to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:19 | 07.10.2014

πηγή: skai.gr

Διεθνή

Τ. Αμποτ: Η Αυστραλία δεν θα επιβάλλει «φόρο πολέμου» παρά τη δαπανηρή εκστρατεία κατά των τζιχαντιστών

Οι επιχειρήσεις στο Ιράκ, στις οποίες ήδη μετέχουν αυστραλιανά πολεμικά αεροσκάφη, αναμένεται να επιβαρύνουν τον, ήδη ελλειμματικό, αυστραλιανό προϋπολογισμό με 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Ωστόσο, αφήνεται να εννοηθεί ότι η κυβέρνησή του θα πρέπει να προβεί σε σειρά νέων περικοπών για να περιορίσει τα ελλείμματα.


O χάρτης των συμμαχικών αεροπορικών επιδρομών σε Ιράκ και Συρία, σύμφωνα με τον Australian

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ διέψευσε με τον πλέον κατηγορικό τρόπο φήμες ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να επιβάλει ειδικό «φόρο πολέμου» για να καλύψει τις έξτρα δαπάνες της συμμετοχής της χώρας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους.

 
 

Οι επιχειρήσεις στο Ιράκ, στις οποίες ήδη μετέχουν αυστραλιανά πολεμικά αεροσκάφη, αναμένεται να επιβαρύνουν τον, ήδη ελλειμματικό, αυστραλιανό προϋπολογισμό με 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Την περασμένη εβδομάδα, ο θησαυροφύλακας, Τζο Χόκι, δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνουν νέες περικοπές στον προϋπολογισμό καθώς εκτός των 500 εκατομμυρίων δολαρίων για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις θα χρειαστούν άλλα 630 εκατομμύρια δολάρια για τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνει η Αυστραλία για να αντιμετωπίσει τους ντόπιους τζιχαντιστές.

Όμως, τόσο ο πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ, όσο και ο Τζο Χόκι αποσαφήνισαν ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί «φόρος πολέμου».

Πάντως, ο κ. Χόκι άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι η κυβέρνησή του θα πρέπει να προβεί σε σειρά νέων περικοπών για να περιορίσει τα ελλείμματα. «Οι προβλέψεις μας είναι πως το έλλειμμα δεν θα περιοριστεί όσο θα θέλαμε, λόγω της ρευστότητας της διεθνούς οικονομίας. Επιβάλλεται, λοιπόν, και η λήψη νέων μέτρων» είπε ο κ. Χόκι.

Η κυβέρνηση Άμποτ είχε υποσχεθεί να μειώσει το έλλειμμα του ετήσιου προϋπολογισμού από 48,5 δισ. δολάρια που είναι τώρα στα 2,8 δισ. μέσα σε μια τετραετία, αλλά ο στόχος αυτός δεν φαντάζει πλέον ρεαλιστικός.

Πώς θα μετάσχει η Αυστραλία στις επιχειρήσεις

Το οριστικό «πράσινο φως» για τη συμμετοχή της Αυστραλίας στην αεροπορική εκστρατεία κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ έδωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής η κυβέρνηση της χώρας.

Έξι μαχητικά αεροσκάφη τύπου F/A-18F Super Hornet αναμένεται να αρχίσουν επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος του Ιράκ εντός των επόμενων ημερών. Ακολουθώντας πάντως το παράδειγμα των ευρωπαίων εταίρων, η Καμπέρα δε συμμετέχει στους βομβαρδισμούς στο έδαφος της Συρίας, τους οποίους έχουν εξαπολύσει ΗΠΑ και αραβικά κράτη κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Παράλληλα, η Αυστραλία αποφάσισε να στείλει στο Ιράκ στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων, προκειμένου να «βοηθήσουν και να συμβουλεύσουν» τον ιρακινό στρατό στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ.

Προσέθεσε μάλιστα πως η ανάπτυξη των αυστραλιανών δυνάμεων αναμένεται να «μπορεί να έχει διάρκεια», εξηγώντας πως μιλά για «μήνες, παρά για εβδομάδες».

Ο κ. Άμποτ υπογράμμισε πως η απόφαση για συμμετοχή στη μάχη κατά του ΙΚ δεν ελήφθη εύκολα, αλλά τόνισε πως η «λατρεία θανάτου» των τζιχαντιστών πρέπει να σταματηθεί. Παραδέχτηκε πάντως πως η πλήρης εξόντωση του Ισλαμικού Κράτους και των αντιλήψεων τις οποίες πρεσβεύει θα είναι πού δύσκολη. «Αν μπορούσαμε να τους υποβαθμίσουμε σε σημείο όπου θα έπαυαν να υπάρχουν, αυτό προφανώς θα ήταν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα [αλλά] είναι πολύ δύσκολο να εξολοθρεύσεις την ιδέα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)