to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:30 | 29.06.2015

Πολιτική

Τ. Κορωνάκης: Οι δανειστές έχουν αναλάβει την εκστρατεία του «ναι»

Δεν εμπιστεύονται το εγχώριο πολιτικό προσωπικό του "ναι σε όλα" για να δώσει αυτή τη μάχη και χρησιμοποιούν κάθε μέσο σε μία πρωτοφανή εκστρατεία εκφοβισμού, τονίζει σε συνέντευξή του ο Γραμματέας της ΚΕ, Τ. Κορωνάκης, στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5» και στον Μπ. Αγρολάμπο


            -        Νομίζω ότι πρέπει να σας κατέπληξε και σας ακόμα αυτή η παρέμβαση του Γιούνκερ, νομίζω δεν αφήνει χώρο για καμία αντιπαράθεση μέσα

H ανειλικρίνεια ξεπερνάει κάθε όριο. Το να μιλάει για κοινωνικά δίκαιη πρόταση από την πλευρά των θεσμών την στιγμή που δεν επέτρεπε στην ελληνική κυβέρνηση ούτε μια διαφορετική κατανομή των βαρών παρά τη διάθεση που έδειξε η ελληνική κυβέρνηση για λύση, είναι απίστευτο. Και μάλιστα το να λέει ότι ποτέ η πρόταση των θεσμών δεν περιείχε περικοπές στις συντάξεις την στιγμή που ζητούσαν άμεσο περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ, εφαρμογή πλήρως του μνημονιακού νόμου για το νέο υπολογισμό των συντάξεων, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, κατάργηση των εισφορών υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω.

-        Δεν χρειάζεται να κάνουμε σχόλιο εμείς το λέει ο Peter Spiegel των Financial Times τώρα: <<συγγνώμη αυτό είναι ψέμα>>

Ακριβώς αυτό ήθελα να σας πω. Τη στιγμή που ζητούσαν 1,8 δισ. κι ήταν γνωστό σε όλη τη διαπραγμάτευση, μέσα σε ένα χρόνο απ’ το ασφαλιστικό σύστημα, βγαίνει και τους διαψεύδει ο Peter Spiegel των Financial Times. Αυτή είναι η στάση των εταίρων απέναντι σ’ αυτή τη δημοκρατική διαδικασία που επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση. Κι εδώ θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο από την πλευρά μου, νομίζω ότι οι δυνάμεις των δανειστών δεν εμπιστεύονται το πολιτικό προσωπικό της χώρας για να δώσει αυτή τη μάχη και χρησιμοποιούν κάθε μέσο σε μία πρωτοφανή εκστρατεία εκφοβισμού. Έχουν αναλάβει την εκστρατεία του «ναι», μιας και το «ναι» σε όλα που χρησιμοποιούσαν για πέντε χρόνια οι πολιτικές δυνάμεις των μνημονίων έχει απορριφθεί οριστικά από τον ελληνικό λαό, προσπαθούν να επηρεάσουν ευθέως το αποτέλεσμα μιας δημοκρατικής διαδικασίας. Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός και η ελληνική κοινωνία γνωρίζει πολύ καλά, πρέπει να συζητήσουμε πολύ ανοιχτά τι σημαίνει το «ναι».

-        …και τι σημαίνει το όχι

Ακριβώς. Το «ναι» σ’ αυτή την πρόταση σημαίνει βάρη για όλες τις κοινωνικές κατηγορίες. Απ’ το 23% ΦΠΑ στην εστίαση, την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά ,τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, πως επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής και κυρίως ότι οι προτάσεις των δανειστών δεν είναι συγκρίσιμες με τις προτάσεις καλής θέλησης της ελληνικής κυβέρνησης, γιατί η ελληνική κυβέρνηση έψαχνε για συμφωνία-λύση που θα μας απεμπλέξει απ’ τον φαύλο κύκλο λιτότητας-χρέους και αυτό μέσω τον προτάσεών της για το χρέος και για ομαλή χρηματοδότηση της οικονομίας και ένα επενδυτικό σχέδιο βεβαίως που θα μπορούσαν να ανοίξουν έναν διαφορετικό δρόμο και να δώσουν χρόνο και χώρο στην κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.

-        Μάλιστα. Τάσο Κορωνάκη, το ζήτημα είναι το εξής, αν αυτή η πόλωση που αναμφίβολα υπάρχει μια πόλωση σε κάθε κρίσιμο πολιτικό ζήτημα, και πόσο μάλλον σε ένα ιστορικό ζήτημα, μπορεί να διαμορφώσει διαφορετικούς όρους αντιπαράθεσης, δηλαδή, όρους αντιπαράθεσης που την επόμενη μέρα θα αφήσει αυτή την πόλωση να σέρνεται επί μακρόν κάτι που δεν είναι χρήσιμο νομίζω σε τέτοιες συνθήκες πολεμικής αναμέτρησης με όλο τον κόσμο.

