to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:32 | 01.08.2014

Πολιτική

«Έκλεισε» ο στραγγαλισμός των ΑΕΙ και ΤΕΙ στη σύσκεψη Σαμαρά - Λοβέρδου

Τα οικονομικά στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ αποτέλεσαν αντικείμενο της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο ο οποίος έχει ήδη δηλώσει ότι η χρηματοδότηση της Παιδείας θα είναι μειωμένη στα ΑΕΙ, τα ΤΕΙ, τα ερευνητικά ιδρύματα και την διά βίου εκπαίδευση - Δυνατότητα να μπορούν να αυτοχρηματοδοτούνται απευθυνόμενα είτε σε προγράμματα της ΕΕ είτε στην ιδιωτική πρωτοβουλία, το νεοφιλελεύθερης κοπής αντιμέτρο στην περικοπή της χρηματοδότησης


Ενημέρωση, 12:30: Ελήφθη μια πολύ σημαντική απόφαση, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, έπειτα από σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. «Να προσαρμοστούμε σε όσα ισχύουν στις χώρες του δυτικού ημισφαιρίου και ιδιαίτερα στην ΕΕ, να απελευθερώσουμε από την ενιαία αρχή πληρωμών τα ερευνητικά κέντρα του ιδιωτικού δικαίου, τα ινστιτούτα, τους ειδικούς λογαριασμούς των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των ερευνητικών κέντρων που ανήκουν στο δημόσιο», ανέφερε.

Πρόσθεσε επίσης ότι με αυτό τον τρόπο, «πλάι στο δυσμενές μέτρο της περικοπής των χρηματοδοτήσεων, που σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει να ιδρύονται νέα πανεπιστήμια, προσθέτουμε δυνατότητα να μπορούν να αυτοχρηματοδοτούνται απευθυνόμενα είτε σε προγράμματα της ΕΕ είτε στην ιδιωτική πρωτοβουλία». Είπε, επιπλέον, ότι πρόκειται για αντίμετρο στις περικοπές 12%- 18% στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και 30% σε ό,τι αφορά την έρευνα (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω).

 
 

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος έχει ενημερώσει, προκαλώντας σειρά αντιδράσεων, ότι και το έτος 2014 – 2015 η χρηματοδότηση της Παιδείας θα είναι μειωμένη στα ΑΕΙ, τα ΤΕΙ, τα ερευνητικά ιδρύματα και την διά βίου εκπαίδευση.

Ανέφερε ενδεικτικά ότι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ η μείωση θα είναι 12% - 18%, ενώ στα ερευνητικά ιδρύματα μεγαλύτερη. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Παιδείας είχε ήδη προ ημερών αναφερθεί στην περικοπή των προϋπολογισμών των ΑΕΙ - ΤΕΙ για το 2015, υποστηρίζοντας ότι έγινε προσπάθεια να περιοριστεί στα χαμηλότερα επίπεδα, ώστε να μείνει ανέπαφη η επιχορήγηση για τη σίτιση και τη στέγαση.  Επίσης όπως έχει γνωστοποιηθεί, καταβάλλεται προσπάθεια ενίσχυσης των χρηματοδοτήσεων του ΠΔΕ και των κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ.

Ωστόσο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) Στάθης Ευσταθόπουλος με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο την οποία απέστειλε την Τρίτη προειδοποιεί για τον κίνδυνο κατάρρευσης των δημόσιων πανεπιστημίων από την ασκούμενη πολιτική των τελευταίων ετών.

Σχετικά με την προαναγγελία για νέα μείωση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων  αναφέρει ότι με αυτή τη νέα μείωση, η συνολική περικοπή της χρηματοδότησης φτάνει το 80% στα κεντρικά πανεπιστήμια τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ο κ. Ευσταθόπουλος υπογραμμίζει ότι αυτή η πολιτική οδηγεί τα δημόσια πανεπιστήμια στην κατάρρευση και την απαξίωση και καλεί τον κ. Λοβέρδο να αλλάξει πολιτική.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)