραμανλικοί και Σαμαρικοί


Οι γραμμές είναι ορατές, τα στρατόπεδα είναι πλέον αποσαφηνισμένα. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εκπροσωπεί μία μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων, δεν είναι όμως ένα ενιαίο κόμμα και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από την δράση και τις κινήσεις των στελεχών της.

«Έχουμε μία πολύ καλή προσωπική σχέση με τους πρώην πρωθυπουργούς. Σέβομαι απόλυτα την άποψή τους. Την καταθέτουν πάντα σε εμένα, κατ' ιδίαν, και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Από εκεί και πέρα εγώ είμαι πρόεδρος και εγώ αναλαμβάνω τις ευθύνες των αποφάσεων», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την Παρασκευή το μεσημέρι, λίγο μετά την συνάντηση του με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Κώστα Καραμανλή. Η συνάντηση που ερμηνεύτηκε ως συμφωνία για «μη πόλεμο» μεταξύ των δύο ανδρών, έγινε μετά τις έντονες φήμες που κυκλοφορούν όλο το καλοκαίρι και θέλουν τους ανθρώπους του πρώην προέδρου του κόμματος να παίρνουν απόσταση από τον σημερινό αρχηγό τους, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την δυσαρέσκεια τους για την πολιτική που δείχνει ότι θέλει να ακολουθήσει. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά των Γιάννη Μιχελάκη και Νικήτα Κακλαμάνη οι οποίοι έχουν πάρει σαφείς αποστάσεις από την λογική της προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Ειδικά ο πρώτος στις δηλώσεις του δείχνει ότι δεν εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του.

Στο άλλο στρατόπεδο, αυτό των ονομαζόμενων «Σαμαρικών», είναι εμφανής η δυσαρέσκεια που υπάρχει από την απομάκρυνση ανθρώπων του Αντώνη Σαμαρά από τα γραφεία του κόμματος, με πρόφαση την πρόσφατη μετακόμιση από την Συγγρού στην Πειραιώς. Δεν είναι μόνο οι δεκάδες υπάλληλοι, ορισμένοι μιλάνε για πάνω από εκατό, που απολύθηκαν οι περισσότεροι των οποίων λαμβάνουν τους καθυστερούμενους μισθούς, τις αποζημιώσεις και τις υπερωρίες τους σε μικρές μηνιαίες δόσεις. Είναι και πρώην στελέχη του κόμματος τα οποία για να μπουν πλέον στα νέα γραφεία θα πρέπει να δηλώσουν σε φύλακες ή άλλο προσωπικό, το οποίο ευγενώς έχουν αποσπάσει από τις επιχειρήσεις τους επιχειρηματίες-φίλοι του κόμματος, ποιόν θέλουν να συναντήσουν κι αν έχουν ραντεβού μαζί του.

Ανεβαίνει ο πήχυς

Βλέποντας ότι τόσο οι «Καραμανλικοί» όσο και οι «Σαμαρικοί» ανεβάζουν συνεχώς τον πήχυ των απαιτήσεων τους, ως προς τις δυνατότητες της ΝΔ, με βασικό στόχο να φθείρουν τον ίδιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να χτίσει τον δικό του κομματικό –και όχι πλέον οικογενειακό- μηχανισμό. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει είναι μεγάλες και αυτό φαίνεται από την ανεπάρκεια των ανθρώπων που τον πλαισιώνουν. Η αλλαγή σε πρόσωπα της κοινοβουλευτικής ομάδας θα ήταν μια κάποια λύση αλλά γι’ αυτό ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει τίποτα απολύτως.

Ένα ζήτημα που δείχνει να αγνοεί ο αρχηγός της Ν.Δ. είναι ότι η κατάσταση της χώρας δεν είναι πλέον αυτή που ήταν πριν από 1-2 χρόνια και ένα κόμμα σαν τη Νέα Δημοκρατία που ονειρεύεται, δεν το χρειάζεται κανένας άλλος πέραν των ανθρώπων τα συμφέροντα των οποίων εξυπηρετεί. Χρονικά βρισκόμαστε μερικούς μήνες πριν τις εκλογές στη Γερμανία και με ανοικτά τα θέματα του Brexit, του ακροδεξιού προέδρου στην Αυστρία, του Πέπε Γκρίλο να περιμένει να γίνει πρωθυπουργός στην Ιταλία, με την πολιτική αβεβαιότητα στην Ισπανία, κανένας στις Βρυξέλλες δεν διανοείται όχι να εκφράσει αλλά ούτε καν να σκεφθεί αυτό που λεγόταν πέρυσι: «θα σας γδάρουμε και θα κουνάμε το τομάρι σας στους Ποδέμος».

Σήμερα το ελληνικό ζήτημα πρέπει να κλείσει, και μάλιστα γρήγορα, και αυτή η κατάσταση καθιστά τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης καλύτερη απ΄ ότι παλαιότερα. Απ’ αυτή την άποψη, μία σώφρων και πολιτικά στιβαρή αντιπολίτευση θα βοηθούσε αντικειμενικά τη χώρα. Αυτό είναι σήμερα το όριο και για τον Κυριάκου Μητσοτάκη και το ζητούμενο απ’ αυτόν είναι να το πετύχει. Για να το καταφέρει όμως δεν αρκεί να τονίζει τη λέξη «εγώ» όταν μιλάει αλλά να γίνει πιο πολιτικός απ’ όσο διεκπεραιωτής δείχνει σήμερα.

