to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:29 | 06.01.2016

Πολιτική

Τα πάντα για τη μάχη στο Ασφαλιστικό - Διαψεύδει με στοιχεία τα περί μειώσεων η κυβέρνηση

Οι συντάξεις με την προτεινόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα είναι αισθητά μεγαλύτερες σε κάποιες κατηγορίες σε σχέση με τον νόμο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η κυβέρνηση - Πρωτοφανής προσπάθεια διαστρέβλωσης του σχεδίου του ασφαλιστικού καταγγέλλει η Ρ. Σβίγκου - «Δεν συζητάμε νέα, δωδέκατη περικοπή των συντάξεων. Όχι μόνον δεν λύνεται έτσι η βιωσιμότητα του συστήματος, αλλά από κάθε παρόμοια μείωση επιβαρύνεται υφεσιακά η οικονομία» επισημαίνει ο Γ. Κατρούγκαλος λίγο πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση


Με την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό στα χέρια των θεσμών και την σύγκρουση με την αντιπολίτευση σε εξέλιξη, Γ.Κατρούγκαλος και Ευκλ.Τσακαλώτος «ετοιμάζουν βαλίτσες» προκειμένου να έχουν συνομιλίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους αναζητώντας επιπλέον υποστήριξη (διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα του «μαραθωνίου» επαφών του υπουργού Οικονομικών). Τα ταξίδια είναι προγραμματισμένα την επόμενη εβδομάδα και ενώ ήδη η μελέτη της πρότασης από τους θεσμούς είναι σε εξέλιξη και σε «ανοιχτή γραμμή» με την ελληνική κυβέρνηση, πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου των κρίσιμων συναντήσεων, ακολουθεί το Eurogroup της 14ης Ιανουαρίου, όπου και αναμένεται το πολιτικό στίγμα των δανειστών επί του σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων θα έχει την σήμερα, Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης ΤσίπραςΣυγκεκριμένα, θα συναντηθεί με τις ηγεσίες του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, του ΣΕΤΕ και της ΕΣΕΕ εν όψει της προώθησης στη Βουλή της μεταρρύθμισης για το ασφαλιστικό. Θα ζητηθούν οι απόψεις των εργοδοτικών φορέων για το ασφαλιστικό και το ζήτημα των εργοδοτικών εισφορών.

«Αυτή τη στιγμή  η κυβέρνηση στην Ευρώπη για να διασωθούν οι συντάξεις και να προστατευτούν τόσο οι κύριες όσο και οι επικουρικές συντάξεις και μέσα από την πρότασή μας για αύξηση των εισφορών» τονίζει σε συνέντευξή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Σε αυτόν τον αγώνα θα έπρεπε τουλάχιστον η αντιπολίτευση, εάν εννοεί αυτά που λέει και αν πραγματικά αντιλαμβανόταν και την κρισιμότητα των στιγμών αλλά και τις δικές της ευθύνες ως προς την εκτόξευση της ανεργίας το προηγούμενο διάστημα και ως προς τις μνημονιακές πολιτικές, αλλά και ως προς το πώς χειρίστηκε τα ασφαλιστικά ταμεία αυτά καθεαυτά. Θα έπρεπε η αντιπολίτευση τουλάχιστον να συνταχτεί σε ένα εθνικό μέτωπο υπεράσπισης των συντάξεων. Αντί αυτού, βλέπουμε να μην κατατίθεται καμία πρόταση, να αρνούνται και την αύξηση των εισφορών, αλλά να παίζουν κι αυτοί στο ίδιο παιχνίδι παραπληροφόρησης».  

