to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:58 | 27.03.2013

Οικονομία

ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ: «Διαμορφώστε ασφαλές πλαίσιο για την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης»

Ο Γιώργος Σταθάκης, υπεύθυνος του τομέα ανάπτυξης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, για τις ρυθμίσεις σχετικά με τη βιομηχανική κάνναβη που περιλαμβάνονται στο «νόμο περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις»



Στις 7 Μαρτίου του 2013 ψηφίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής ο «Νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις». Μεταξύ των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται θετικά βήματα προς τον περιορισμό της μονόπλευρης κατασταλτικής αντιμετώπιση των χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών και αρνητικές διατάξεις που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο απόδοσης του έργου των δομών απεξάρτησης στον ιδιωτικό τομέα.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ


Ταυτόχρονα, μέσα από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου γίνεται το πρώτο θετικό βήμα στην κατεύθυνση της προώθησης της καλλιέργειας της βιομηχανικής κάνναβης για μεταποιητικές δραστηριότητες. Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θεωρούμε ότι η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης και του κλωστικού λιναριού προσφέρεται ως απάντηση στη δυσπραγία που αντιμετωπίζουν πλήθος αγροτικών περιοχών τόσο εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής όσο και λόγω της υπερεκμετάλλευσης της καλλιεργήσιμης γης σε πολλές παραδοσιακές αγροτικές περιοχές της χώρας.

«ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΕΣ»


Δυστυχώς όμως, παρά τις διακηρυγμένες προθέσεις της κυβέρνησης, ο νόμος δεν συμβάλει όσο θα έπρεπε προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσής ενός ασφαλούς επενδυτικού περιβάλλοντος για νέους καλλιεργητές και κατ’ επέκταση αδυνατεί να συνεισφέρει προς την κατεύθυνση της ανασυγκρότησης της μεταποιητικής υποδομής της χώρας. Καθώς δεν υιοθετούνται οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί για τον προσδιορισμό των νόμιμων ειδών καλλιεργητικής κάνναβης το νομοσχέδιο αφήνει ανοικτά περιθώρια για «παρερμηνείες» που θα καθιστούσαν την οποιαδήποτε επενδυτική απόπειρα στον κλάδο εξαιρετικά επισφαλή.


Στα πλαίσια της παραπάνω κριτικής η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και ο επικεφαλής του τομέα Ανάπτυξης Γ. Σταθάκης κατέθεσε στις 21/1/2013 ερώτηση στην βουλή ώστε να διερευνηθούν οι προθέσεις της κυβέρνησης και των εμπλεκόμενων υπουργείων γύρω από το ζήτημα. Η πραγματική στήριξη του κλάδου προϋποθέτει την πλήρη νομική προστασία του δυνητικού νέου καλλιεργητή και επενδυτή όσο και την ενεργή κρατική ώθηση στην δημιουργία μεταποιητικών μονάδων στον κλάδο. Δεσμευόμαστε ότι, και στο μέλλον, θα αναλάβουμε νέες πρωτοβουλίες για την βελτίωση του θεσμικού πλαισίου αλλά και για την ουσιαστική προώθηση τόσο της μεταποίησης όσο και της καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)