to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:32 | 27.08.2013

Διεθνή

Συρία: Προετοιμασίες ξένης στρατιωτικής επέμβασης με φόντο τη χημική φρίκη - Έγκριση του Κογκρέσου ζήτησε ο Ομπάμα

Σε διπλωματικό και επικοινωνιακό μαραθώνιο έχουν επιδοθεί οι χώρες που επιθυμούν ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, μετά την επίθεση με χημικά όπλα την Τετάρτη 21/8 που άφησε πίσω της εκατοντάδες νεκρούς. Οι εξελίξεις καθημερι


Δευτέρα 2/9


Σήμερα, Δευτέρα, ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, ζήτησε από τον γ.γ. του ΟΗΕ να «αναλάβει τις ευθύνες του ώστε να εμποδίσει οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια» είναντίον της χώρας του. Την ίδια ώρα, σε πυρετό διαβουλεύσεων βρίσκεται το επιτελείο του προέδρου των ΗΠΑ ώστε να καταφέρει να αποσπάσει την έγκριση του Κογκρέσου για μια επέμβαση, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν φαντάζει σίγουρο. Η Ρωσία, σε μια κίνηση με συμβολική σημασία, στέλνει το αναγνωριστικό πολεμικό πλοίο Priazovye στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Κυριακή 1/9

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για τις εξελίξεις στη Συρία και τη στάση της κυβέρνησης

 

Ενώ οι διεθνείς φωνές πληθαίνουν και οι λαοί εναντιώνονται στη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, η κυβέρνηση Σαμαρά κλείνει τα μάτια μπροστά στις καταστροφικές συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας. Δεν μπαίνει καν στον κόπο να ενημερώσει τον ελληνικό λαό και το κοινοβούλιο για τις εξελίξεις και τις δικές της προθέσεις. 

 

Η κυβέρνηση δεν έχει καμία ηθική και πολιτική νομιμοποίηση να εμπλέξει με τον οποιοδήποτε τρόπο τη χώρα σε στρατιωτική επίθεση στη Συρία. Αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών στο επίπεδο του ΟΗΕ, με στόχο την ειρηνική επίλυση του ζητήματος και τη διασφάλιση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων του συριακού λαού. 

Άσαντ: Η Συρία είναι ικανή να αντιμετωπίσει κάθε εξωτερική απειλή //  Το Ισραήλ παραμένει "έτοιμο" για όλα τα σενάρια, δήλωσε ο Νετανιάχου // Το Παρίσι διαμηνύει πως «δεν θα βαδίσει μόνο του» κατά των δυνάμεων του Άσαντ

Σάββατο 31/8

Την έγκριση του Κογκρέσου για επέμβαση στη Συρία θα ζητήσει ο Μπ. Ομπάμα

Διαδηλώσεις εναντίον της ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας σε Ουάσινγκτον και Λονδίνο

Σύνοδος των Αράβων υπουργών Εξωτερικών στο Κάιρο για συνομιλίες σχετικά με την κρίση στη Συρία // H Κύπρος διαβεβαιώνει ότι δεν θα λειτουργήσει ως ορμητήριο για τη Συρία // Η πλειοψηφία των Γάλλων δεν επιθυμεί τη συμμετοχή της Γαλλίας σε μια στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας // Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία απο την Τεχεράνη θα επισκεφθεί τη Δαμασκό και τη Βηρυττό ενόψει των ραγδαίων εξελίξεων // Ρωσία: Απαράδεκτες οι απειλές Ομπάμα // Η Άνγκελα Μέρκελ επικρίνει δριμύτατα σε συνέντευξή της τις Ρωσία και Κίνα για τη στάση τους στο συριακό // Η Δαμασκός αναμένει "ανά πάσα στιγμή" μία επίθεση των δυτικών δυνάμεων και θα απαντήσει ισοδύναμα, δηλώνει στρατιωτική πηγή

