to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο left: Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης πρώτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο συζητάμε για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.


Η κυβέρνηση κατέθεσε αυτές τις μέρες ένα προσχέδιο προϋπολογισμού όπου προβλέπει… λαγούς με πετραχήλια. Η κυβέρνηση προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα, ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ 2,9%, μείωση της ανεργίας και του δημόσιου χρέους. Βέβαια, μέχρι τώρα όλες οι προηγούμενες «προβλέψεις» της κυβέρνησης έχουν διαψευστεί παταγωδώς.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μας λέει στη συνέντευξη ότι ποτέ στην ιστορία του καπιταλισμού δεν έχουν συνδυαστεί μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Πολύ περισσότερο που τα πλεονάσματα θα συνδυαστούν με περικοπές στο πρόγραμμα δημοσίων έργων για να… χρηματοδοτηθούν οι δανειστές της χώρας! Για να γίνει δηλαδή μεταφορά πόρων από μια οικονομία σε ύφεση, όπως η ελληνική, σε πιο πλούσιες χώρες, όπως για παράδειγμα η Γερμανία.

Όμως αυτή η πολιτική είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης. Σε συνέντευξή του ο υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε ότι στη Γαλλία δεν θα πρέπει να δοθεί χρόνος για «δημοσιονομική προσαρμογή»! Με άλλα λόγια όλες οι χώρες θα πρέπει να ακολουθήσουν πολιτικές λιτότητας! “Το Δόγμα του σοκ” σε πλήρη εφαρμογή.

Για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο η πρώτη προτεραιότητα για μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η αντιμετώπιση της φτώχειας και της εξαθλίωσης που έχουν επιφέρει οι μνημονιακές πολιτικές:

«Εγώ δεν μπορώ να φανταστώ μια Αριστερά που ενώ υπάρχει ανθρωπιστική κρίση να μην την ιεραρχήσει ως πρώτης προτεραιότητας. Σε μια τέτοια Αριστερά εγώ δεν θα ήθελα να συμμετέχω».

Με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο συζητάμε ακόμα τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αλλαγή του κλίματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο μεγάλο θέμα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα προβεί ή όχι σε μονομερείς ενέργειες σε σχέση με την τρόικα και τους πιστωτές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μας λέει:

«Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αυτά που είπαμε για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θα τα κάνουμε έτσι και αλλιώς! Άρα υπάρχει μια μονομέρεια σε αυτό το σκέλος. Εμείς θα καταργήσουμε το μνημόνιο, θα ανεβάσουμε τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις. Αυτά θα τα κάνουμε μονομερώς. Μετά θα διαπραγματευθούμε τη δανειακή σύμβαση. Μοντέλο θα ζητήσουμε να είναι η συμφωνία για τη Γερμανία του 1953, που θυμίζω είχε κούρεμα χρέους, ρήτρα ανάπτυξης και επενδυτικό πρόγραμμα».

Για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για να επιτύχει μια μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τους στόχους της χρειάζεται την κινητοποίηση του κόσμου της εργασίας. Από τη συμμετοχή του στην κοινωνική αλληλεγγύη (κοινωνικά ιατρεία, παντοπωλεία κ.λπ.) έως την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνική οικονομία:

«Εμείς έχουμε μια αντίληψη για την παραγωγική ανασυγκρότηση που απαιτεί πολλούς φορείς: συνεταιρισμούς, τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνική οικονομία. Εμείς δεν θεωρούμε ότι με νόμους αλλάζει η κοινωνία. Εάν δεν υπάρξουν οι φορείς που θα τους «τρέξουν» θα παραμείνουν νεκρό γράμμα και οι καλύτεροι των νόμων. Η βάση της Αριστεράς είναι η συμμετοχή, οι απλοί άνθρωποι μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους όταν τους δοθεί το κατάλληλο πλαίσιο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)