to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:49 | 06.05.2014

Οικονομία

ΣΥΡΙΖΑ: Να αποσυρθεί άμεσα το σκανδαλώδες νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης των παραλιών της χώρας

"Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την αντισυνταγματική νομιμοποίηση πάσης φύσεως αυθαίρετων κατασκευών και καταπατήσεων εφόσον προέρχονται από επιχειρήσεις, το μπάζωμα της θάλασσας, την περίφραξη παραλιών, την ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις (ξαπλώστρες, αναψυκτήρια, γήπεδα κλπ) και ανοίγει το δρόμο για την δυνατότητα πώλησης των αιγιαλών μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για το χαριστικό χτύπημα στην ήδη προβληματική κατάσταση των ελληνικών παραλιών και ακτών", επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το τμήμα Οικολογίας του ΣΥΡΙΖΑ


ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΙΓΙΑΛΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Το νομοσχέδιο με τον παρελκυστικό τίτλο «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας» που κατέθεσε ο υπερασπιστής εγχώριων και πολυεθνικών μεγάλων συμφερόντων και Υπ. Οικονομικών κ. Στουρνάρας:

- ανατρέπει τη μέχρι σήμερα εθνική και κοινοτική νομοθεσία για τους αιγιαλούς και τις παρόχθιες-παραλίμνιες εκτάσεις,

- δρομολογεί μια χωρίς προηγούμενο διατάραξη των παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων

- προωθεί την πλήρη και μη αντιστρεπτή καταστροφή του μοναδικού ελληνικού παράκτιου τοπίου

- υποθηκεύει μακροπρόθεσμα τον τουρισμό

- καταργεί το δικαίωμα των πολιτών στην πρόσβαση στις ακτές

- προωθεί την ιδιωτικοποίηση των ακτών

- απαξιώνει το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των ακτών

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την αντισυνταγματική νομιμοποίηση πάσης φύσεως αυθαίρετων κατασκευών και καταπατήσεων εφόσον προέρχονται από επιχειρήσεις, το μπάζωμα της θάλασσας, την περίφραξη παραλιών, την ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις (ξαπλώστρες, αναψυκτήρια, γήπεδα κλπ) και ανοίγει το δρόμο για την δυνατότητα πώλησης των αιγιαλών μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για το χαριστικό χτύπημα στην ήδη προβληματική κατάσταση των ελληνικών παραλιών και ακτών.

Θεωρούμε επιβεβλημένο ένα πρόγραμμα αποκατάστασης της ακτογραμμής και του αιγιαλού με την απομάκρυνση και όχι την νομιμοποίηση αυθαιρεσιών και την προστασία των παράκτιων και παρόχθιων χώρων. Το παράδειγμα των άλλων χωρών της Μεσογείου (Ισπανία). που αφού κατέστρεψαν τις ακτές τους, τώρα προσπαθούν να τις απελευθερώσουν από το τσιμέντο, δεν αγγίζει τις μνημονιακές νεοφιλελεύθερες αγκυλώσεις.

Διαπιστώνοντας την τεράστια οικολογική, οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική απειλή που συνεπάγεται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καλούμε την κυβέρνηση να το αποσύρει άμεσα. Δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε με κάθε μέσο ώστε να μην υλοποιηθούν οι καταστροφικές του ρυθμίσεις. Διεκδικούμε τη διατήρηση του δημόσιου αγαθού και της ελεύθερης πρόσβασης όλων των πολιτών στις ακτές και τις παραλίες της χώρας.

Διαβάστε ακόμα: «Εγκληματικό νομοσχέδιο»: Σε ιδιώτες ο αιγιαλός για να μη... γίνουμε σοβιετικό κράτος! 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)