***

Παρασκεή 30/8

Δεν έχουμε λάβει απόφαση για επίθεση στη Συρία, λέει ο Μπαράκ Ομπάμα // Αδιαμφισβήτητες οι πληροφορίες για τα χημικά της Συρίας, λέει ο Τζον Κέρι // Αποκλείει άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία ο Α. Ράσμουσεν // Συνάντηση Μπαν Κι Μουν με τους εκπροσώπους των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας // Η βρετανική βουλή απέρριψε επίθεση στη Συρία - Δεινή ήττα για Κάμερον

_________________

Η βάρβαρη επίθεση με χημικά όπλα την Τετάρτη 21 Αυγούστου σε συνοικίες της Δαμασκού που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο μέσα από φωτογραφικό και οπτικό υλικό, πυροδότησε διεθνείς αντιδράσεις και την έναρξη πολεμικών και διπλωματικών ετοιμασιών για μια στρατιωτική επέμβαση στη χώρα που σπαράσσεται επί δύο και πλέον χρόνια από τη σκληρή στρατιωτική αντιπαράθεση του καθεστώτος Άσαντ με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, με τους νεκρούς να μετριούνται σε δεκάδες χιλιάδες και τους πρόσφυγες σε εκατομμύρια.

Ο υπεύθυνος της επίθεσης δεν έχει προσδιοριστεί, με τις περισσότερες δυτικές χώρες να ενοχοποιούν το καθεστώς Άσαντ που αρνείται κάθε ανάμιξη. Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ επισκέπτονται τα σημεία της επίθεσης, αναμένονται περισσότερες πληροφορίες για τα ευρήματά τους. Σενάρια για παράκαμψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ λόγω των αντιδράσεων Ρωσίας και Κίνας. 

Παρακολουθήστε τις διπλωματικές και άλλες εξελίξεις για το θέμα της Συρίας, ανά μέρα:

Πέμπτη  29/8: «Δεν έχει αποφασίσει» ο Ομπάμα - τα αποτελέσματα της έρευνας του ΟΗΕ θα περιμένει η Βρετανία

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ μαζί με ακτιβιστές έφθασαν σήμερα στο προάστειο Ντούμα  συνεχίζοντας τις έρευνες στις περιοχές τις οποίεςέπληξαν πύραυλοι με χημικά όπλα. Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων θα συνιμιλήσει και με τραυματίες.  Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε χθες σε τηλεοπτική συνέντευξη πως  "δεν έχει αποφασίσει" για την επέμβαση στη Συρία, ετοιμάζει όμως "προειδοποιητική βολή" προς το καθεστώς Άσαντ, το οποίο θεωρεί ένοχο για την επίθεση με χημικά (διαβάστε και όλες τις διπλωματικές εξελίξεις).

Mε φρασεολογία που παραπέμπουν στην αντίστοιχη αμερικανοβρετανική ρητορική περί «αναλογικής απάντησης στο ειδεχθές έγκλημα» εξήλθαν από την κοινή τους συνάντηση οι Ευ. Βενιζέλος-Δημ. Αβραμόπουλος.  

«Η συνάντηση των κ.κ. Βενιζέλου και Αβραμόπουλου προαναγγέλλει τη συμμετοχή της Ελλάδας στη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επίθεση στη Συρία, παραβλέποντας τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή τόσο για τη χώρα μας όσο και για την περιοχή συνολικά. Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να ενημερώσει άμεσα το Κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό για τις εξελίξεις στη Συρία, καθώς και για τις προθέσεις της», τονίζει σε σχετικό του σχόλιο ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας: « Η Ελλάδα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση και με κανέναν τρόπο να εμπλακεί σε μία στρατιωτική επίθεση ενάντια στη Συρία, παρέχοντας οποιουδήποτε τύπου διευκόλυνση ή κάλυψη. ΑΑντίθετα, πρέπει να αποτελέσει πόλο σταθερότητας και ενεργών πρωτοβουλιών, στην κατεύθυνση της ειρηνικής επίλυσης του ζητήματος και της διασφάλισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων του συριακού λαού, μέσα από την ουσιαστική παρέμβαση του ΟΗΕ στις εξελίξεις».

