to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:00 | 01.08.2014

πηγή: in.gr

Οικονομία

Σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ για ενδεχόμενα προβλήματα στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο λόγω ουκρανικής κρίσης

Μέτρα αντιμετώπισης πιθανών ελλείψεων στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο τον ερχόμενο χειμώνα, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, συζητήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ υπό την προεδρία του υπουργού Γιάννη Μανιάτη.


Πιθανά προβλήματα εφοδιασμού θα έχουν επιπτώσεις τόσο σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο όσο και στην ηλεκτροπαραγωγή από τις μονάδες φυσικού αερίου.

Βασικό «όπλο» της χώρας για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους κρίσεων είναι οι εγκαταστάσεις στη Ρεβυθούσα όπου μπορούν να αποθηκευθούν ποσότητες αερίου σε υγροποιημένου μορφή.

Στην ηλεκτροπαραγωγή οι εναλλακτικές οδοί αφορούν τις εγχώριες πηγές (λιγνίτης, υδροηλεκτρικά και ανανεώσιμες πηγές).

Τα σχέδια αντιμετώπισης κρίσεων προβλέπουν, εξάλλου, μείωση ή διακοπή τροφοδοσίας σε βιομηχανίες και μεγάλους καταναλωτές προκειμένου να υπάρχει επάρκεια για τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, την εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισης κρίσης («stress tests») έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από όλες τις χώρες-μέλη και την υποβολή έκθεσης ως το τέλος Αυγούστου.

Κατά τη σύσκεψη, ο Γιάννης Μανιάτης ενημερώθηκε για την πορεία της έκθεσης, καθώς και τις πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει η χώρα για τα εξής θέματα:
 

  • Μελέτη εκτίμησης κινδύνου για τον επόμενο χειμώνα στη βάση σεναρίων διακοπής τροφοδοσίας τόσο μέσω του αγωγού διαμετακόμισης από την Ουκρανία, όσο και απευθείας από τη Ρωσία.
  • Προσδιορισμός συγκεκριμένων άμεσων μέτρων αντιμετώπισης των δυνητικών διαταραχών εφοδιασμού.
  • Προσδιορισμός προληπτικών μέτρων, τα οποία απαιτείται να είναι αμέσου εφαρμογής.
  • Αναγκαία μέτρα που απαιτείται να λαμβάνονται στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των χωρών, λαμβάνοντας υπόψη την περιφερειακή τους διάσταση.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο γενικός γραμματέας Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης και εκπρόσωποι της ΡΑΕ, του ΔΕΣΦΑ, του ΑΔΜΗΕ, της ΔΕΠΑ, της ΔΕΗ και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΚΑ.

Μετά τη σύσκεψη ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης δήλωσε: «Η διεξαγωγή των Stress Tests είναι αναγκαία προληπτική ενέργεια ενόψει ενδεχόμενης διαταραχής του εφοδιασμού φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας κατά τον προσεχή χειμώνα. 

» Τα αποτελέσματά τους, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων μέτρων τόσο έκτακτης ανάγκης, όσο και προληπτικών, θα περιληφθούν σε ειδική έκθεση που θα συνταχθεί και αποσταλεί από το ΥΠΕΚΑ στην ΕΕ. Προχωρούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα σε ζητήματα ασφάλειας εφοδιασμού από πιθανές κρίσεις. Η προστασία των καταναλωτών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)