Προεκλογική συνέντευξη

Σε μία έκτακτη εκπομπή την Πέμπτη το βράδυ ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ μετέδωσε μαγνητοσκοπημένη και καλομονταρισμένη συνέντευξη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Όσοι παρακολούθησαν την εκπομπή διαπίστωσαν ότι τόσο το ύφος όσο και το περιεχόμενο των ερωτήσεων του δημοσιογράφου του σταθμού, και διευθυντή της εφημερίδας «Η Καθημερινή», Αλέξη Παπαχελά, δεν απευθυνόταν στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο ενός υπερχρεωμένου κόμματος που βρίσκεται σε ιδεολογική και οργανωτική κρίση αλλά σε ένα εν δυνάμει πρωθυπουργό, όσο κι αν αυτό δεν επιβεβαιώνεται ούτε καν από πρόσφατη δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του σταθμού στον οποίο εργάζεται. Ένα άλλο μεμπτό σημείο, του ενός εκ των δύο πόλων της συνέντευξης, είναι ότι άφησε να περάσουν χαρακτηρισμοί ή σχόλια τα οποία δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα και δεν επανέφερε τον συνομιλητή του όπως, δεοντολογικά, ήταν υποχρεωμένος να κάνει. Παράδειγμα η αναφορά Μητσοτάκη σε «πολιτευτές στελέχη νοσοκομείων...» κάτι που είναι γνωστό στους πάντες ότι πλέον δεν ισχύει.

Ορισμένα χαρακτηριστικά σημεία της συνέντευξης που δίνουν το σημερινό στίγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη -ο οποίος χρησιμοποίησε ακόμα και φράσεις που ίσως να μην γνωρίζει το πλήρες νόημα τους όπως «κρατικοδίαιτος καπιταλισμός- είναι η αναφορά σε μείωση του ΕΜΦΙΑ κατά 30% συμπληρώνοντας αυτή την απώλεια του δημοσίου από άλλους πόρους. «Πιστεύετε πραγματικά ότι σήμερα δεν μπορούν να βρεθούν από εξοικονόμηση δαπανών 700 με 800 εκατομμύρια;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, διευκρινίζοντας ότι εξοικονόμηση «σημαίνει καλύτερη τήρηση των προϋπολογισμών, σημαίνει αποτελεσματικότερη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, σημαίνει εξορθολογισμός, παραδείγματος χάριν, στις δαπάνες, στην υγεία, στην παιδεία». Λίγες ώρες νωρίτερα, βέβαια, ο Νίκος Δένδιας είχε δηλώσει δημόσια ότι «όταν η ΝΔ επανέλθει στην κυβέρνηση θα τους επιστρέψει τα 246 εκατ. που κατέβαλαν για τις τηλεοπτικές άδειες». Επίσημα η ΝΔ πήρε απόσταση από τη δήλωση αυτή αλλά τα μήνυμα είχε ήδη σταλεί στους ανθρώπους, τα συμφέροντα των οποίων υποστηρίζει το κόμμα.

Κατά τη συνέντευξη, η αναφορά στο επίκαιρο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών έγινε μάλλον για την τιμή των όπλων καθώς έγκυρη πηγή ανέφερε στην «Ε» ότι έχει συμφωνηθεί από όλες τις εσωκομματικές πλευρές να υποβαθμιστεί το θέμα το οποίο ούτως ή άλλως μόνο φθείρει την συντηρητική παράταξη στα μάτια των ψηφοφόρων στους οποίους λέει ότι απευθύνεται. Ίσως γι΄ αυτό τον λόγο η ΝΔ δεν είχε αντιδράσει με κανένα τρόπο, έως το απόγευμα της Παρασκευής τουλάχιστον, στην προγραμματισμένη για χθες, Σάββατο, ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ, απεργία των δημοσιογράφων και τεχνικών που εργάζονται σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

Αυτό όμως που σηματοδοτεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η πλήρης ταύτιση του με τους δανειστές και τη λογική τους. Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις, κυρίως για τα εργασιακά, και βλέποντας ότι η κυβέρνηση είναι κοντά στην επίτευξη ορισμένων στόχων υπέρ των εργαζομένων, δηλώνει ότι «οι διαδικασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο» ενώ παράλληλα τονίζει ότι «η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στην μικροφοροδιαφυγή» τη στιγμή που ο ίδιος όχι μόνο κλείνει το μάτι αλλά δηλώνει ότι η φοροαπαλλαγή είναι η μόνη λύση για μεγάλες επενδύσεις. Ίσως «η θέα που έχει το νέο γραφείο του προς τις Δυτικές συνοικίες» όπως είπε στη συνέντευξη, διακόπτεται από τις μεγάλες αποθήκες που βρίσκονται στου Ρέντη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)