Διαβάστε ακόμα: Εν αναμονή της επίθεσης στη Συρία - του Πάνου Χαρίτου // Ρένα Δούρου: Να αποτραπεί άλλος ένας αποικιοκρατικής έμπνευσης πόλεμος // Γ. Σταθάκης: Ζήτημα υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας να αποτραπεί η χρήση της βάσης της Σούδας σε τυχόν πολεμικές επιχειρήσεις // Οι Πούτιν και Μέρκελ συμφώνησαν ότι πρέπει να βρεθεί λύση για τη συριακή κρίση μέσω του ΟΗΕ // Συρία: Ο Ερυθρός Σταυρός προειδοποιεί ότι μια κλιμάκωση θα επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα // Περισσότερο χρόνο ζητάει ο ΟΗΕ

 

Tετάρτη 28/8: «Έτοιμες να χτυπήσουν» οι δυνάμεις των ΗΠΑ

Στον τόπο της επίθεσης με χημικά πάνε ξανά σήμερα οι επιθεωρητές του ΟΗΕ που χθες είχαν διακόψει τη σχετική αποστολή τους καθώς δέχτηκαν πυρά. Συνεχίζεται ο πόλεμος εντυπώσεων, με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για «ντοκουμέντα» που έχουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και αποδεικνύουν την ενοχή του καθεστώτος Άσαντ για την επίθεση (διαβάστε σχετικά: Την κατάλληλη στιγμή: οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ «υπέκλεψαν συνομιλία-απόδειξη» ότι τη χημική επίθεση διέπραξε το καθεστώς Άσαντ). Η συριακή κυβέρνηση απαντά με κατηγορίες προς τους αντάρτες ότι «ευθύνονται για την επίθεση με χημικά, τα παρασκεύασαν στην Τουρκία». Δεν υπάρχει επίσημο αίτημα «συνδρομής» της Ελλάδας, λέει ο υφυπ. Εξωτερικών. Ανακοίνωση του τμ. Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ: «Κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση - Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας»

 Nα σημειώσουμε,  ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, που πάντως διέψευσαν σήμερα «κυβερνητικές πηγές», οι ΗΠΑ ζήτησαν ήδη «διευκολύνσεις» για τη βάση της Σούδας και της Καλαμάτας, με φόντο την πιθανή επέμβαση.   «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί απέναντι σε ενδεχόμενη συμμετοχή της Αθήνας στις επιχειρήσεις στη Συρία" δήλωσε το πρωί της Τρίτης σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πάνος Σκουρλέτης. (Περισσότερα: Κατηγορηματικά αντίθετος ο ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία)

 Δηλώσεις του Σύρου πρωθυπουργού Ουάελ αλ Χάλκι: «Η Συρία θα γίνει ο τάφος των εισβολέων»

Τρίτη 27 Αυγούστου: Σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις και οι πολεμικές προετοιμασίες

- Αναμονή για τα πρώτα αποτελέσματα από τους ερευνητές τους ΟΗΕ

8 μ.μ. Δυτικές και αραβικές χώρες κατέληξαν σε μία «συμφωνία» σχετικά με την στρατιωτική δράση που προτίθενται να αναλάβουν εναντίον της Συρίας, όπως ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα αξιωματούχοι μετά τη σύνοδο στρατιωτικών αξιωματούχων που πραγματοποιήθηκε στο Αμάν, ανοίγοντας τον δρόμο για περιορισμένα πλήγματα με πυραύλους ακόμη και μέσα στην εβδομάδα αυτή.

«Αποφασίστηκε ότι στην περίπτωση που η διεθνής κοινότητα αναγκαστεί να δράσει, η πιο υπεύθυνη και βιώσιμη επιλογή θα ήταν τα περιορισμένης έκτασης πλήγματα με πυραύλους», δήλωσε ένας αξιωματικός του ιορδανικού στρατού που έχει γνώση των συζητήσεων.

