to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:00 | 30.08.2014

Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Στην επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία προσανατολίζονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Στις Βρυξέλλες συναντώνται σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας στηρίζοντας τις αιτιάσεις της ουκρανικής κυβέρνησης για διείσδυση ρωσικών στρατευμάτων, που μάχονται στο πλευρό των αυτονομιστών ανταρτών


Τελευταία εξέλιξη: Ο πολωνός Τουσκ και η ιταλίδα Μογκερίνι στα δύο υψηλότερα αξιώματα της ΕΕ

****

Πληθαίνουν οι φωνές των Ευρωπαίων ηγετών που κάνουν λόγο για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά τις πληροφορίες για «στρατιωτική επέμβαση» και εν όψει της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. Στο ίδιο κλίμα κινούνται και οι δηλώσεις Αμερικανών διπλωματών, ενώ σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο και με την προειδοποίηση ότι νέα αποσταθεροποίηση θα «στοιχίσει ακριβά» στη Μόσχα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο επιχείρησε να στείλει ένα μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία. 

«Σε ετοιμότητα» για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας είναι η Ε.Ε., όπως προκύπτει από το σχέδιο δήλωσης των «28», το οποίο περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που συναντώνται στις Βρυξέλλες (διαβάστε σχετικά), θα ζητήσουν από τους αρμόδιους αξιωματούχους της Ε.Ε. να ετοιμάσουν τις νέες ενδεχόμενες κυρώσεις κατά της Ρωσίας σχετικά με την εμπλοκή της στην Ουκρανία.  Στο σχέδιο αναφέρεται πως οι ηγέτες της Ε.Ε. είναι έτοιμοι να λάβουν περαιτέρω μέτρα σε βάρος της Μόσχας, αναλόγως των εξελίξεων. 

Και το Βερολίνο έκανε λόγο για «στρατιωτική επέμβαση», αναφερόμενο στις ενέργειες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, μία ημέρα πριν από την σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Αναμένουμε από τη Ρωσία εξηγήσεις μετά τις πολλαπλές αναφορές περί παράνομων διελεύσεων (ρωσικών δυνάμεων) από τα ουκρανικά σύνορα, που καταλήγουν να συνιστούν μια στρατιωτική επέμβαση», είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Παράλληλα, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο Πούτιν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε νέα αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας θα «στοιχίσει ακριβά» στη χώρα του. Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε λόγο για μια «πολύ ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων» μεταξύ των δύο ηγετών. Ο πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε στον Πούτιν τη «βαθιά ανησυχία τους» για τις πληροφορίες ότι ρωσικά στρατεύματα εμπλέκονται σε μάχες στην Ουκρανία και τόνισε ότι «καταδικάζει σθεναρά» τις επιχειρήσεις «ρωσικών στρατιωτικών μονάδων στο ουκρανικό έδαφος». Ο Μπαρόζο κάλεσε επίσης τον Πούτιν να «αντιστρέψει την πορεία» των πραγμάτων επισημαίνοντας του ότι «είναι δύσκολο να συνεχίζουμε να συνηγορούμε υπέρ μιας συνεργασίας όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την παρούσα κλιμάκωση». «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη αναφέρει με σαφήνεια ότι κάθε νέα αποσταθεροποίηση στην Ουκρανία και την περιοχή θα έχει αυξημένο κόστος», προειδοποίησε.

Η ουκρανική κρίση σε επικίνδυνη κλιμάκωση

Από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι σήμερα 2.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, οι κάτοικοι των οποίων, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κριμαίας προχώρησαν σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίησή τους από την κυβέρνηση του Κιέβου. Στις Βρυξέλλες σήμερα εκτός των πιθανών νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας οι 28 ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ θα εξετάσουν και τους «διαδόχους» των Κάθριν Άστον και Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ ως επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αντίστοιχα. Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο θα συναντηθεί νωρίτερα με τον Ρόμπαϊ αλλά και με τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η Ρωσία αρνείται ότι μετέχει με στρατεύματά της στην πολεμική σύγκρουση μεταξύ κυβερνητικού στρατού και αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, ωστόσο οι πρόσφατες νίκες των ανταρτών και στοιχεία που επικαλείται το ΝΑΤΟ έχουν οδηγήσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη τη Γερμανία, σε ευθεία διπλωματική αντιπαράθεση με τη Μόσχα.

Ο «χάρτης» της κρίσης via «Καθημερινή»:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)