to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:43 | 11.12.2013

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ανιστόρητες και προκλητικές οι δηλώσεις Ερντογάν

Ανακοίνωση του τμήματος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για την αυξανόμενη προκλητικότητα του τουρκικού πολιτικού κατεστημένου και την αυριανή επίσκεψη Νταβούτογλου


Οι τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν  (σσ οποίος δήλωσε: «Η Θράκη είναι ταυτόχρονα και Θεσσαλονίκη, είναι Κομοτηνή και Ξάνθη. Είναι επίσης Κίρτζαλι και Βαρδάρης. Αν πάμε λίγο πιο πίσω, είναι Σκόπια και Πρίστινα, είναι Σεράγιεβο») είναι απόλυτα «αναμενόμενες», αφού το καύσιμο για τις δηλώσεις αυτές παρέχεται αφειδώς από την έλλειψη στρατηγικής συνοχής και αποτελεσματικότητας στην  εξωτερική πολιτική της χώρας προς όφελος όλων των λαών της περιοχής.

Η απαράδεκτη συνέντευξη του έλληνα Υπουργού Εξωτερικών  πριν λίγες μέρες στην τουρκική εφημερίδα Sabah, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον « Ελληνοκύπριο» Πρόεδρο, καταργεί στην πράξη το διεθνές πλαίσιο, που εμπεριέχεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ για το Κυπριακό και  μετατρέπει ένα ιστορικό έγκλημα σε βάρος των δύο κοινοτήτων της Κύπρου σε «διμερή» και «τετραμερή» διαφορά.

Η ελληνική κυβέρνηση, αντί να επικαλείται  και να διαπραγματεύεται κρίσιμα ζητήματα στην περιοχή μας, το σεβασμό των Διεθνών Συνθηκών και εν τέλει το Διεθνές Δίκαιο εγκαταλείπει το μοναδικό πεδίο διασφάλισης των εθνικών και κυριαρχικών συμφερόντων της χώρας και προσαρμόζεται στην νέο-οθωμανική πολιτική της τουρκικής κυρίαρχης τάξης.

Σε μια από τις πιο ασταθείς και ταραγμένες περιοχές του πλανήτη, πεδίο μεγάλων γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων ισχυρών και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, η ανάγκη μείωσης των τεράστιων εξοπλιστικών προγραμμάτων, ιδιαίτερα της Τουρκίας, Ισραήλ και άλλων χωρών, συνεχίζει να αποτελεί βασική στρατηγική των δυνάμεων της λογικής και της ειρήνης. Η ανάγκη αποπυρηνικοποίησης και αποστρατικοποίησης της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου αποτελούν σήμερα άμεσες ιστορικές αναγκαιότητες. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένει σε αυτές τις ιστορικές προκλήσεις, ενώ ταυτόχρονα υπερασπίζεται  την εθνική κυριαρχία, την ειρήνη και την σταθερότητα, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα του ελληνικού λαού, που απορρέουν από το συνολικό πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Τέλος πρέπει να γίνει αντιληπτό από την τουρκική πολιτική ηγεσία, ότι ανιστόρητες νέο-οθωμανικες επικοινωνιακές, και όχι μόνο, στρατηγικές θα εντείνουν εθνικιστικές και ακροδεξιές εκρηκτικές αντιδράσεις εντός των Βαλκανίων αλλά και στην Τουρκία.

Η αυριανή επίσκεψη του τούρκου Υπουργού  Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου στην Αθήνα πρέπει να διέπεται από  νηφαλιότητα και  ιστορικό ρεαλισμό, αλλιώς η συνέχιση απαραδέκτων δηλώσεων και στρατηγικών από την γείτονα χώρα, θα καλλιεργούν επικίνδυνες λογικές και την στρατηγική της έντασης, γεγονός που θα συνεχίζει να ρίχνει λάδι «στην φωτιά» στη  γειτονιά μας. 

Είναι καιρός η λογική να επικρατήσει έναντι της παραφροσύνης, που οδηγεί σε ιστορικά εγκλήματα, όπως αυτό που βιώνουν σήμερα οι γειτονικοί  λαοί στην Μέση Ανατολή αλλά και  η Κύπρος. 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)