Οι επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων 10 κρατών αρνήθηκαν να θέσουν ένα χρονοδιάγραμμα για τα προτεινόμενα πλήγματα, όμως οι συμμετέχοντες στη σύνοδο στο Αμάν συμφώνησαν να προετοιμαστούν για στρατιωτική δράση ακόμη και μέσα «σε αυτή την εβδομάδα».

Στην έκτακτη αυτή σύνοδο πήραν μέρος ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Μάρτιν Ντέμσεϊ καθώς και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, του Καναδά, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, της Τουρκίας και της Ιορδανίας.

Εκτός από τα πλήγματα με πυραύλους, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο εξέτασαν το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης αεροπορικής εκστρατείας με στόχο να καθηλώσουν την πολεμική αεροπορία της Συρίας και την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι συμμετέχοντες ήταν διχασμένοι σχετικά με το αν η απάντηση στην καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων από τον συριακό στρατό την προηγούμενη εβδομάδα θα πρέπει να έρθει μέχρι αργά την Κυριακή. Επιπλέον, οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία τάχθηκαν υπέρ πιο περιορισμένων πληγμάτων με πυραύλους, ενώ η Βρετανία και η Γαλλία πίεσαν για μια πιο ευρεία επέμβαση.

Τελικά, όπως δήλωσαν πηγές, ως «συμβιβασμός» συμφωνήθηκε η χρήση τηλεκατευθυνόμενων πυραύλων είτε από αέρος είτε από θαλάσσης.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για μια επίθεση στη Συρία.

Στο περιθώριο της συνόδου οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Σαουδικής Αραβίας συναντήθηκαν με στελέχη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού για να συζητήσουν τις επιπτώσεις μιας πιθανής επίθεσης, σύμφωνα με πηγές του Συνασπισμού.

Νωρίτερα:  Ο Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο Reuters, δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα διατάξει στρατιωτικά πλήγματα εναντίον της συριακής κυβέρνησης.


Μία μία οι δυτικές χώρες παίρνουν θέση στο εξελισσόμενο γεωστρατηγικό «παιχνίδι», ενώ «πηγές» από την Τουρκία αναφέρουν πως οι δυτικές δυνάμεις θα πλήξουν τον συριακό στρατό πολύ σύντομα. «Η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει την σύμμαχό της Συρία» διαβεβαίωσε σήμερα ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ. fΕξαιρετικά αρνητική η Ιταλία για επέμβαση χωρίς απόφαση του Σ.Α., θέση που ασπάζεται και η Γερμανία αλλά χωρίς ιδιαίτερη θέρμη. Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να συμμετάσχει σε πιθανή στρατιωτική επέμβαση, ενώ η Δανία θα εξέτασει και εναλλακτική αντίδραση (Αναλυτικά...)

Επίθεση των δυνάμεων του Άσαντ με βόμβες φωσφόρου και ναπάλμ σε άμαχους στο Χαλέπι τη Δευτέρα 26/08 καταγγέλλει η αντιπολίτευση 

Τι είδαν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ

Επί του πεδίου, οι ερευνητές του ΟΗΕ κατάφεραν τελικά να μεταβούν στη Μοανταμίγιατ αλ-Σαμ, μια τοποθεσία στη νοτιοδυτική Δαμασκό που ελέγχεται από τους αντάρτες και έγινε την Τετάρτη στόχος, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, μιας επίθεσης με χημικά όπλα από το καθεστώς.

Παρά "τις πολύ δύσκολες συνθήκες", μπόρεσαν "να επισκεφθούν δύο νοσοκομεία και να μιλήσουν σε μάρτυρες, επιζήσαντες και γιατρους και μπόρεσαν επίσης να συλλέξουν δείγματα", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

Θα πρέπει "να περιμένουμε λίγο για να έχουμε την πρώτη γνώμη του δρος (Όκε) Σέλστρεμ", του επικεφαλής της ομάδας, για τα στοιχεία αυτά, πρόσθεσε.

Ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ διευκρίνισε πως η συλλογή πληροφοριών και δειγμάτων ήταν "πολύ παραγωγική" και η ομάδα "φαινόταν πολύ ικανοποιημένη από τη δουλειά της". Πρόσθεσε πως οι ειδικοί συνέχιζαν σήμερα τη δουλειά τους, χωρίς να προσδιορίσει πού.

Λίγο νωρίτερα, οι ειδικοί είχαν αναγκασθεί να ανακρούσουν πρύμναν, καθώς το πρώτο όχημα της ομάδας "επλήγη εσκεμμένα και επανειλημμένα από πυρά σκοπευτών που δεν ταυτοποιήθηκαν", σύμφωνα με εκπρόσωπος του ΟΗΕ, ο οποίος πρόσθεσε πως δεν υπήρξαν τραυματίες.  Ενώ το καθεστώς και οι αντάρτες αλληλοκατηγορήθηκαν για τα πυρά αυτά, ο Μπαν εξέδωσε "αυστηρή διαμαρτυρία" προς αμφότερα τα μέρη.

Οι ΗΠΑ ανέβαλαν συνάντηση διπλωματών τους με τη Ρωσία

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέβαλε χθες, Δευτέρα, μια προγραμματισμένη για αύριο, Τετάρτη, συνάντηση στη Χάγη ανάμεσα σε ανώτερους διπλωμάτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας λόγω των "συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων" σχετικά με την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία.  Κατά τη συνάντηση επρόκειτο να συζητηθούν σχέδια για μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

Ωστόσο ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε με δήλωσή του πως η συνάντηση αναβλήθηκε "δεδομένων των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεών μας για την κατάλληλη απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που έγινε στις 21 Αυγούστου στη Συρία".

Στη συνάντηση επρόκειτο να συμμετάσχουν η Γουέντι Σέρμαν, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις, ο αμερικανός πρεσβευτής στη Συρία Ρόμπερτ Φορντ, καθώς και οι ρώσοι υφυπουργοί Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ και Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

"Θα εργασθούμε μαζί με τους ρώσους ομολόγους μας για να αναπρογραμματίσουμε τη συνάντηση", δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως η επίθεση με χημικά όπλα κατέδειξε την ανάγκη για μια "συνολική και βιώσιμη πολιτική λύση" για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

Η Ρωσία εξέφρασε τη "λύπη" της για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αναβάλουν τη συνάντηση, δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ. «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι εταίροι μας αποφάσισαν να ματαιώσουν τη διμερή συνάντηση», έγραψε ο Γκατίλοφ στο λογαριασμό του στο Twitter.  Ο Γκατίλοφ έκανε σαφές στο μήνυμά του στο Twitter πως οι ΗΠΑ έλαβαν την απόφαση για την αναβολή της συνάντησης μονομερώς.

Τζον Κέρι: «Αδιαμφισβήτητη η χρήση χημικών όπλων»

Το γεγονός ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό είναι "αδιαμφισβήτητο", διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, η χώρα του οποίου διεξάγει διαβουλεύσεις για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση εναντίον του συριακού καθεστώτος, τη στιγμή που οι ειδικοί του ΟΗΕ συλλέγουν δείγματα στον τόπο της φερόμενης επίθεσης. «Χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία», δήλωσε ο Κέρι προς δημοσιογράφους στη διάρκεια παρέμβασής του στην Ουάσιγνκτον, προσθέτοντας πως "αυτό είναι αδιαμφισβήτητο".

