to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:49 | 13.07.2023

Οικονομία

Συζήτηση στην Ευρωβουλή για τη φορολόγηση των υπερπλουσίων με πρωτοβουλία της ευρωομάδας της Αριστεράς

Η συζήτηση στην Ολομέλεια, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ευρωομάδας της Αριστεράς και αφορούσε τη φορολόγηση των υπερπλουσίων καθώς στην ΕΕ σημειώνονται πλέον ακραία φαινόμενα πλουτισμού, ιδιαιτέρως όσων αισχροκερδούν εκμεταλλευόμενοι την ενεργειακή και οικονομική κρίση, συσσωρεύοντας υπερκέρδη.


Το Ευρωκοινοβούλιο διχάστηκε κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης για τη φορολογία των πλουσίων, καθώς σχηματίστηκαν για ακόμη μια φορά δύο ξεκάθαρα μπλοκ με διαφορετικές λογικές και διαφορετικές πολιτικές.

Στη συζήτηση που έφερε στην Ολομέλεια η Ευρωομάδα της Αριστεράς (LEFT) οι προοδευτικές δυνάμεις (Αριστερά, Πράσινοι, Σοσιαλιστές) δήλωσαν απόλυτα και κατηγορηματικά ότι οι οικονομικές ανισότητες αυξάνονται διαρκώς στην ΕΕ, ενώ οι νεοφιλελεύθεροι, η Δεξιά και η Ακροδεξιά, συνασπίστηκαν γύρω από την υπεράσπιση των συμφερόντων του πιο πλούσιου 1%, θεωρώντας ότι όλα βαίνουν καλώς...

Εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε πως η φορολογική δικαιοσύνη θα πρέπει να εναρμονιστεί στην ΕΕ για να μην διαλυθεί η κοινωνική συνοχή. Ταυτόχρονα, ΕΛΚ, Ευρωσκεπτικιστές και RENEW επέμεναν να μιλούν για πρόβλημα... κρατικών δαπανών, λόγω υψηλής φορολογίας.

Απευθυνόμενος προς τον Επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι που εκπροσώπησε την Κομισιόν και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας αρμόδιο για θέματα ΕΕ Ναβάρο Ρίος που εκπροσώπησε τη Ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Ευχαριστώ κα Πρόεδρε.

Με εντυπωσιάζει η αντίδραση της δεξιάς, της υπερσυντηρητικής δεξιάς και της άκρας δεξιάς, κάθε φορά που ζητάμε φορολογική δικαιοσύνη. Κάθε φορά που επισημαίνουμε ότι για να πληρώνουν λιγότερους φόρους οι φτωχοί και οι μεσαίοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρέπει να πληρώνουν περισσότερους φόρους αυτοί που κέρδισαν πολλά - και κερδίζουν πολλά τους τελευταίους μήνες.

Τα τελευταία 3 χρόνια, κε Τζεντιλόνι και κε Ναβάρο Ρίος, στην ΕΕ, το πλουσιότερο 1% έχει κερδίσει τα 2/3 του πλούτου που παράχθηκε!

Άρα αν θέλουμε να ελαφρυνθούν αυτοί που πληρώνουν πολλά, δεν πρέπει να κάνουμε επιθέσεις λέγοντας ότι όποιος ζητά φορολογική δικαιοσύνη “είναι ακροαριστερός”, αλλά να κάνουμε περισσότερα πράγματα στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Αν δεν εναρμονιστεί η φορολογική δικαιοσύνη σε επίπεδο ΕΕ, όπως προτείνει και η Oxfam, θα διαλυθεί η κοινωνική συνοχή. Η Oxfam εκτιμά ότι ένας προοδευτικός φόρος έως και 5% στους δισεκατομμυριούχους της Ένωσης, μπορεί να συγκεντρώσει ετησίως 250 δισ. ευρώ!
Αλλά για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα για τη φορολογική δικαιοσύνη – και από το Συμβούλιο και από την Κομισιόν.

Ευχαριστώ».

Στη δευτερολογία του, που ακολούθησε, ο Πάολο Τζεντιλόνι αναφέρθηκε στα εξής:

«Στην Ευρώπη, όντως, αυξάνονται οι ανισότητες. Λιγότερο ίσως από ότι σε άλλα μέρη του πλανήτη μας, αλλά αυξάνονται και στην ΕΕ. Γνωρίζουμε τα όρια των Συνθηκών και τον ρόλο των Ευρωπαϊκών Θεσμών, αλλά ούτως ή άλλως, η Κομισιόν έχει δεσμευτεί για τρία πράγματα:

Κατ΄αρχάς, χρησιμοποιούμε τις Συστάσεις μας, για να συστήσουμε σε διάφορες χώρες να έχουν φορολογικό καθεστώς προοδευτικής φορολόγησης και να μειώσουν τη φορολογία της εργασίας.

Δεύτερον, θέλουμε να μειώσουμε τον επιθετικό φορολογικό προγραμματισμό των κρατών μελών και να αυξήσουμε τις ικανότητές που έχουν για να αντιμετωπίσουν τις φοροαπάτες.

Και θα συζητήσουμε και σύντομα, την Οδηγία για τη θέσπιση κανόνων πρόληψης στην κατάχρηση εικονικών οντοτήτων για φορολογικούς σκοπούς.

Πιστεύω ότι τίποτα δεν θα είναι αποτελεσματικό στον φορολογικό τομέα, αν δεν έχουμε σφαιρικές λύσεις.

Στο Παρίσι, έγινε σήμερα μια ανακοίνωση για μια πολύ σοβαρή πρόταση από τον ΟΟΣΑ, για την ανακατανομή της φορολογίας στο πλαίσιο του πρώτου Πυλώνα. Αυτή η πρόταση, θα συζητηθεί στους G20. Η ανακατανομή των φορολογικών δικαιωμάτων και η φορολογία των πολυεθνικών, είναι κομμάτι αυτής της πρότασης».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)