to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:26 | 02.04.2014

Οικονομία

Συνέντευξη του left.gr με τον Σάββα Ρομπόλη: Η ελληνική οικονομία, το πολυνομοσχέδιο και οι επιπτώσεις του

Ερωτήσεις-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας


Ο Σάββας Ρομπόλης είναι καθηγητής οικονομικών κοινωνικής πολιτικής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και διδάκτορας οικονομικών επιστημών του 9ου Πανεπιστημίου των Παρισίων. Είναι, βεβαίως, πολύ πιο γνωστός ως ο επιστημονικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, και ως εκ τούτου, υπεύθυνος για μια από τις πλέον έγκυρες χρονιάτικες επισκοπήσεις της ελληνικής οικονομίας. Είναι επίσης συγγραφέας βιβλίων, άρθρων και εισηγήσεων σε συνέδρια καθώς και μέλος ομάδων εργασίας για την εκπόνηση ερευνών και μελετών σχετικών με ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Κατά τον Σάββα Ρομπόλη με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Κυριακή που μας πέρασε ολοκληρώνεται το πρώτο μέρος του σχεδίου κυβέρνησης και τρόικας της εσωτερικής υποτίμησης. Ωστόσο, όπως μας τονίζει ο Σάββας Ρομπόλης αυτό δεν θα σημάνει το τέλος των μνημονίων:

«Το 2014 θα είναι και αυτό έτος ύφεσης, το τέλος των μνημονίων είναι μακριά. Τα μνημόνια αναφέρονται και σε μέτρα του 2015-16-17. Αν δούμε την ελληνική οικονομία μέχρι το 2025, θα υπάρχει από το 2015 μια ανεμική ανάπτυξη που δεν θα είναι αρκετή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιούργησε το πρόγραμμα της εσωτερικής υποτίμησης».

Το 2025 μας λέει ο Σάββας Ρομπόλης η ανεργία θα εξακολουθεί να είναι τρομακτικά υψηλή, γύρω στο 25%! Αν μάλιστα επιθυμούμε η ανεργία να πέσει στο επίπεδο του 2009, τότε αυτό θα επιτευχθεί (αν επιτευχθεί) σε 20-22 χρόνια!

Όλη αυτή η κοινωνική καταστροφή συμβαίνει όταν στους καπιταλιστές δίνονται τα πάντα ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνουν ανύπαρκτους φορολογικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς. Χαρακτηριστικά μας λέει ο Σάββας Ρομπόλης:

«Εάν ρωτήσουμε έναν επιχειρηματία πότε περνάει ο έλεγχος είτε ο φορολογικός είτε της επιθεώρησης εργασίας, θα μας πει μια φορά κάθε 20-25 χρόνια!».

Την ίδια στιγμή που τα ταμεία των εργαζομένων αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης η κυβέρνηση μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές. Με τις μειώσεις αυτές τα ταμεία χάνουν 1 δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Επομένως η «λύση» για την μνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα είναι η περεταίρω μείωση των συντάξεων…

Με τον Σάββα Ρομπόλη συζητάμε ακόμα αρκετά ζητήματα (και για την πορεία της Ε.Ε. όπως και της παγκόσμιας οικονομίας). Δείτε την πυκνή αυτή συνέντευξη, διάρκειας μισής ώρας όπου ο Σάββας Ρομπόλης μας παρουσιάζει πλήθος στοιχείων εξαιρετικά χρήσιμων για την κατανόηση της οικονομικής (και όχι μόνο) κατάστασης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)