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας χαρακτήρισε "ηθικά αισχρή" τη χρήση αυτών των όπλων, που φέρεται ότι προκάλεσε το θάνατο περισσοτέρων των 1.000 ανθρώπων την περασμένη Τετάρτη στην ανατολική Γούτα, σύμφωνα με την αντιπολίτευση στο σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Χωρίς να υποδείξει κάποιον ως ένοχο, ο Τζον Κέρι διαβεβαίωσε ότι "ο πρόεδρος Ομπάμα πιστεύει πως αυτοί που προσφεύγουν στα πιο φρικτά όπλα εναντίον των πιο ευάλωτων πληθυσμών του πλανήτη πρέπει να λογοδοτήσουν". Ωστόσο ο Κέρι δεν έκανε λόγο για κάποιο σχέδιο για πλήγματα εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκου.

Ο Λευκός Οίκος επίσης διέψευσε πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας "Τέλεγκραφ" σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο ετοιμάζονται να αναλάβουν κοινή στρατιωτική δράση "μέσα στις προσεχείς ημέρες".

Τις τελευταίες ημέρες, ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ είχε δηλώσει πάντως ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είναι έτοιμες να δράσουν αν κριθεί απαραίτητο. 

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν από την πλευρά τους τη Δαμασκό ότι βομβάρδισε εκ νέου χθες τον τόπο της επίθεσης της 21ης Αυγούστου επιχειρώντας να κρύψει τις αποδείξεις.

Απαντώντας στις κατηγορίες για προσφυγή στα χημικά όπλα, ο πρόεδρος Άσαντ δήλωσε πως είναι "αντίθετο στη λογική" να κατηγορεί κανείς το καθεστώς του πριν διεξαχθεί έρευνα. Προειδοποίησε επίσης πως σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης, "οι ΗΠΑ θα υποστουν μια αποτυχία".

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε πως είναι "δυνατόν" να δοθεί απάντηση στη χρήση χημικών όπλων χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επαναλαμβάνοντας την πεποίθησή του πως το καθεστώς χρησιμοποίησε στις 21 Αυγούστου χημικά όπλα, ο Χέιγκ έκρινε πως μια επέμβαση είναι δυνατή για λόγους "ανθρωπιστικής καταστροφής".

Σύμφωνα με το γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, οι δυτικές χώρες θα αποφασίοσυν μια απάντηση "μέσα στις ερχόμενες ημέρες" ενώ η Τουρκία δήλωσε έτοιμη να συμμετάσχει σ' ένα συνασπισμό εναντίον της Συρίας ακόμη και χωρίς τη συναίνεση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι δυτικές χώρες θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν χειρουργικά πλήγματα εναντίον στρατηγικής σημασίας συμφερόντων, χωρίς ωστόσο να εμπλακούν σε μια επέμβαση μακράς διαρκείας.

Το Ιράκ ανακοίνωσε πως αντιτίθεται στη χρήση του εναέριου χώρου του ή του εδάφους του για οποιαδήποτε επιχείρηση.

Εντούτοις η Ρωσία,  σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, προειδοποίησε εναντίον μιας στρατιωτικής επέμβασης χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκτιμώντας πως θα ήταν "επικίνδυνη" και θα συνιστούσε "μια παράνομη παραβίαση του διεθνούς δικαίου".

Συνομιλία Πούτιν-Κάμερον

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με το βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος συντόμευσε τις διακοπές του, κατά την οποία υποστήριξε κυρίως πως δεν υπάρχουν "αποδείξεις ούτε για τη χρήση χημικών όπλων, ούτε για το ποιος ευθύνεται γι' αυτή, αν έγινε".

Το Ιράν, άλλος σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, προειδοποίησε τις ΗΠΑ για "σκληρές συνέπειες" σε περίπτωση που επέμβουν.

 Η Κίνα έκανε λόγο για "σύνεση ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ανάμιξη".  Η Γερμανία δήλωσε πως θα ενέκρινε ενδεχόμενη "δράση" της διεθνούς κοινότητας αν επιβεβαιωνόταν η χρήση χημικών όπλων, ενώ η Σαουδική Αραβία κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει δράση έπειτα απ' αυτές τις "τρομερές σφαγές" που διαπράχθηκαν, όπως υποστήριξε, από τη Δαμασκό.