Κύρια αγκάθια της διαπραγμάτευσης αναμένεται να είναι τα ποσοστά αναπλήρωσης και η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ώστε να προστατευτούν οι επικουρικές συντάξεις.  «Ξεκινάμε με στόχο ούτε οι επικουρικές να μειωθούν και θα δώσουμε σκληρή μάχη για να το πετύχουμε. Απλώς αυτό θα είναι ένα από τα σημεία της σκληρής διαπραγμάτευσης που βρίσκεται μπροστά μας» τονίζει λίγο πριν τη διαπραγμάτευση ο Γ. Κατρούγκαλος.  Από το Μέγαρο Μαξίμου, εξάλλου, σε απάντηση των επιθέσεων από αντιπολίτευση και άλλες πλευρές, δόθηκαν αναλυτικά στοιχεία τεκμηρίωσης των προβλέψεων της πρότασης για το ασφαλιστικό, προκειμένου να διαψευστούν τα σενάρια περί μείωσης συντάξεων κατά 20-30%

 

Επιπρόσθετα σημειώνεται από κυβερνητικές πηγές ότι όσα προέβλεπε ο νόμος 3863/2010 ποτέ δεν εφαρμόστηκαν καθώς οι ίδιες οι κυβερνήσεις που τον ψήφισαν προέβησαν σε 12 διαδοχικές μειώσεις των συντάξεων. Επίσης, όταν συντάχθηκε ο ν. 3863/2010 το ΑΕΠ ανερχόταν σε 227 δισ. ευρώ ενώ το 2014 σε 178 δισ. ευρώ. Επομένως η βασική σύνταξη που προέβλεπε αυτός ο νόμος σήμερα δεν θα ήταν 360 ευρώ αλλά 343 ευρώ.  Τέλος, η εφαρμογή του ν. 3863/2010 σήμερα θα απαιτούσε νέα οριζόντια περικοπή συντάξεων, ενώ δεν θα διασφάλιζε στο παραμικρό τη βιωσιμότητα του συστήματος. 

Σκόπιμη διαστροφή της πραγματικότητας τα περί μειώσεων στις νέες κύριες συντάξεις, τονίζει ο υπουργός Εργασίας σε συνέντευξή του στην Αυγή.  Όπως επισημαίνει:

«Σε σχέση με τον νόμο 3863/2010, όπως διαμορφώθηκε με τις περικοπές, η δική μας πρόταση δίνει υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, καλύτερη σύνταξη, δηλαδή, στους χαμηλόμισθους (κάτω από 1500 Ευρώ) και όσους έχουν λιγότερα χρόνια ασφάλισης (20 και κάτω) . Σε όλους τους άλλους δίνει περίπου τα ίδια. Για παράδειγμα, για κάποιον που είχε 800  Ευρώ μισθό και μόνο  15 χρόνια ασφάλιση  η δική μας πρόταση δίνει σύνταξη 480 Ευρώ έναντι 456 του ν. 3863/2010, για κάποιον που είχε 1000 Ευρώ 504 αντί για 480. Για ένα μισθό 2000 Ευρώ και 35 χρόνια ασφάλιση η δική μας πρόταση δίνει 1134 Ευρώ έναντι 1135 του ν. 3863/2010.  (Ξανά, μιλάμε μόνο για την κύρια, στα ποσά αυτά θα προστίθεται και η επικουρική.)  Θυμίζω, επίσης, ότι όταν η οικονομία θα πάρει πάλι μπροστά, το τελικό αποτέλεσμα  θα είναι πολύ καλύτερο, γιατί η Εθνική Σύνταξη θα ακολουθεί την άνοδο του ΑΕΠ». 

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν με άτυπη ενημέρωση (αναλυτικά παρακάτω) τα ψεύδη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που ενώ προέβησαν σε 12 διαδοχικές μειώσεις των χορηγούμενων συντάξεων ισχυρίζονται ότι δήθεν η εφαρμογή του ν. 3863/2010 προστάτευε τους συνταξιούχους περισσότερο από ότι η σημερινή νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης. «Με την μεταρρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση όχι μόνο εξασφαλίζεται η μακροχρόνια βιωσιμότητα του συστήματος αλλά δίνεται και προοπτική αύξησης των συντάξεων μετά το 2018» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Αναλυτικά η τεκμηρίωση για το Ασφαλιστικό:


