to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:53 | 20.09.2014

Κοινωνία

ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου: Οι εκατοντάδες στοιβαγμένοι μετανάστες στη Μυτιλήνη, αποδεικνύουν το αδιέξοδο της πολιτικής τους

Τα αδιέξοδα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο μεταναστευτικό ζήτημα αναδεικνύει σε ανακοίνωσή του σχετικά με τους στοιβαγμένους μετανάστες στη Μυτιλήνη ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου


Ολόκληρη η ανακοίνωση

Η συνεχώς αυξανόμενη ένταση των πολεμικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή έχει ως φυσικό επακόλουθο την αύξηση του αριθμού των προσφύγων που καταφθάνουν στον τόπο μας. Η αντιμετώπιση της κυβέρνησης όμως, εξακολουθεί να είναι αδιέξοδη και έξω από κάθε κανόνα και πλαίσιο. Με μόνο της κριτήριο την πιστή τήρηση της λογικής μιας «Ευρώπης – Φρούριο», όπως την υπαγορεύουν οι κυρίαρχες ελίτ των Βρυξελλών, εμμένει στη πολιτική της καταστολής, της παράλογης κράτησης των προσφύγων και της αδιαφορίας για την βούληση και στάση της τοπικής κοινωνίας και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η επικοινωνιακή φιέστα με την άφιξη της Επιτρόπου της Ε.Ε. κ. Μάλστρομ δεν μπόρεσε να κρύψει τα πραγματικά προβλήματα. Ακολούθησε η απρέπεια του αρμόδιου Υπουργού κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη απέναντι στο Δήμο Λέσβου και τους εθελοντές  του ΠΙΚΠΑ, που έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «καταληψίες» αυτούς που προσπαθούν με χίλιες δύο δυσκολίες να κρατήσουν ψηλά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τις αρχές του ελληνικού πολιτισμού. Δυο χρόνια μετά την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο η κατάσταση σήμερα στο νησί μας είναι η ακόλουθη: δεκάδες νεκροί από ναυάγια, εκατοντάδες πρόσφυγες να είναι εγκαταλελειμμένοι στο ΠΙΚΠΑ (που μετατράπηκε μέσα σε λίγες μέρες από χώρο αξιοπρέπειας σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών), ταλαιπωρημένοι έχοντας περπατήσει χιλιόμετρα για να φτάσουν στη πόλη, πρόσφυγες στη προβλήτα του λιμανιού, άνθρωποι στοιβαγμένοι σαν σακκιά ο ένας πάνω στον άλλον και μερικές δεκάδες εθελοντές να έχουν φτάσει στα όρια την υπομονή και την ανθρώπινη αντοχή τους, να προσπαθούν χωρίς καμία κρατική βοήθεια.

Την ίδια στιγμή έχουν σπαταληθεί εκατομμύρια ευρώ με απόλυτη αδιαφάνεια για το στρατόπεδο της Μόριας, ως ένα μνημείο της αδιέξοδης πολιτικής τους.  Η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου ζητά ο Δήμος Λέσβου σε συνεννόηση με τους εθελοντές, να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε να συνεχιστεί η ανθρώπινη αντιμετώπιση των ανθρώπων που φτάνουν στη Λέσβο. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ  τονίζει και υπενθυμίζει ότι απαιτείται η διεθνής συνεργασία στη βάση μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Προτείνουμε συγκεκριμένα: i) τη δημιουργία διαύλων εισόδου για τους πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές, όπως η Συρία και το Ιράκ, ii) την κατάργηση των κέντρων κράτησης και την αντικατάστασή τους από ανοικτά κέντρα υποδοχής με υπηρεσίες καταγραφής, διαμονής και παροχής υπηρεσιών υγείας και όχι στρατοπέδων συγκέντρωσης όπως σχεδιάζουν στη Μόρια iii) την ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου με πόρους και προσωπικό και iv) μια διαδικασία νομικής τακτοποίησης των μεταναστών που έχουν σταθερούς δεσμούς με την Ελλάδα.

Παράλληλα απαιτείται η ριζική τροποποίηση του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙΙ» και του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των μεταναστών που εισέρχονται, μεταξύ  όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε ακόμα: Εικόνες ντροπής στη Μυτιλήνη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)