Η διεθνής κοινότητα "δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη", δήλωσε ο αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει τον ερχόμενο μήνα την κυκλική προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Χθες υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι δυτικών χωρών και χωρών της περιοχής άρχισαν μια διήμερη σύνοδο στην Ιορδανία για να συζητήσουν ενδεχόμενα "σενάρια" μετα΄τις "επικίνδυνες εξελίξεις" στη Συρία, σύμφωνα με το Αμάν.

Μια αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων ισραηλινών αξιωματούχων έγινε εξάλλου δεκτή χθες στο Λευκό Οίκο για να συζητήσει κυρίως για τη Συρία. Το Ισραήλ έχει ήδη πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Δαμασκού με στόχο αποθήκες που πιστεύεται ότι είχαν χημικά όπλα.

Επαφές ΗΠΑ-Αυστραλίας

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Κέβιν Ραντ, κατά την οποία οι δύο ηγέτες μίλησαν σχετικά με τις πιθανές διεθνείς αντιδράσεις για την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία. Παράλληλα η σύμβουλος του Ομπάμα σε θέματα εθνικής ασφάλειας είχε συνομιλίες με Ισραηλινούς αξιωματούχους, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Λευκός Οίκος.

Κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους σχετικά με τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς εναντίον αμάχων, την περασμένη Τετάρτη σε περιοχή κοντά στη Δαμασκό, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Σούζαν Ράις, συναντήθηκε με μια αντιπροσωπεία υπό την ηγεσία του Γιακόβ Άμιντρορ, πρόεδρο του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ. Η συνάντηση αυτή ήταν μέρος μιας σειράς τακτικών διμερών διαβουλεύσεων που θέμα έχουν την κατάσταση που επικρατεί στο Ιράν, την Αίγυπτο και τη Συρία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα δήλωσαν ότι είναι αναμφισβήτητο πως έγινε χρήση χημικών όπλων και ότι υπάρχουν ελάχιστες αμφιβολίες πως η συριακή κυβέρνηση δεν ευθύνεται για την επίθεση, στην οποία έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.

«Ο πρόεδρος και η ομάδα του κάνουν αξιολόγηση των επιλογών σχετικά με τις αντιδράσεις σε αυτή τη συγκεκριμένη παράβαση του διεθνούς πρότυπου – την απαγορευμένη χρήση χημικών όπλων κατά του άμαχου πληθυσμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκο, Τζέι Κάρνεϊ. Υπογράμμισε επίσης ότι μια στρατιωτική απάντηση είναι μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται.

Καθώς ο Ομπάμα επεξεργάζεται τις πιθανές επιλογές, αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν κάνει σαφές ότι είναι απαραίτητη η διεθνής υποστήριξη προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση. Όπως αναφέρει το Ρόιτερς, η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει μια σειρά διαβουλεύσεων με τους συμμάχους σχετικά με το ζήτημα. Ο Ομπάμα συνομίλησε το Σάββατο με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον και την Κυριακή με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι διεθνείς αρχές πίσω από τα γεγονότα στη Συρία είναι σαφείς. «Δεν πιστεύω ότι ο κόσμος μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι έγινε χρήση χημικών όπλων κατά του άμαχου πληθυσμού, όπου τουλάχιστον 300 άτομα έχασαν τη ζωή τους και περίπου 3.600 νοσηλεύονται ακόμα σε νοσοκομεία», είπε την Τρίτη σε ομιλία που έδωσε στο Σίδνεϊ. Η μη ανάληψη δράσης, όπως είπε, θα στείλει ένα μήνυμα ατιμωρησίας σε «κάθε καθεστώς που σχεδιάζει μια μελλοντική χρήση όπλων».

