to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:52 | 22.03.2016

Πολιτική

Τ. Χριστοδουλοπούλου στη «Repubblica»: Η Ευρώπη που ονειρευτήκαμε δεν υπάρχει πια

Προβληματική και προϊόν απειλών χαρακτηρίζει τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας στην ιταλική «Repubblica» η αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπουλου, δηλώνοντας ότι είμαστε «υπερήφανοι για την πολιτική που έχουμε ακολουθήσει τηρώντας τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομιμότητα» και ότι «τα μαθήματα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης που δώσαμε σε όλη την ανθρωπότητα, δεν θα τα συμψηφίσουμε με καμία οικονομική βοήθεια».


Ολόκληρη η συνέντευξη της Τ. Χριστοδουλοπουλου στη «Repubblica» έχει ως εξής:

Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η αντιπρόεδρος της ελληνικής Βουλής: «Η Ευρώπη που ονειρευτήκαμε δεν υπάρχει πια»

Η πρώην υπουργός Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου επιτίθεται στη συμφωνία για τους μετανάστες: «Μια συμφωνία που τη βρήκαν, ακόμη μια φορά, απειλώντας την Ελλάδα».

Στο Ματέο Πουτσιαρέλι

«Μια προβληματική συμφωνία, που ακόμη για μια φορά επιτεύχθηκε απειλώντας την Ελλάδα, λέγοντας ότι χωρίς αυτή, θα σας εισβάλλουν τρία εκατομμύρια άτομα». Η Τασία Χριστοδουλοπούλου είναι αντιπρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου και πρώην υπουργός Μετανάστευσης στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα. Εκφράζει μια γνώμη που είναι ευρέως διαδεδομένη στη κυβέρνηση της Αθήνας σε σχέση με τη συμφωνία για τους πρόσφυγες που υπεγράφη ανάμεσα στην ΕΕ και τη Τουρκία.

Για εσάς τι δεν λειτουργεί από αυτή τη συμφωνία;

Πρώτα απόλα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια και το μέτρο δεν θα περάσει. Σαν γυναίκα της Αριστεράς αισθάνομαι την ανάγκη να εργαστώ για να διασφαλίσω το σεβασμό των δικαιωμάτων στη Τουρκία.

Γιατί δεν θα περάσει η συμφωνία;

Οι μεγάλες προσφυγικές ροές από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, δεν μπορούν να ανακοπούν όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, η βία και η διάλυση των χωρών αυτών. Καμιά συμφωνία δεν μπορεί να εμποδίσει αυτούς τους ανθρώπους να ξεφύγουν από τη βαρβαρότητα και να αναζητήσουν ένα ασφαλές καταφύγιο. Κατά συνέπεια μόνο εφήμερα αποτελέσματα μπορούν να έχουν τέτοιου τύπου συμφωνίες. Όσο η ΕΕ αργεί να αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα των μεταναστών, τόσο περισσότερο θα είναι εμφανείς οι αδυναμίες της και το τέλμα της πολιτικής της. Θα είναι εκτεθειμένη όχι μόνο σε πολιτικό αλλά και σε ηθικό επίπεδο για την έλλειψη θέλησης να διαχειριστεί το δράμα των προσφύγων.

Όλες οι βαλκανικές χώρες έχουν κλείσει τα σύνορα και χιλιάδες μετανάστες θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, ενώ μέχρι τώρα η φωνή της κυβέρνησής σας δεν φαίνεται να έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη…

Αυτές οι χώρες συμπεριφέρονται ως τη πρωτοπορία της Ευρώπης – φρουρίου, της Ευρώπης της πολιτικής και ηθικής παρακμής. Για να δικαιολογήσουν το κλείσιμο των συνόρων κατά καιρούς επικαλούνται τη Συνθήκη του Σένγκεν και κατά καιρούς την εθνική κυριαρχία, κατά παράβαση όλων των νόμων για τους πρόσφυγες.

Φυσικά αυτή η επιλογή της ΕΕ δεν είναι συμβατή με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, που χρησιμοποιεί ως όπλο τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομιμότητα, ζητώντας μια ευρωπαϊκή λύση με καταμερισμό ευθυνών, ενώ οι περισσότερες χώρες της ΕΕ και των Βαλκανίων αντικατοπτρίζουν τον εθνικό εγωισμό τους. 

Η Ευρώπη υπάρχει ακόμη;

Η Ευρώπη όπως την είχαμε γνωρίσει ή ονειρευτεί δεν υπάρχει πια. Σήμερα αποτελεί μια ρεπλίκα του παλιού εαυτού της. Μικρόψυχη, δειλή και ανίκανη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του καιρού της. Αυτή η Ευρώπη μας πληγώνει Η μόνη κυρίαρχη αξία της είναι το χρήμα και το κέρδος. Ο ανθρωπισμός, ο πολιτισμός, η δημοκρατία, τα δικαιώματα και η αλληλεγγύη καταποντίστηκαν στο χρηματιστήριο αξιών αυτής της Ευρώπης. Η πολιτική της χαρακτηρίζεται από το κυνισμό και την υποκρισία. Όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, η ενωμένη Ευρώπη χάνει τη σημασία και τη χρησιμότητα της, για τις κοινωνίες και τους πολίτες τους. Η ακροδεξιά δυναμώνει και το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης  μοιάζει εξαιρετικά ομιχλώδες.

Πόσο κοστίζει οικονομικά στην Ελλάδα η διαχείριση της κρίσης;

Ζούμε δυο ταυτόχρονες κρίσεις, την οικονομική και τη προσφυγική, και βρισκόμαστε στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας είχε προσδιορίσει το κόστος για το 2016 στα 600.000 ευρώ. Τώρα που έχει εγκλωβιστεί μεγάλος αριθμός προσφύγων στη χώρα μας το κόστος θα αυξηθεί. Ίσως χρειαστεί τελικά ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων, να τον φιλοξενήσουμε, να τον σιτίσουμε, να  τον περιθάλψουμε, να τους παρέχουμε το δικαίωμα ασύλου ή οικογενειακής επανένωσης, να προστατεύσουμε τα ασυνόδευτα παιδιά και τους ανήλικους σε σύγχρονες δομές. 

Είσαστε διατεθειμένοι σε μια σιωπηρή συμφωνία, εσείς μαζί με τη Τουρκία, να αποτελέσετε ανάχωμα στην έξοδο των προσφύγων έναντι οικονομικής βοήθειας;

Είμαστε υπερήφανοι για την πολιτική που έχουμε ακολουθήσει τηρώντας τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομιμότητα. Ταυτόχρονα είμαστε υπερήφανοι για το μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης που έχει αναπτυχθεί υπέρ των προσφύγων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Αυτά τα μαθήματα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης που δώσαμε σε όλη την ανθρωπότητα, δεν θα τα συμψηφίσουμε με καμία οικονομική βοήθεια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)