to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:22 | 21.10.2014

Πολιτισμός

Συζήτηση: Η Οικογένεια ως Ιδεολογικός Μηχανισμός

Η ομάδα Libby Sacer Foundation* συνεχίζει τον 7μηνο κύκλο δράσεων με τίτλο «Διαβατήριο παρακαλώ/ Passport please», στο χώρο τέχνης cheapart στα Εξάρχεια (Ανδ. Μεταξά 25), όπως πάντα με ελεύθερη είσοδο.


Επόμενη δράση μας, μία συζήτηση με εύρος προσεγγίσεων σε ένα θέμα που τελευταία απασχολεί τόσο την καλλιτεχνική παραγωγή όσο και τον δημόσιο διάλογο:

Η Οικογένεια ως ιδεολογικός μηχανισμός

[Μηχανισμοί ελέγχου της ταυτότητας]
Συζήτηση
Τετάρτη 22 Οκτώβρη, 8μμ.

Τι σημαίνει οικογένεια; Ποιος ο ρόλος της στην κατασκευή, στον έλεγχο και στην αναπαραγωγή της ταυτότητας; Πώς σταθεροποιεί η οικογένεια τις κοινωνικές σχέσεις εξουσίας; Και πώς αλλάζει σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης; Ο πανεπιστημιακός Μάκης Σπαθής, ο κινηματογραφικός σκηνοθέτης Γιώργος Γεωργόπουλος και η ιστορικός-ερευνήτρια Γιάννα Κατσιαμπούρα θα κουβεντιάσουν για την οικογένεια από οικονομική, πολιτική και καλλιτεχνική οπτική. Θα αναφερθούν στην ελληνική ιστορία του φεμινισμού, στο πέρασμα από τους κόλπους της οικογένειας στους χώρους εκπαίδευσής, αλλά και στο πώς αντιμετωπίζεται στον κινηματογράφο.

Λίγα λόγια για τους ομιλητές

Η Γιάννα Κατσιαμπούρα είναι ερευνήτρια και ιστορικός των επιστημών στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.  Επίσης, διδάσκει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει ασχοληθεί με το ζήτημα του φύλου στις επιστήμες κι έχει δημοσιεύσει μεταξύ άλλων το βιβλίο  Gender Studies and Science: Problems, Tasks, Perspectives, GiannaKatsiampoura, Annette Vogt (eds), INR/NHRF-Nissos, Athens 2012.

Ο Γιώργος Γεωργόπουλος σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου, στα χνάρια του πατέρα του, γνωστού διευθυντή φωτογραφίας. Αργότερα φοίτησε στο τμήμα κοινωνιολογίας του Universita Roma I: "La Sapienza" στη Ρώµη, ενώ έκανε επίσης σπουδές Ευρωπαϊκού Πολιτισµού στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήµιο. Εργάστηκε αρχικά ως μοντέρ και αργότερα ως σκηνοθέτης κυρίως σε ντοκιμαντέρ, όπως αυτά για λογαριασμό της ActionAid, σε τηλεοπτικά σποτ και σε εκπαιδευτικές σειρές για την Κρατική Τηλεόραση. Τα τελευταία 15 χρόνια διευθύνει την εταιρία παραγωγής  Multivision. Το πολυβραβευμένο σε Ελλάδα και εξωτερικό “Tungsten” ήταν η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία.

Ο Μάκης Σπαθής είναι καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στη σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών και πρώην Αντιπρύτανης Ε.Μ.Π. Διετέλεσε για πολλά χρόνια Πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού) και μέλος του «Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης». Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής και ιδρυτικό μέλος του περιοδικού πολιτικής και οικονομικής θεωρίας «Θέσεις».

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

* Για την Libby Sacer & το Libby Sacer Foundation

Η Libby Sacer παρέμεινε άγνωστη έως το θάνατό της το 2013. Ο κληρονόμος της, αναγνωρίζοντας τον πλούτο υλικού που υπήρχε στο σπίτι της, απευθύνθηκε σε ομάδα ειδικών για την έρευνα και ταξινόμηση του. Από τα ως τώρα ευρήματα προκύπτουν ενδείξεις του ρόλου της σε κινήματα τέχνης, σκέψης και πολιτικής για μια περίοδο που καλύπτει πάνω από μισό αιώνα. (Δείτε περισσότερα για τη Sacer:  Libby Sacer - Wikipedia, the free encyclopedia, και στα ελληνικά εδώ: http://libbysacer.blogspot.gr/2014/03/normal-0-libby-sacer-libby-sacer.html)

Η ομάδα Libby Sacer Foundation ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2014, θεωρώντας πως τα πολυάριθμα τεκμήρια βίου και πολιτείας της Σάκερ που ήρθαν στο φως, στην πραγματικότητα αφυπνίζουν το πνεύμα μία ολόκληρης εποχής – της εποχής απ' την οποία καταγόμαστε. Ως «Cheapart Resident 2014»,  η ομάδα φιλοξενείται στο χώρο τέχνης Cheapart και με αφορμή τη Λίμπυ Σάκερ ξεκινά ένα διάλογο για τις καταβολές και τα «φαντάσματα» μας. Ως τις αρχές Νοέμβρη 2014, η ομάδα διοργανώνει δράσεις, ομιλίες, εκθέσεις και εργαστήρια, που αφορούν τους περι-ορισμούς του σώματος, του χώρου, της ταυτότητας, τους ιδεολογικούς μηχανισμούς που τα οριοθετούν και την διαμεσολάβηση στην τέχνη και στη δημόσια ζωή. Αυτός ο κύκλος εκδηλώσεων έχει τίτλο Διαβατήριο παρακαλώ/ Passport please.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)