to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:04 | 17.09.2014

Πολιτική

Τα κόμματα για τον έναν χρόνο από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Οι ανακοινώσεις που εξέδωσαν τα κόμματα για τον έναν χρόνο από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής


Στο κεντρικό μας θέμα οι αντιφασιστικές διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα της Πέμπτης 18/9

ΣΥΡΙΖΑ: Το «αυγό του φιδιού» συνεχίζει να επωάζεται

...«Η δικαστική δίωξη βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής για τη σειρά εγκλημάτων και δολοφονικών επιθέσεων που η ναζιστική οργάνωση διαπράττει εδώ και δεκαετίες υπήρξε μια θετική εξέλιξη και ταυτόχρονα μια μεγάλη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος. Ωστόσο δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να εφησυχάζουμε. Ιδίως όταν στελέχη της κυβέρνησης έχουν ενσωματώσει στη ρητορεία και την πρακτική τους στοιχεία της ιδεολογικής ατζέντας της Χρυσής Αυγής και όταν διαφαίνεται η πρόθεσή της να υιοθετήσει ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα ρίχνει την εγκληματική οργάνωση στα «μαλακά».

Καλούμε όλους τους φίλους και τις φίλες του ΣΥΡΙΖΑ, όλους τους αντιφασίστες και τις αντιφασίστριες, να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό. Με εργαλείο την αλληλεγγύη χωρίς διακρίσεις, τον πολιτισμό και τις αξίες του αντιφασιστικού κινήματος, να συγκροτήσουν ένα ευρύ και αγωνιστικό μέτωπο αντιπαράθεσης με το πιο σκοταδιστικό τερατούργημα που γέννησε ποτέ η Ιστορία. Καλούμε όλους τους αντιφασίστες και τις αντιφασίστριες, όλα τα μέλη, τους φίλους και τις φίλες του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχουν στην αντιφασιστική πορεία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18/8 στο Κερατσίνι (Παναγή Τσαλδάρη) στις 6μμ.» 

 
 

ΚΚΕ: Τιμάμε τη μνήμη του, δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια στο φασισμό - ναζισμό, ενάντια στο σύστημα που γεννά και θρέφει το φασιστικό τέρας

...«Αποτελεί καθήκον κάθε τίμιου ανθρώπου, ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών, των επιστημόνων, των καλλιτεχνών να συμβάλουν για να ορθωθεί τείχος στο δηλητήριο του φασισμού - ναζισμού. Να αναδείξουν στη νεολαία την ιστορική αλήθεια για το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα εγκλήματα που διέπραξαν οι ναζί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, τις θυσίες που κατέβαλε ο ελληνικός λαός για την ήττα του φασισμού - ναζισμού, την Αντιφασιστική Νίκη, να αντιπαλέψουν σθεναρά την ανιστόρητη εξίσωση του φασισμού με το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Αυτός είναι ο δρόμος για να ηττηθεί οριστικά και τελεσίδικα ο φασισμός και τα κάθε είδους πολιτικά μορφώματά του».  

 
 

ΔΗΜΑΡ: Να χυθεί άπλετο φως στη δράση του νεοναζιστικού μορφώματος και να αποδοθεί Δικαιοσύνη

...«Ένα χρόνο μετά το τραγικό γεγονός, η ρητορική του μίσους, οι ξυλοδαρμοί και οι τραμπουκισμοί επιβεβαιώνουν την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης, ώστε το μήνυμα της μηδενικής ανοχής στις αντιλήψεις της Χρυσής Αυγής να διαχυθεί στην ελληνική κοινωνία. Οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου οφείλουν να αποδεικνύουν καθημερινά την πολιτική βούλησή τους για την αντιμετώπιση της φασιστικής και ρατσιστικής βίας.»

 
 
 

Ανακοινώσεις εξέδωσαν και οι κυβερνητικοί συνέταιροι, ξεχνώντας ότι φέρουν τεράστια ευθύνη για την αποθράσυνση της Χρυσής Αυγής που μέχρι τη δολοφονία Φύσσα είχε το ακαταδίωκτο.  Λησμονούν, επίσης, ότι οι μνημονιακές πολιτικές της εξαθλίωσης, της ταπείνωσης, της εξάλειψης κάθε ίχνους κοινωνικής αλληλεγγύης από τη λειτουργία του κράτους, σε συνδυασμό με τη θεσμική αντιμετώπιση ρατσιστικών φαινομένων (πχ Μανωλάδα, Φαρμακονήσι) έχουν ενισχύσει σημαντικά τη διείσδυση ή την ανοχή των ναζιστικών και φασιστικών ιδεών σε τμήμα της κοινωνίας ενώ η μη εξάρθρωση των ναζιστικών θυλάκων στους κόλπους των Σωμάτων Ασφαλείας βαρύνει την συγκυβέρνηση.

Αναλυτικά:

 
 

Για χρέος των Ελλήνων να αντισταθούν στο νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής κάνει λόγο με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

«Σαν σήμερα πριν από ένα χρόνο η εγκληματική οργάνωση που κρύβεται πίσω από τη Χρυσή Αυγή διέπραξε ένα από τα στυγερότερα εγκλήματά της, δολοφονώντας τον Παύλο Φύσσα. Αποκάλυψε έτσι το πραγματικό πρόσωπό της και η Δικαιοσύνη ανέλαβε την ποινική αντιμετώπισή της» αναφέρει στην ανακοίνωση και υπογραμμίζει: «Οι Έλληνες έχουμε χρέος απέναντι στη Δημοκρατία, την Ιστορία και την Πατρίδα μας να σταθούμε μετωπικά αντίθετοι στο νεοναζιστικό μόρφωμα».

Παράλληλα, από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής το ναζιστικό δηλητήριο συνεχίζει να διαχέεται στην ελληνική κοινωνία. Η ναζιστική ρητορική και πράξη επηρεάζει τη νεολαία μας και δημιουργεί θύτες -θύματα της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας. Η Χρυσή Αυγή θέλει τα παιδιά μας να γίνουν εγκληματίες και δολοφόνοι. Δεν χαρίζουμε κανένα νέο άνθρωπο στους ναζί!

Η ανεξάρτητη δικαιοσύνη, με τη συνολική της έρευνα για τη Χρυσή Αυγή αλλά και την επικειμένη δίκη των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα, στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Η ποινική αντιμετώπιση των εγκλημάτων της Χρυσής Αυγής είναι προτεραιότητα.

Με την ψήφιση του «αντιρατσιστικού» νόμου η ελληνική πολιτεία προσέθεσε ένα ακόμη πολύτιμο εργαλείο για την καταπολέμηση του ρατσισμού και του ναζισμού. 

Το ΠΑΣΟΚ καλεί για ακόμη μια φορά σε  συστράτευση τα κόμματα του συνταγματικού τόξου χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)