Νομίζω πως όχι. Και νομίζω ότι ήδη ο κόσμος δείχνει νηφαλιότητα και ψυχραιμία που είναι η καλύτερη απάντηση σ’ αυτά το εκφοβιστικά μέτρα και σ’ αυτή την εκστρατεία που προσπαθούν να κάνουν οι δυνάμεις των δανειστών για να επηρεάσουν την άποψή του. Εμείς έχουμε βρεθεί 5 χρόνια αντιμέτωποι με μια απίστευτη πολιτική λιτότητας που κατέστρεφε και δημιουργούσε φαινόμενα ανθρωπιστικής κρίσης στην χώρα. Δεν πιστεύω ότι ελληνική κοινωνία μπορεί να φοβηθεί μετά απ’ αυτά τα 5 χρόνια, ξέραμε ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπει στο στόχαστρο από την πρώτη στιγμή και σήμερα βλέπουμε όλες οι συντηρητικές δυνάμεις της γηρασμένης Ευρώπης να ενώνονται εναντίον μας γιατί το στοίχημα να είναι μεγάλο. Εάν εμείς τα καταφέρουμε να σταματήσουμε την λιτότητα, να βγάλουμε την χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια, η ελπίδα θα έχει ριζώσει σε όλη την Ευρώπη και θα αμφισβητεί την εξουσία αυτών που εφαρμόζουν αυτή την πολιτική μέχρι σήμερα. Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα ο λαός να υψώσει το ανάστημα του, όπως το έχει κάνει μέχρι τώρα σε κάθε κρίσιμη στιγμή. Είναι ορθή η επιλογή της κυβέρνησης, όπως είχε πει στην αρχή, να παλέψει με κάθε τρόπο για μια λύση εντός της εντολής που, έλαβε αλλά όταν βγει εκτός αυτής της εντολής, όπως ήταν το τελεσίγραφο που δεχτήκαμε (όλα τα ΜΜΕ την Παρασκευή έπαιζαν τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, ότι αν την Κυριακή δεν έχει βρεθεί λύση, κλείνουν οι τράπεζες, πριν ανακοινωθεί το δημοψήφισμα συνέβη αυτό), ήταν το τελεσίγραφο που ήδη είχαμε πάρει και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.

-        Πάντως αυτά θα έπρεπε να είναι αναμενόμενα από την ελληνική κυβέρνηση, γιατί όταν έχουμε μία κλιμάκωση της σύγκρουσης πέφτουν στο τραπέζι τα χειρότερα όπλα, ενίοτε και βρόμικα και έτσι οδηγήθηκε, αλλά το capital control δεν είναι κάτι δραματικό για την περίπτωση που θες να εξασφαλίσεις την ευστάθεια απλά πρέπει να εξηγείται και αυτό το πράγμα μερικές φορές.

Αυτό είναι και πρέπει να εξηγούμε στον κόσμο ότι δεν πρέπει να ακούσει τα παραπλανητικά διλλήματα. Δεν πρέπει να πάει με άλλα διλλήματα από αυτά που έχει το δημοψήφισμα. Η Ελλάδα είναι συνιδιοκτήτρια της Ευρώπης, μετέχει στην Ευρώπη και δεν αμφισβητείται από κανέναν αυτό. Ό,τι ακούμε είναι δηλώσεις για εκφοβισμό με στόχο τη διαφορετική τοποθέτηση του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα. Ό,τι ακούμε εντάσσεται σε μια προσπάθεια να φύγει αυτή η κυβέρνηση που εκλέχθηκε  με την βούληση του ελληνικού λαού και μάχεται για να αμφισβητήσει την λιτότητα. Δεν υπάρχει άλλο ερώτημα από τον αν συμφωνεί η ελληνική κοινωνία με την πρόταση των δανειστών ή όχι. Εμείς νομίζουμε ότι είναι η ώρα να πει η ελληνική κοινωνία ένα μεγάλο «όχι», ένα «όχι» περήφανο που θα δώσει την δυνατότητα και την δύναμη στην ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τον καλύτερο τρόπο την βούληση του ελληνικού λαού, με την δύναμη του ελληνικού λαού. Αυτό είναι το ερώτημα και σ’ αυτό το ερώτημα η ελληνική κοινωνία  πρέπει ν’ απαντήσει «όχι» για να μπορέσει να ανοίξει ένας διαφορετικός δρόμος απ’ ότι έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα.

-        Και σημειώνω και το κάλεσμα για τις βραδινές συγκεντρώσεις.

Νομίζω σήμερα θα είναι μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση, καλούν και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μια μεγάλη συναυλία με πάρα πολλούς καλλιτέχνες από τον Θάνο Μικρούτσικο, την Φωτεινή Βελεσιώτου, τον Ζούδιαρη, τον Θέμη Ανδρεάδη, τον Κώστα Θωμαΐδη, πάρα πολλά ονόματα, ήδη έχουν ανταποκριθεί σ’ αυτή την μεγάλη συναυλία που γίνεται σήμερα το βράδυ, νομίζω απέναντι στον φόβο χρειαζόμαστε γιορτές του περήφανου ΟΧΙ, πάντα ο λαός μας έδινε περήφανα ΟΧΙ και κέρδιζε τις μάχες. Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός στην Βουλή εμείς θέλουμε την ειρήνη  αλλά όποιος μας κηρύσσει τον πόλεμο, ξέρουμε να πολεμάμε και ξέρουμε και να νικάμε. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)