1.Αμέσως μόλις το σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είδε το φως της δημοσιότητας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έσπευσαν, παραπειστικά και εντελώς προσχηματικά, να ισχυριστούν ότι δήθεν η εφαρμογή του ν. 3863/2010 προστάτευε τους συνταξιούχους περισσότερο από ότι η σημερινή νομοθετική πρόταση της Κυβέρνησης. Καταρχάς τους υπενθυμίζουμε ότι τα όσα προέβλεπε ο ν. 3863/2010 ουδέποτε εφαρμόστηκαν, καθώς τα ίδια αυτά κόμματα, όσο ήταν Κυβέρνηση, προέβησαν σε 12 διαδοχικές μειώσεις των χορηγούμενων συντάξεων. Δεύτερον, ο ν. 3863/2010 όταν συντάχθηκε έλαβε υπόψη τα οικονομικά δεδομένα που ίσχυαν στη χώρα το έτος αυτό, τα οποία ουσιωδώς διαφέρουν από το οικονομικό περιβάλλον που είχε διαμορφωθεί, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε για πρώτη φορά την διακυβέρνηση της χώρας. Χαρακτηριστικά το ΑΕΠ του 2010 –οπότε και ψηφίστηκε ο ν. 3863/2010 από το ΠΑΣΟΚ– ανερχόταν σε 227 δισ. ευρώ, ενώ το ΑΕΠ του 2014 σε 178 δισ. ευρώ. 

2. Η βασική σύνταξη, επομένως, που προέβλεπε ο νόμος αυτός, σήμερα δεν θα ανερχόταν στο ποσό των 360 ευρώ -όπως παραπειστικά ισχυρίζονται τώρα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Διότι πρώτον το ποσό αυτό, όπως ρητά προκύπτει από το κείμενο του νόμου, αφορούσε μόνο το 2010, και όχι τις συντάξεις του 2015 ή των επόμενων ετών. Δεύτερον στο νόμο του 2010 προβλεπόταν ότι το ποσό αυτό θα αναπροσαρμοζόταν ακόμα και αρνητικά, στη βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους με την πρόσθετη πρόβλεψη ότι δεν θα υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Επομένως εάν εφαρμοζόταν ο ν. 3863/2010 σήμερα, το ποσό της Βασικής σύνταξης για το έτος 2014 θα ανερχόταν πλέον στο ποσό των 343 ευρώ και όχι στο ποσό των 384 ευρώ, όπως είναι η πρόταση της κυβέρνησης. 

3. Υπενθυμίζουμε, ακόμη, ότι ο ν. 3863/2010 ρητά προέβλεπε ότι το συνολικό ύψος των δαπανών για τις συντάξεις, προβαλλόμενο έως το έτος 2060, δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει το περιθώριο αύξησης των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, με έτος αναφοράς το 2009. Και αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η εφαρμογή του νόμου αυτού σήμερα θα απαιτούσε νέα οριζόντια περικοπή των κύριων συντάξεων. Επισημαίνουμε, λοιπόν, στους όψιμους προστάτες των συμφερόντων των συνταξιούχων ότι η εφαρμογή του νόμου που συνέταξαν το 2010, σήμερα όχι μόνο θα οδηγούσε σε οριζόντιες μειώσεις των συντάξεων, αλλά δεν θα διασφάλιζε ούτε στο ελάχιστο τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Αντιθέτως, θα διατηρούσε τον πολυκερματισμό τους συστήματος, την άνιση μεταχείριση των ασφαλισμένων και τον άκριτο διαχωρισμό τους ανάλογα με το τυχαίο γεγονός του χρόνου υπαγωγής τους στην ασφάλιση. Θα διατηρούσε τις ευνοϊκές για λίγους ρυθμίσεις του παρελθόντος, εις βάρος του συνόλου του ασφαλιζόμενου πληθυσμού και των συνταξιούχων.

4. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μείωση συντάξεων κατά 20% - 30%. Αυτά τα μεγέθη δεν προκύπτουν από πουθενά. Όσοι τα υποστηρίζουν οφείλουν τουλάχιστον να εξηγήσουν πού «ανακάλυψαν» αυτά τα νούμερα. Για τους σημερινούς συνταξιούχους, μέσω του «εργαλείου» της προσωπικής διαφοράς, δεν θα προκύψει καμία μείωση στις συντάξεις τους. Η πρόταση της κυβέρνησης κάνει σαφές ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους συνταξιοδοτηθούν είναι τέτοια ώστε να προστατεύουν πλήρως τις χαμηλές και μεσαίες συντάξεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρξουν ακόμα και αυξήσεις. Με τη σύνδεση, εξάλλου, της εθνικής σύνταξης με το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ για πρώτη φορά, μετά από την πενταετία ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, υπάρχει ορατή προοπτική αύξησης των συντάξεων μετά το 2018.

5. Στο σύνηθες ερώτημα αν «πληρώνουν οι νέοι τους παλιούς» σημειώνεται ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε συνταξιοδοτική δαπάνη με ποσοστό 17,5% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή στην ΕΕ-28 το ποσοστό αυτό βρίσκεται περίπου στο 11,5%. Είναι φανερό ότι αυτή η κατάσταση, αν αφεθεί ως έχει, θα οδηγήσει σε συνολική κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Με την μεταρρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση όχι μόνο εξασφαλίζεται η μακροχρόνια βιωσιμότητα του συστήματος αλλά δίνεται και προοπτική αύξησης των συντάξεων μετά το 2018. Ακόμα δεν πληρώνουν οι νέοι τους παλιούς αλλά όλη χώρα πληρώνει την εγκληματική διαχείριση του ασφαλιστικού συστήματος από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ: 

  • Την κακοδιαχείριση των αποθεματικών,

  • Το εγκληματικό PSI+ που στοίχισε 13 δισ. ευρώ στα αποθεματικά των ταμείων,

  • Τις πελατειακές σχέσεις,

  • Την εκτόξευση της ανεργίας καθώς και 

  • Την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία που οργίασε στα χρόνια της συγκυβέρνησης  Σαμαρά - Βενιζέλου που στήριζαν με φανατισμό ο κ. Πλακιωτάκης και η κ. Γεννηματά.

6. Έργα και ημέρες ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Η μέση σύνταξη το 2010 ήταν 1.480 ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2015 όταν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ευτυχώς παρέδωσαν την εξουσία, η μέση σύνταξη είχε φτάσει τα 863 ευρώ. Η μεσοσταθμική μείωση έφτασε, δηλαδή, το 41%! Δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε καν τι θα γινόταν αν συνέχιζαν να είναι στην κυβέρνηση. Μερικά παραδείγματα για το πόσο έπεσαν οι συντάξεις από το 2010 στο 2013:

  • Από 2.300 ευρώ σε 1.648 ευρώ [-28%],

  • Από 2.000 ευρώ σε 1.425 ευρώ [-28%],

  • Από 1.500 ευρώ σε 1.288 ευρώ [-14%] και 

  • Από 1.200 ευρώ σε 1.000 ευρώ [-16%].

7. Από την αντιπολίτευση και από έγκριτους, δήθεν, αναλυτές γίνονται αναφορές ότι μετά το μνημόνιο σταματάει η προσωπική διαφορά. Με βάση τις προβολές για την αύξηση του ΑΕΠ μετά το 2018, οι νέες συντάξεις θα εξισωθούν με τις παλιές και άρα θα εκλείψει ο λόγος ύπαρξης της προσωπικής διαφοράς. Ωστόσο αν, παρ’ ελπίδα, δεν συμβεί αυτό, προβλέπεται ότι η προσωπική διαφορά θα διατηρηθεί και μετά το 2018. Οι συντάξεις, πάντως, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, από το 2018 και μετά, με δεδομένη την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, θα ξεκινήσουν και πάλι να αυξάνονται. Καμία τέτοια προοπτική δεν υπήρχε με βάση το παλιό ασφαλιστικό σύστημα που έφτιαξαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Το μόνο το οποίο θα έβλεπαν οι συνταξιούχοι θα ήταν οι περαιτέρω περικοπές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)