to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:28 | 28.07.2016

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Τ. Γεωργακόπουλος: Ο ΕΟΠΥΥ αναδιαρθρώνεται, στόχος ο εξορθολογισμός δαπανών & ποιοτικότερες παροχές

Για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο χθεσινό Κυβερνητικό Συμβούλιο κοινωνικής πολιτικής που αφορούν τα όσα αλλάζουν στην λειτουργία του ΕΟΠΥΥ μίλησε το πρωί της Πέμπτης «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7», ο Αχαιός αντιπρόεδρος του Οργανισμού Τάκης Γεωργακόπουλος. Όπως επισήμανε από τον Δεκέμβριο που ανέλαβε η νέα Διοίκηση γίνεται αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ, η δουλεία έχει ξεκινήσει, όμως τα προβλήματα που διαπίστωσαν από την πρώτη στιγμή είναι συγκλονιστικά.


«Το μεγάλο θέμα του ΕΟΠΥΥ ήταν ότι πλήρωνε όλους τους παρόχους χωρίς έλεγχο επί της ουσίας στα δικαιολογητικά, στο 90% των αιτούμενων δαπανών και κρατούσαν το 10% για να κάνουν πλήρη έλεγχο στα παραστατικά.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα από το 2012 μέχρι το 2015 να συσσωρεύονται τόνοι χαρτιά στοιβαγμένα σε κούτες, με συνέπεια να αποφασιστεί γρήγορα και να σχεδιαστεί μια νέα διαδικασία πλήρους εκκαθάρισης. Τώρα έχουμε ήδη ξεκινήσει και εκκαθαρίζουμε τις δαπάνες από τις αρχές του 2016 και σιγά-σιγά θα επεκτείνουμε αυτό τον έλεγχο και στο υπόλοιπο 10% των παλιών αιτούμενων δαπανών το οποίο έχει αραχνιάσει. Θα ψηφιοποιηθούν και αυτά και θα εκκαθαριστούν με στόχο να ξεπληρώσει τις παλιές του υποχρεώσεις ο ΕΟΠΥΥ. Στο εξής πρώτα θα γίνεται ο έλεγχος και μετά θα πληρώνεται ο πάροχος. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο κράτος να πληρώνει χωρίς έλεγχο, μόνο στην Ελλάδα συνέβαινε αυτό», σχολίασε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Παράλληλα ο ΕΟΠΥΥ έχει ολοκληρώσει την πρώτης φάση αναδιαμόρφωσης και κατάρτισης του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας με στόχο τον εξορθολογισμό δαπανών αλλά και ποιοτικότερες παροχές υγείας. «Το νέο σε αυτή την προσπάθεια είναι ότι για πρώτη φορά συζητήσαμε και με τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, δώσαμε δηλαδή λόγο στους υπαλλήλους και τις διευθύνσεις σε όλη Ελλάδα γιατί έχουν την συσσωρευμένη εμπειρία που χρειαζόμαστε. Θέλουμε να διευρύνουμε τις παροχές, σταματώντας τα άσκοπα έξοδα, την άσκοπη συνταγογράφηση και χορήγηση υλικών σε ασθενείς που δεν τα χρειάζονται ενδεχομένως με συνέπεια, έχοντας ένα οικονομικό κέρδος, να το διοχετεύσουμε σε παροχή περισσότερων υπηρεσιών σε περισσότερους παρόχους. Ήδη έχουμε προβλέψει οδοντιατρική κάλυψη σε τρεις τομείς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.

Την ίδια ώρα καθιερώθηκε η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, την οποία ο κ. Γεωργκόπουλος περιέγραψε ως το πιο σημαντικό εργαλείο του ΕΟΠΥΥ. «Και αυτό γιατί μέχρι τώρα ο Οργανισμός πλήρωνε τους παρόχους και κυρίως τα εργαστήρια, τα κέντρα και τα προνοιακά ιδρύματα τα οποία έχουν περάσει στην υποχρέωσή του να αποζημιώνει, με τις παλιές συμβάσεις από τα παλιά Ταμεία. Δεν είχε γίνει καμία προσπάθεια να γίνουν καινούργιες συμβάσεις με αποτέλεσμα να έχουμε πολλά προβλήματα, καθώς δεν πιστεύω ότι είχε γίνει ποτέ έλεγχος, για το τι υπηρεσίες προσφέρουν. Τώρα πλέον αρχίζουμε να βάζουμε τα πράγματα στην σειρά τους», διευκρίνισε.  Επίσης εξήγησε ότι όλα αυτά τα χρόνια ο ΕΟΠΥΥ δεν είχε οργανισμό λειτουργίας, «τώρα τον φτιάξαμε και θα αποκτήσουμε οργανισμό λειτουργίας για πρώτη φορά από συστάσεως του ΕΟΠΥΥ», είπε ο κ. Γεωργακόπουλος.

«Σε ότι αφορά τις συμβάσεις το μεγάλο στοίχημα θα είναι να κλείσουμε την πολιτική του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες γιατρούς, καθώς έχουμε ήδη προχωρήσει σε συμβάσεις με τις Υγειονομικές Περιφέρειες για την αγορά των υπηρεσιών υγείας από τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας. Από εκεί και πέρα στόχος μας είναι να επεκταθούμε σε σύμβαση και με τα δημόσια νοσοκομεία γιατί πρέπει να ελέγχονται διαχρονικά καθώς και η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν. Συμπληρωματικά θα απευθυνθούμε και στους ιδιώτες για να αγοράσουμε υπηρεσίες υγείας και από αυτούς. Θα ξεκινήσουμε από μηδενική βάση τις συμβάσεις με τους γιατρούς γιατί πρέπει να μπει νέο αίμα στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας», δήλωσε ο κ. Γεωργακόπουλος.         

Ακούστε το ηχητικό εδώ

tags: ΕΟΠΥΥ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)