 «Να υπάρξουν διαβουλεύσεις με το Κογκρέσο»

Ο πρόεδρος της βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπόενερ, δήλωσε τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο, ότι πρέπει να υπάρξουν διαβουλεύσεις με το Κογκρέσο προτού η κυβέρνηση Ομπάμα προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση, όσον αφορά τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από την κυβέρνηση της Συρίας.

«Ο πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι, προτού αναληφθεί οποιαδήποτε δράση, θα πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικές διαβουλεύσεις με τα μέλη του Κογκρέσου και να τεθούν οι στόχοι μια ευρύτερης στρατηγικής για την επίτευξη της σταθερότητας στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπόενερ, Μπρένταν Μπακ.

Συνάντηση Πούτιν-Ομπάμα την επόμενη εβδομάδα

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αναμένεται να συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη σύνοδο κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Πετρούπολη, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.

Οι δύο ηγέτες βρίσκονται σε αντιπαράθεση σχετικά με την απόφαση του Πούτιν να χορηγήσει προσωρινό άσυλο στον πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν. Η κίνηση αυτή του Ρώσου προέδρου έδωσε τη δυνατότητα στον Σνόουντεν να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για κατασκοπεία και διαρροή απόρρητων πληροφοριών των αμερικανικών προγραμμάτων παρακολούθησης.

 Εις ένδειξη διαμαρτυρίας σε αυτή την κίνηση του Πούτιν, ο Ομπάμα ανέβαλε τις συνομιλίες με τη Μόσχα, που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθούν εν όψει της συνόδου κορυφής.

Ωστόσο, ο Κάρνεϊ κατέστησε σαφές πως οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στην Αγία Πετρούπολη την ερχόμενη εβδομάδα. «Είναι σίγουρο ότι ο πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Πούτιν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κάρνεϊ.

«Για αίσθηση επείγοντος» κάνει λόγο το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει ορίσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την αντίδραση στην χρήση χημικών όπλων στην Συρία, αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προετοιμάζουν διάφορες επιλογές για τον Αμερικανό πρόεδρο έχοντας μια αίσθηση επείγοντος, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

"Αισθάνονται ότι υπάρχει μια λογική επείγοντος (...) αλλά δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα", δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, λίγο μετά την δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ότι είναι "αναμφισβήτητη" η χρήση χημικών όπλων την περασμένη εβδομάδα στην Συρία.

* * *

Διαβάστε ακόμα:

Ψάχνει γυναίκα και παιδιά: εξωφρενική περιπέτεια για οικογένεια Σύρων προσφύγων

Ο πατέρας ύστερα από κράτηση 25 ημερών αναζητά τα ίχνη της συζύγου και των δύο παιδιών του, 9 μηνών και 3,5 ετών, που εξαφανίστηκαν σε βουνό της Σάμου - Παράκληση για βοήθεια από όποιον/α μπορεί να γνωρίζει κάτι (26/8).

 
Όταν οι ΗΠΑ συνεργάζονταν με καθεστώτα που έριχναν χημικά

Την ώρα που στη Δύση εντείνονται οι συζητήσεις για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία ύστερα από τις καταγγελίες των αντικαθεστωτικών για χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ, απόρρητα έγγραφα της CIA, που αποχαρακτηρίστηκαν, αποκαλύπτουν πως οι ΗΠΑ, πριν από 25 χρόνια, είχαν υποστηρίξει, δίνοντας σημαντικές πληροφορίες, το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν στον πόλεμο με το Ιράν, αν και γνώριζαν πως θα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

 
 
[23/08/2013 14:51] Συρία: Έφτασαν το εκατομμύριο τα παιδιά-πρόσφυγες

Το ένα εκατομμύριο έφτασαν «αισίως» τα παιδιά-πρόσφυγες της Συρίας, καθώς ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα διανύει το τρίτο έτος του. Τα παιδιά αποτελούν το 50% των προσφύγων. Τα περισσότερα από αυτά έχουν καταλήξει στο Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία, το Ιράκ και την Αίγυπτο.

 
 
 
tags: Συρία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)