to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:25 | 28.08.2014

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Αναγκαία η καθιέρωση της ελεύθερης πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

«Αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά που τα κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτή τη δοκιμασία, όπως και σε εκείνα που, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν, συνάντησαν σοβαρά εμπόδια στην περαιτέρω εκπαιδευτική τους πορεία λόγω των εκπαιδευτικών ανισοτήτων» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ανακοίνωση των Πανελλαδικών εξετάσεων


Η ανακοίνωση του τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων των Πανελλαδικών εξετάσεων:

«Η ανακοίνωση των βάσεων είναι το τελευταίο επεισόδιο στην μαραθώνια κούρσα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, μια κούρσα με τεράστιο ψυχολογικό και δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος για τους μαθητές/-τριες και τις οικογένειές τους.

Αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά που τα κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτή τη δοκιμασία, όπως και σε εκείνα που, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν, συνάντησαν σοβαρά εμπόδια στην περαιτέρω εκπαιδευτική τους πορεία λόγω των εκπαιδευτικών ανισοτήτων που χαρακτηρίζουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα και που διαρκώς οξύνονται   εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο σκληρός ανταγωνισμός για «μια θέση στον ήλιο», η οικονομική κρίση , η παντελής εγκατάλειψη των  δομών φοιτητικής μέριμνας και οι δυνατότητες μετεγγραφών καθόρισαν τα φετινά αποτελέσματα. Οι βάσεις για μια ακόμα φορά ανέβηκαν στις σχολές μεγάλης ζήτησης και  ειδικότερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ παρατηρείται πτώση των βάσεων  στα περισσότερα τμήματα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ της περιφέρειας που δεν έχουν αντίστοιχα τμήματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. 

Το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά τη δέσμευσή  του πως η αυριανή κυβέρνηση της αριστεράς: 

Θα καταργήσει το νόμο περί «νέου λυκείου» και θα  αποδεσμεύσει άμεσα τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις  του Λυκείου  από την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. 

Θα προχωρήσει στην καθιέρωση της ελεύθερης πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μετά από μια ευρύτατη διαβούλευση με όλους τους συμμετέχοντες στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στόχος είναι να πάψει το Λύκειο να λειτουργεί ως μηχανισμός «προγύμνασης» για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο και να απαλλαγούν τα νοικοκυριά από τις δυσβάστακτες φροντιστηριακές δαπάνες πρόσβασης στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. 

Θα ξεκινήσει ένα ουσιαστικό διάλογο με τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, τους εκπαιδευόμενους, όλη την ελληνική κοινωνία για την ανασυγκρότηση της δημόσιας παιδείας που επιβάλλεται. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν ξεκάθαρο στόχο, να διασφαλίσει το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση σε ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο, δημόσιο και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα. Γι’ αυτό προτείνει:

  • 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση για όλες και όλους  και 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή
  • Ενιαίο Λύκειο θεωρίας και πράξης και  μεταλυκειακή δημόσια τεχνολογική εκπαίδευση.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε επιπλέον, ότι η απόκτηση διπλωμάτων και πτυχίων, πέρα από το αυτονόητο θετικό της ουσιαστικής μόρφωσης, δεν εξασφαλίζει σήμερα, δυστυχώς, πρόσβαση  σε εργασία, καθώς η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση οδηγεί ολοένα και περισσότερους νέους σε ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα με ελαστικές σχέσεις εργασίας, χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα, ενώ μεγάλος αριθμός νέων επιστημόνων παίρνει τον δρόμο της μετανάστευσης. 

Για να δοθεί τέλος σε αυτή την αδιέξοδη πολιτική σε βάρος της νεολαίας και της κοινωνίας γενικότερα, για να μπορούμε να αντικρίσουμε το μέλλον μας πιο αισιόδοξα, μια λύση υπάρχει:  η ανατροπή των εφαρμοζόμενων καταστροφικών πολιτικών και της κυβέρνησης». 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)