to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:09 | 05.12.2014

πηγή: kar.org

Κοινωνία

Σύρος γιατρός άφησε την τελευταία του πνοή στα σύνορα Ελλάδας–Αλβανίας μετά από 10 μέρες στο Σύνταγμα

Από την πρώτη μέρα της διαμαρτυρίας των Σύριων προσφύγων ήταν εκεί στο Σύνταγμα. Δεν άντεξε όμως. Απελπίστηκε και αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του, προσπαθώντας να περάσει παράνομα τα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας μαζί με άλλα 30 άτομα. Αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα της κίνησης "απελάστε τον ρατσισμό"


Φωτογραφία: Γιώργος Παναγάκης

Τον έλεγαν Αϊμάν, ήταν σύρος γιατρός, 50 ετών.

Πήγε με λεωφορείο μέχρι τα Γιάννενα και μετά με ταξί μέχρι την Κακαβιά. Από κει ξεκίνησε πεζοπορία προς τα σύνορα. Μετά από 4 ώρες περπάτημα, χρειάστηκε να διασχίσει ένα ρυάκι που το νερό του έφτανε μέχρι τη μέση. Μετά από λίγο ο Αϊμάν είχε σπασμούς, αλλά δεν άντεξε, παρά το γεγονός ότι του έκαναν μαλάξεις. Οι πρόσφυγες πήραν τηλέφωνο για να έρθει ασθενόφορο, αλλά τους είπαν να επιστρέψουν στην Κακαβιά. Το ίδιο τους είπε κι η αστυνομία.

Έβαλαν, λοιπόν, τον άνθρωπο σε ένα sleeping bag και τον μέτεφεραν προς τα πίσω. Έξω από την Κακκαβιά συνάντησαν τυχαία ένα ασθενοφόρο, που τον μετέφερε στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Εκεί διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Τους υπόλοιπους από την ομάδα τους συνέλαβαν και τους κράτησαν στο αστυνομικό τμήμα από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί, βρίζοντας και λέγοντας τους κοροϊδευτικά “Μαλάκες πηγαίνετε στο Σύνταγμα, εκεί έχει κουβέρτες και τζάμπα φαϊ”. Το πρωί όταν τους άφησαν ελεύθερους επέστρεψαν στην Αθήνα με λεωφορείο.

(τις πληροφορίες πήραμε από άλλη ομάδα που συναντήθηκε με αυτή λίγο πριν την Κακκαβιά)

Στη μνήμη του αδικοχαμένου ανθρώπου οι πρόσφυγες που βρίσκονται στο Σύνταγμα κράτησαν ενός λεπτού σιγή το βράδυ της Πέμπτης.

Στα χέρια των προσφύγων η φωτογραφία του συμπατριώτη τους που έχασε τη ζωή του στα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας. (φωτογραφίες: @ToSofoPaidi

Media preview

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)